2020. augusztus 10., hétfő

Sarah J. Maas: Macskanő - Lélektolvaj {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Az Üvegtrón és a Tüskék és rózsák udvara sorozatai után most egy Stand Alone kötet érkezik Sarah J. Maas írónő tollából a Könyvmolyképző Kiadónál. A júliusban megjelenő könyv középpontjában nem más áll, mint az egyik legikonikusabb DC karakter, a Macskanő. Amennyiben kíváncsiak vagytok Selina Kyle történetére, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789634577805
Oldalszám: 416
Fordító: Szabó Krisztina
Eredeti cím: Catwoman: Soulstealer
Országos megjelenés: 2020. július 31.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
"Selina tökéletes tolvaj.
Luke gondterhelt hős.
Gotham Cityben nem mindenki az, aminek látszik.
A #1 New York Times bestsellerszerző Sarah J. Maas mutatja be a felnőtté váló Selina Kyle-t, aki biztosan elrabolja az olvasók szívét az új, várva várt világszenzáció YA regényben, az akciódús és izgalmakkal teli Macskanőben!
Két évvel azután, hogy kijutott Gotham City nyomornegyedéből, Selina Kyle a titokzatos Holly Vanderheesként tér vissza. Batmant elszólítja egy fontos küldetés, így könnyű préda a város.
Mindeközben Luke Fox be akarja bizonyítani, hogy Batwingként képes segíteni az embereken. A Macskanőt veszi célba, az újonnan felbukkanó tolvajt, aki Méregcsókkal és Harley Quinn-nel portyázik. Emberére akadt volna?
Selina ádáz küzdelmet folytat: éjszakánként Batwinggel, napközben pedig a pokolian jóképű szomszédjával, Luke Foxszal. Vajon képes lesz-e végrehajtani a legfontosabb tervét, miközben a múlt egy darabkája veszéllyel fenyegetve a nyomába szegődik?"

Véleményem a borítóról:
Ahogy nézegettem, a DC Icons sorozatához készült borítók kivétel nélkül fantasztikusan néznek ki. Nincs ez másként Sarah köteténél sem, mivel a Macskanő-stílus szerintem iszonyatosan jól el lett találva, ezért örülök, hogy megmaradt az eredeti borító.

A történetről és a szereplőkről:
Nem titok, hogy eddig minden könyvért odáig voltam, amit Sarah írt. Az Üvegtrón befejezésével az írónő hivatalosan is a legnagyobb kedvencemmé avanzsált fantasy-történetek terén, ezért kérdés nélkül belevetettem magam az első stand alone kötetébe is, melyben a DC-világ szereplőin van a hangsúly. Nem vagyok egy nagy DC-rajongó - habár a tavalyi Joker film kifejezetten tetszett -, tehát mondhatjuk, hogy laikusként, háttérinformációk nélkül kezdtem bele Selina történetébe. Ezzel nem is volt probléma, azzal viszont annál inkább, hogy mennyire nem kötött le a könyv.

A történet kezdetekor megismerhetjük a 17 éves Selinát, aki egyedül neveli a beteg kishúgát, Maggie-t. Illegális munkákból tartja el magukat, ebből adódóan egyértelmű, hogy a körülményeik egyáltalán nem megfelelőek még egy tinédzsernek sem, nemhogy egy cisztás fibrózissal élő gyermeknek. A rizikós munkának köszönhetően számos összetűzésbe keveredik, börtönbe jut, míg végül egy kiképzőosztagnál, a Ligánál köt ki. A szolgálataiért cserébe Maggie-nek normális környezetet, és szerető, családi körülményeket ajánlanak fel, így nem is kérdés, hogy Selina mindenre igent mond, amit csak kérnek tőle. Úgy vélem, hogy ez a család-szál rendesen össze lett rakva, és érződik rajta, hogy a főhősnő magát háttérbe szorítva bármire képes lenne a húga jólétéért. Az már más tészta, hogy ezért mennyi szenvedést kell elviselnie.


Miután Selina visszatér Gotham City-be, egy teljesen új személyiséget vesz fel; így válik egy Holly Vanderhees nevű, iszonyatosan gazdag nővé, aki nem mellesleg Batwing/Luke szomszédja is. Luke kezdetben csupán egy üres fejű, elkényeztetett nőt lát Holly személyében - hiszen Selina pont ezt a látszatot akarja fenntartani. A város legtehetősebb emberei között mutatkozik, és minden lehetséges eseményen megjelenik, hogy aztán ne keveredjen gyanúba. Az éj leple alatt ugyanis Macskanőként tevékenykedik, aki képes seperc alatt bármilyen értéket ellopni. A történet előrehaladtával két "csatlós" is hozzászegődik, mégpedig nem más, mint Méregcsók, és a híres Harley Quinn. Méregcsók karaktere szimpatikus a maga visszahúzódó, mégis ütős jellemével, azonban a három nő között kialakuló barátság(?) számomra nem volt hiteles. Harley személyisége nekem mindig is túl harsánynak és önzőnek tűnt, ezért jobban szerettem azokat a jeleneteket, amelyekből ő kimaradt.

Ebben a könyvben a "sokat akar a szarka"-effektust látom. A cselekmény maga egész jó, számos akciódús, adrenalinbombaként ható jelenetet írt Sarah, nekem mégis hiányzik belőle az igazi mélység és a tartalom. A karakterek közül egyedül Selina vált szimpatikussá - leginkább a húga iránt táplált érzései miatt -, a többiek pedig csak elcsepegtettek pár információmorzsát, ami nekem magában kevés ahhoz, hogy megkedveljem őket. A Luke és Selina között kibontakozó szerelmi szál elnagyolt és kidolgozatlan, úgy éreztem, mintha nem lenne átmenet az érzelmeik között, csupán bumm-bele módon hirtelen megtörtént az áttörés. Köztudott, hogy Sarah nem igazán ír stand alone köteteket, ebből adódóan szerintem itt csúszhatott meg a Macskanő. A 412 oldal is elég szép teljesítmény, de úgy vélem, hogy a cselekmény és a szereplők kibontakozására sokkal több idő (és oldal) kellett volna. Habár ez a kötet nem nyert meg magának, kíváncsi vagyok a többi DC-karakter átdolgozására is.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Szerelem… éppolyan mérgező, mint Méregcsók növényei."
  2. "Legalább a humorérzéke még megvolt. Nagyjából.
    Bruce Wayne nem dicsekedhetett ilyesmivel."
  3. "– Te követsz engem – mondta a macskának, ahogy az odadörgölőzött Selina lábához, és bebújt a lába közé.
    Méregcsók lehajolt, és megsimogatta a macska hátát.
    – Tudtad, hogy a szabadjára engedett házimacskák több milliárd madár és emlős haláláért felelősek évente? Kis bundás barátunk hidegvérű gyilkos.
    Selina elmosolyodott, megvakarta a macska bajszos pofáját.
    – Reszketek a félelemtől.
    Méregcsók homlokráncolva nézett le a macskára.
    – A madarak is."
Összességében:
Mivel rajongok Sarah J. Maas munkásságáért, tudtam, hogy ezt a könyvet muszáj elolvasnom. Nem vagyok hatalmas DC-fan, ezért mondhatni háttértudás nélkül vágtam bele Selina történetébe, ami egyébként nem okozott gondot, de egy kisebb csalódást igen.

Akik ismerik az írónőt, tudják, hogy Sarah nem szokott fukarkodni a szavakkal - erről árulkodnak az Üvegtrón és az ACOTAR kötetei is -, ellenben mivel a Macskanő egy stand alone kötet, itt kénytelen volt határt szabni a terjedelemnek, és szerintem pont ez lett a történet veszte. Kétségtelen, hogy akciódúsra sikeredett a könyv, de számomra ez nem volt elég ahhoz, hogy teljesen magába szippantson.

Nyereményjáték:

A mostani játékunk DC Comics karakterekhez fog kötődni. A feladat, hogy felismerjétek az állomásokon található képek szereplőit, és beírjátok a nevüket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




a Rafflecopter giveaway
Állomások:
08.06. Readinspo
08.07. Könyvvilág
08.10. Fanni's Library
08.11. Deszy könyvajánlója
08.12. Könyv és más
08.13. Hagyjatok! Olvasok!
08.14. Dreamworld extra állomás
08.15. Kelly és Lupi olvas
08.16. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése