2022. április 28., csütörtök

Emma Lord: A tweetcsata {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Mi történik, ha két fiatal tweet csatába kezd a családi burgezőik nevében? Ráadásul tegyük fel, hogy ez a két fiatal éppen csak kezd összebarátkozni egymással a való életben? Az eminens Pepper és az osztály bohóca, Jack kapcsolatát követhetjük nyomon a legújabb Vörös Pöttyös történetben. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit szóltak a vérre menő szópárbajokhoz, de ne felejtsetek el játszani se! 

A turné végén megnyerhetitek a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!


Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635970391
Oldalszám: 392
Fordító: Chovanecz-Molnár Éva
Eredeti cím: Tweet Cute
Megjelenési dátum: 2022. 03. 31.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Mitől ​olvad meg a szíved?
Hadd mutassam be Peppert, az úszócsapat kapitányát, krónikus maximalistát, aki mindenben a tökéletesre tör! Bár a családja épp széthullóban, kiterjedt gyorsétteremláncuk erőteljes növekedésnek indult, főként Peppernek köszönhetően. Csak komoly zsonglőrködés árán tud helytállni a hétköznapokban, miközben titokban ő felel a Big League Burger óriási Twitter-fiókjáért is.

És akkor színre lép Jack, az osztály bohóca, aki folyton borsot tör Pepper orra alá. Jack – ha épp nem a szemérmetlenül népszerű ikerbátyja árnyékából próbál kilépni – a család szendvicsbárjában szorgoskodik. A bizniszt, amit a jövőben neki szánnak, nem neki találták ki. Ám amikor a Big League Burger lenyúlja a nagymamája ikonikus grillszendvicsének receptjét, beleveti magát, hogy tweetről tweetre elégtételt vegyen.

Szerelembe és grillszendvicsbe minden belefér – legalábbis míg Pepper és Jack szóváltása őrült csatározássá nem fajul a Twitteren. És miközben a nyilvánosság előtt egymást aprítják csípős mémekkel és retweetcsatákkal, nem sejtik, hogy egy anonim chatalkalmazás segítségével, a magánéletben is keresztezik egymást az útjaik.

Ahogy mélyül a kapcsolatuk és fokozódik online a helyzet, úgy lesz egyre személyesebb a harc, míg végül a szemben álló felek kénytelenek elismerni, hogy ezen a váratlan módon, helyen és időben rájuk talált a szerelem.

Véleményem a borítóról:
Aranyos, színes és cuki ez a borító, örülök, hogy megmaradt belőle az eredeti verzió. Engem kicsit zavar a két karakter furcsa kidolgozása, de ez csak apróság.

A történetről és a szereplőkről:
Alig pár éve voltam én is abban a helyzetben, amiben a két főszereplő: pályaválasztás, felvételizés, teperés a plusz pontokért... Emlékszem, kész kínlódásként éltem meg, elvégre az addigi életem legnagyobb megmérettetése előtt álltam. Most már úgy látom, hogy nem volt nagy dolog, amit akkor csináltam - bár ehhez hozzájárult az, hogy az egyetem rákényszeríti az embert arra, hogy egy sokkal nagyobb fokozatra kapcsoljon tanulás terén. Ennek ellenére abban a pár napban, amíg olvastam a könyvet, úgy éreztem, mintha én is a gimi falai között ülnék velük együtt.

A főszereplőink Pepper és Jack, akik hiába osztálytársak, szinte semennyire sem ismerik egymást. Ez köszönhető annak is, hogy Pepper nem túl barátkozós típus, a tanuláson és az egyéb elfoglaltságain kívül nem igazán marad ideje az egyéb szocializálódásra - na meg persze nem is akar a versenytársaival különösen jó viszonyba kerülni. Jack ehhez képest egy elég nyitott és jókedélyű srác, aki sokkal jobban megtalálja a közös hangot mindenkivel. Látszólag semmi közös nincs bennük, de amint betekintést nyerünk a telefonjukba, már látható, hogy valamiben azért hasonlítanak: ők kezelik a szüleik éttermének a Twitter-fiókját.

Ezzel úgy tűnik, hogy nincs is semmi baj, ugye? Két tinédzser, akik a közösségi médiát használják - ez a 21. században már teljesen átlagos. Azonban a bonyodalom akkor kezdődik, mikor Pepper anyukája egy olyan szendvicset visz fel a Big League Burger étlapjára, aminek az ötletét Jack-ék családi vállalkozásáról másolt le. Vagy mégsem?


Egy olyan komment- és posztháború indul el a Twitter felületén, ami szinte egész Amerikát megmozgatja. A Big League Burger egy sokkal nagyobb lélegzetvételű vállalkozás, mint a Grill Csajt, ami összesen egy helyszínen üzemel és teljes mértékben a család üzemelteti, ezért rengetegen kiállnak a kisebb vállalkozás mellett. Számos új vásárlót és vendéget szerez mindkét cég, ami persze a szülőknek kapóra jön, de arra nem gondolnak, hogy a háttérszereplők, azaz a gyerekeik ebbe akár bele is rokkanhatnak.

Amíg a szülők számára ez egy újabb elhárítandó feladat, addig ez az egész helyzet Pepperre és Jackre marad. Úgy gondolom, hogy ebben is megnyilvánul a szülői felelősségvállalás hiánya, hiszen mindkét fiatal családja éppen elég elfuserált. Tiniként azzal kellene foglalkozniuk, hogy tanuljanak, versenyekre és szórakozni járjanak, ehhez képest minden energiájukat felemészti az, hogy rendet tegyenek a közösségi média oldalaikon.

Annyi pozitívum származik ebből a hosszú ideig elhúzódó esetből, hogy sokkal közelebb kerülnek egymáshoz a fiatalok, mint ahogy azt valaha gondolták volna. Persze, ezt maguknak sem vallanák be, de totál édes módon válnak ellenségekből barátokká és végül szerelmesekké. Nagyon lassú az átmenet, sőt, a végső fázist csak körülbelül az utolsó pár fejezetben érzékeljük, de nem lehet nem szeretni őket együtt.

A kapcsolat- és karakterfejlődés igazán jelentős ebben a kötetben, és ezt mindkettejükön észre lehet venni. Pepper lassan kivirágzik és fokozatosan mer nyitni a világ felé, pedig kezdetben mindentől félt, valamint társasága sem volt igazán. Jack részéről ott látszódik igazán a változás, hogy a Pepperrel töltött idő következtében rájön, hogy fel kell vállalnia önmagát és a céljait. Az mindkét karakterben közös, hogy a könyv végére végre képesek lesznek ellenállni a szüleik nyomásának, és nem hagyják, hogy csak eszközként tekintsenek rájuk. Erről igazán felemelő volt olvasni, már csak azért is, mert szerintem sok tinédzser érezte már azt, amit ők ketten, még ha más vonatkozásban is.

Mindent összevetve úgy érzem, hogy ez egy igazán aranyos ifjúsági könyv, ami remélhetőleg itthon is akkorát fog tarolni, mint külföldön. Nem mondom, hogy kihagyhatatlan olvasmány, de szerintem egy próbát megéri tenni vele, kikapcsolódáshoz tökéletes választás lehet.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Fura, hogy az embernek fogalma sincs, meddig jutott, míg egyszer csak rá nem jön, hogy nem találja a visszautat."
  2. "Itt nem elég jónak, vagy kitűnőnek lenni. Itt keresztül kell gázolnod a többieken, vagy rajtad gázolnak keresztül."
  3. "Szinte megkönnyebbülést érzek, hogy anya még azelőtt elvette a telefonomat, hogy kiötlöttem volna valami választ Kékmadárnak, mert a kérdés nem az, hogy mi akarok lenni, hanem hogy lehetek-e az, aki szeretnék, anélkül, hogy közben mindenkit megbántanék."
Összességében:
Úgy hiszem, ha a főszereplőkkel egyidős vagy kicsit fiatalabb lennék, akkor biztosan új kedvencet avattam volna. Idősebb fejjel ez nem történt meg, mert azóta jócskán változott már a stílusom, de így is egy nagyon élvezetes és aranyos történetnek gondolom A tweetcsatát, amelyben komoly témák is felmerülnek. Útkereső, bizonytalan tiniknek kötelezően a kezébe nyomnám, de akkor is tökéletes választás lehet, ha egy laza kikapcsolódásra vágysz. :)


Nyereményjáték:

Szeretjük a levelezős szerelmes történeteket, mint amilyen a Tweet Cute is, így a mostani feladat is ezzel lesz kapcsolatos. Az egyes idézetek alapján találjátok ki, hogy mely regényből származik!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet:
“EllaAzIgaziHős: Persze, te rocksztár! Akkor se ismernéd fel, mi a normális, ha a nevetségesen helyes képed előtt bukkanna fel.
Cinder458: Soha nem láttad az arcomat. Honnan tudod, hogy helyes vagyok?
EllaAzIgaziHős: Mert ronda embernek nem lehet akkora az egója, mint neked.”


a Rafflecopter giveaway
Állomások:
04. 19. - Hagyjatok! Olvasok! - kedvcsináló idézetek
04. 22. - Deszy könyvajánlója
04. 25. - Zakkant olvas
04. 28. - Fanni's Library
05. 01. - Könyvvilág
05. 04. - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése