2021. április 2., péntek

Colleen Hoover: Without Merit - Merit nélkül {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Ismét örülhetnek Colleen Hoover rajongói, ugyanis a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából az írónő újabb regénye kerül a magyar olvasók kezébe. A Without Merit - Merit nélkül egy igazán különleges könyv egy furcsa családról, és egy még furcsább lányról, aki nem találja a helyét a világban, de még a saját családjában sem. Kövesd bloggereinket, és játssz velünk, hiszen lehet, hogy te leszel az a szerencsés, aki megnyeri a könyv egy példányát!


Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633997918
Oldalszám: 328
Fordító: Szarvas Szilvia
Eredeti cím: Without Merit
Megjelenési dátum: 2021. április 13.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
„Nem ​azért születünk a világra, hogy a szüleink pontos másává váljunk. Mindenki más formában tapasztalja meg a békét.”

A Voss család sok mindennek mondható, csak normálisnak nem.
Egy átalakított templomban élnek, a rákból gyógyult édesanya a szuterénben lakik, az apa feleségül vette az édesanya ápolónőjét, a négyéves kisöcs semmit sem ehet, ami finom, és semmit sem tehet, amit élvez, a két idősebb testvér pedig dühítően tökéletes.

Aztán még ott van Merit. Merit trófeákat gyűjt, amiket nem ő nyert, és titkokat, melyek megőrzésére a családja kényszeríti. Miközben a város régiségboltjában kutat a következő trófeája után, rátalál Saganre. A fiú bölcsessége és javíthatatlan idealizmusa lenyűgözi és elvarázsolja, amíg rá nem döbben, hogy Sagan nem lehet az övé. Merit teljesen bezárkózik, családját csak a partvonalról szemléli, de a titkon, ami a tudomására jut, a világ egyetlen trófeája sem képes enyhíteni.

Meritnek elege lesz a hazugságokból, és úgy dönt, szétzúzza a boldog családi illúziót, majd örökre maga mögött hagyja. Ám az igazság kimondása megdöbbentő következményekkel jár.
Szívbe markoló történet – a hazugságok mélyére ás, melyek összetartják a családot, és megmutatja a szeretet erejét.

Szívet tépő történet a család lehúzó, de egyben felemelő erejéről és az összetartozásról.

Véleményem a borítóról:
Igaz, a borítónak nincs sok köze a történethez, de jelen esetben ez nem is számít. Tetszenek a színek, és örülök, hogy megmaradt az eredeti borító, tipikus Colleen Hoover hangulata van.

A történetről és a szereplőkről:
Ha Colleen Hoover könyvről van szó, akkor nem is kérdés, hogy mindent félredobva olvasni akarom. A Merit nélkül egy családi dráma, amelyben minden családtag rejteget valamilyen sötét és elcseszett titkot, és a szálak egy embernél, Meritnél futnak össze. De meddig éri meg csendben maradni? Megéri akár a sírba vinni mások titkait? Mi kell ahhoz, hogy utat törjön magának az igazság?

A Voss család helyzete elég kaotikus. Elég ránézni a házukra - ami egy templom -, és az ember rájöhet, hogy nem éppen átlagos életet élnek. Egy fedél alatt lakik az apuka, a volt feleség, az új feleség (aki amúgy az exfeleség ápolója volt, és mindkét nőt Victoriának hívják - én szóltam, hogy kaotikus), három gyerek a volt feleségtől (Utah, Honor, Merit), és egy az újtól (Moby). A nem mindennapi bagázshoz csatlakozik még két pasi (Sagan és Luck) is már egészen a könyv elején, szóval mondhatni kész káosz alakul ki a házban.

Ha már káosznál tartunk, Merit élete mindig is az volt. A családja szétesett az anyja betegségének következtében, a tagok egészen elszeparálódtak egymástól, és Merit úgy érzi, nincs helye ebben a házban, hiszen az ég világon senki sem törődik vele. Iskolakerülő lett, és megszállottan gyűjti azokat a trófeákat, amiket nem is ő nyert, ezzel dolgoz fel egy-egy traumát. Az életében hirtelen felbukkanó Sagan az egyetlen reménysugara, de tudja, hogy nem lehet közük egymáshoz, hiszen az ikertestvérének, Honornak a barátja. Vagyis fogjuk rá. A legidősebb testvér, Utah rá sem tud nézni Meritre, aminek az oka egy múltbéli incidens, amit a tizenhét éves lány azóta sem tudott feldolgozni. A testvérek közül egyedül a legfiatalabb Moby mutatja ki a szeretetét Merit felé, az ő kapcsolatukról jó olvasni a másik kettővel ellentétben.


Szóval teljes hallgatásban és bezárkózással telnek Merit napjai. A sok titok, amit őriz, egészen felemésztik őt belülről, és habár nem látja magán, de az olvasó észreveheti, hogy mennyire mélyre süllyedt a főszereplő a depresszióban. Ez egy kifejezetten fontos téma, ráadásul megmagyarázza Merit hirtelen érzelemkitörését, ami alapjaiban megrengeti a Voss családot.

A cselekmény közepe felé elérünk egy csúcspontot, amire nem is számítottam - mondjuk Merit mentális állapotából sejthettem volna -, aztán kezdődik a lejtmenet. Miután Merit kitálalja a családtagok mocskosabbnál mocskosabb titkait, az emberek ráeszmélnek, hogy hoppá, hát Merit is él... aztán nem lesz semmifajta áttörés, és mégis. Azt vártam, hogy a Voss família kapcsolni fog fejben, és rájönnek, hogy valami nem oké, és nem feltétlenül Merit a hülye mindenben, de elég elnagyoltan vannak ábrázolva az események innentől kezdve.

Nagyon nem ezt vártam ettől a könyvtől. Szép lassan bontakozott ki a cselekmény, minden szereplő kapott egy megfelelő mélységű háttérsztorit, aztán Hoover lezavarta a végét. Olyan érzésem volt, mintha a tetőpont után már csak gyorsan rendezni akarta volna a szereplők közötti nézeteltéréseket, de pont ez a hirtelenség az oka annak, hogy számomra elvesztette a hitelességét a történet. Nem mellesleg a depresszió egy nagyon-nagyon fontos téma, és egyszerűen nem értem, miért nem fordított több figyelmet erre is az írónő.

Észrevehető, hogy nem ez a legfrissebb kötete az írónőnek, valamint az is, hogy 2017 óta sokat fejlődött. Nem mondom, hogy egyáltalán nem tetszett a történet, mert a könyv háromnegyedéig kifejezetten élveztem - annak ellenére, hogy sajnáltam Meritet -, de a vége miatt sokat romlott a szememben. Ebből is látszik, hogy még a kedvenc íróink sem tudnak mindig ugyanolyan minőségben alkotni, de annyi baj legyen.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Sok komoly dolog zajlik jelenleg a világban – biccent kurtán. – Szeretnék a részese lenni."
  2. "– Te mindig ilyen mérges vagy?
    – Nem vagyok mérges. – Megfordulok, és elindulok a ház felé.
    – Hát nem-mérges sem vagy – motyogja mögöttem
    .
    "
  3. "Mindegy, mennyit és mennyi ideig gondolkodunk egy döntésen, akkor is csak jól vagy rosszul lehet dönteni."
Összességében:
Nem tudom, hogy éreztem-e hasonlót valaha egy Colleen Hoover kötet iránt, de most nehezen tudom megfogalmazni az érzéseimet, és nem azért, mert annyira tetszett volna a Merit nélkül. Valószínűleg túl nagy elvárásaim voltak, teljesen meg voltam győződve arról, hogy az írónő ezen művét is imádni fogom... Nem éppen ez történt.
Nem mondom, hogy nem volt fordulatos a történet, de nagyobb durranásra számítottam. Úgy éreztem, hogy a lezárás elnagyolt lett, és az írónő nem fektetett elég hangsúlyt a valódi problémára. Mindenesetre egy rövid olvasmánynak teljesen megfelelő, de látszik, hogy nem ez Colleen legkiemelkedőbb kötete, ahogyan az is, hogy évekkel ezelőtt írta, és elég sokat fejlődött azóta.


Nyereményjáték:

Colleen Hoovernek már rengeteg könyve megjelent magyarul, a mostani nyereményjátékunkban pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy hányat ismertek ezek közül. Minden állomáson két nevet fogtok találni, melyek CoHo valamelyik könyvéből lehetnek ismerősek. Na de melyikből? Éppen erre kell rájönnötök! Ha pedig megvan a megoldás, csak annyi a dolgotok, hogy beírjátok a megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A pár: Lily Bloom & Ryle Kincaid
a Rafflecopter giveaway
Állomások:
03. 30. Utószó
03. 31. Fanni’s Library extra
04. 01. Sorok között
04. 02. Fanni’s Library
04. 03. Könyvvilág
04. 04. Utószó extra
04. 05. Csak olvass!
04. 06. Csak olvass! extra
04. 07. Pandalány olvas
04. 08. Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése