2023. január 6., péntek

Kerstin Gier: Nefelejcs {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Kerstin Gier legújabb könyve Nefelejcs címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a varázslattal teli világot, mely már világszerte meghódította az olvasók szívét.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633737736
Oldalszám: 336
Fordító: Budai Zita
Eredeti cím: Vergissmeinnicht
Megjelenési dátum: 2022. 12. 13.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
De mi van, ha ez nem egy fantasyregény, hanem a valóság?
A fiú menő, okos és népszerű. A lány a gyűlölt szomszéd család tagja, kedveli a fantasytörténeteket, és alapvetően nem a fiú esete. De amikor Quinnt egy éjjel félelmetes lények veszik üldözőbe, és súlyosan meg is sérül, olyan dolgokat fedez fel, amelyek valószínűleg nem ebből a világból származnak. De kiben bízhat, amikor a szobrok hirtelen rossz rímekben kezdenek beszélni, és a koponyák bizalmasan rámosolyognak?
Legjobban a szemben lakó lányban, aki egyáltalán nem jelent számára semmit. Hogy ő és Matilda egy veszélyekkel teli, mágikus kalandban találják magukat, arra mindenesetre Quinn egyáltalán nem számított.
És arra még kevésbé, hogy halálosan szerelembe esik…
A világ varázslatossá válik a rajongásig szeretett szerző, Kerstin Gier új kötetében, mely már a megjelenése hetében meghódította a bestsellerlisták első helyét.
Légy részese csodás történetének!

Véleményem a borítóról:
Imádom, imádom, imádom! Annyira jó, annyira színes még a fekete háttér ellenére is! Nem mellesleg az élfestés is pazar lett, ráadásul nem is kopik.

A történetről és a szereplőkről:
Tekintve, hogy nem ismeretlen számomra Kerstin Gier munkássága, nagy erőkkel vetettem bele magam a Nefelejcs olvasásába. Korábban teljesen beleszerettem az írónő Silber sorozatába, a tinédzseréveim egyik legjobb trilógiájaként tartom számon a mai napig. Nem tudom, mennyire tetszene ennyi idő után az a sorozat, de bíztam benne, hogy a Nefelejcs is hasonlóan jó élmény lesz.

Elég in medias res kezdetű a könyv, már az elején akciódús és izgalmas a cselekmény. Megismerkedünk a tizenéves fiú főszereplőnkkel, Quinn-nel, aki egy veszélyes üldözés következtében balesetet szenved és kerekesszékbe kényszerül. A barátai nem igazán tudják helyén kezelni az esetet, ezért Quinn mondhatni magára marad, ez pedig tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy újra és újra átgondolja a baleset előtt történteket.

A történet másik szereplője Matilda, egy különösen vallásos családból származó, fekete báránynak mondható lány. Otthon nem találja a helyét, a mindenlébenkanál családtagjai pedig megnehezítik a mindennapjait. A szülei minden lépését kontrollálnák, és mondhatni megkeserítik a lány életét a különböző irreális elvárásaik és szabályaik által. Az első dolog, amibe nem enged beleszólást az az, hogy Quinn-nek segít önkéntes alapon - bár azt senki sem tudja, hogy Quinn anyukája bérelte fel őt először.


Quinn beavatja Matildát a különös tapasztalatába és elmeséli a sorsdöntő éjszaka eseményeit, még ha más korábban nem is hitt neki és őrültnek nézték miatta. Azonban a lány teljesen jól fogadja Quinn meséjét, és mindenben támogatja, így együtt indulnak a rejtélyek és különleges lények felfedezésére.

A cselekmény Németországban játszódik, ezzel párhuzamosan pedig egy másik világ, a Perem is bemutatásra kerül - bár megjegyzem, érzésem szerint jobban is ki lehetett volna fejteni az olvasók számára ezt az érdekességekkel teli világot. Számos lény él a Peremben, sőt, még történelmi alakok is felbukkannak egyes fejezetekben, ezzel is egyedibbé téve a történetet.

Úgy gondolom, hogy nagy potenciál van ebben a sorozatban, de nem feltétlenül érzem azt, hogy teljesen elégedett lennék ezzel a résszel. Hiányérzetem volt a könyv becsukása után, hiába történt rendszeresen egy-egy fordulat. A nyomozás is érdekesnek bizonyult, de érezhetőek az elvarratlan szálak, amelyek biztos alapot nyújtanak a folytatáshoz. Különböző fontos témák is megjelennek a kötet során, ilyen például a családtagok között megjelenő diszfunkcionalitás vagy egy balesetből való nehéz testi és lelki felépülés. Szóval összességében elmondhatom, hogy nem volt rossz ez a könyv egyáltalán, sőt, de jobbat vártam az írónőtől.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "A türelem az a bizakodás, hogy minden eljön, amikor megérett rá az idő."
  2. "– De talán ez a kulcsa mindennek: csak akkor élhetünk át egy kalandot, ha elhagyjuk a komfortzónánkat, nem igaz?"
  3. "– Az élet nem vár, amíg minden újra tökéletes lesz. Az élet azt szeretné, ha mindennap teljes szívből élnénk."
Összességében:
Kerstin Gier könyvei meghatározóak számomra; a Silber-trilógia miatt (is) váltam könyvmollyá. Kíváncsi voltam, hogy azt az élményt felül tudja-e múlni az írónő, és habár ez nem sikerült, mégis viszonylag elégedetten csuktam be a kötetet. Szerintem ez egy kifejezetten erős YA-fantasyregény, amely a zsánerrel szemező emberek számára tökéletes bevezetés lehet. Van itt minden, ami egy tökéletes kikapcsolódáshoz kellhet: enyhe romantikus szál, különböző, változatos fantasylények, jó sok rejtély és izgalom. Nem mellesleg a kötet megjelenése is rendhagyó, pláne élfestett kiadásban.


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek Kerstin Giert - pontosabban az általa írt regények fontosabb szereplőit. Minden állomáson találtok egy összekevert betűkupacot, nektek pedig nincs más dolgotok, mint helyes sorrendbe rakni őket és az így kapott nevet beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kitalálandó szereplő: DOWNGLYNE HEPSHERD

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
12/28 Dreamworld - Idézetek
12/30 Csak olvass!
01/02 Csak olvass! - extra
01/04 Könyvvilág
01/06 Fanni's Library
01/08 Readinspo
01/10 Könyv és más
01/12 Sorok Között
01/14 Dreamworld
01/16 Booktastic Boglinc
01/18 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése