2024. július 25., csütörtök

Emily Henry: A boldogság otthona {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Central Könyvek gondozásában jelennek meg hazánkban Emily Henry romkomjai, a legújabb kötet A boldogság otthona. Főszerepben Harriet és Wyn, akik ugyan szakítottak, de barátaik kedvéért az éves közös utazáson el kell játszaniuk, hogy mégis együtt vannak. Vajon az együtt töltött idő befolyásolja a viszonyukat? Olvasd el és megtudod, sőt, ha most bloggereinkkel tartasz, akkor a kiadó jóvoltából nyerhetsz egy példányt a könyvből.

Adatok:
Kiadó: Central Könyvek
ISBN: 9789636144951
Oldalszám: 472
Fordító: Szieberth Ádám
Eredeti cím: Happy Place
Megjelenési dátum: 2024. 05. 17.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Harriet ​és Wyn ideális párt alkotnak, mióta az egyetemen megismerkedtek. Összeillenek, mint a só és a bors, a tea és a méz, a homár és a zsemle. Kivéve most, az utóbbi közel fél évben, de ennek okait mindmáig nem tisztázták.
És a legjobb barátaiknak sem mondták el, hogy szakítottak.
Ezért kötnek ki nyár végén a maine-i tengerparti ház legnagyobb hálószobájában, amikor az immár évtizedes hagyományt ápolva összejön a baráti társaság. Itt bújnak el a világ elől, és töltenek együtt egy vibrálóan intenzív, azúrkékben játszó hetet. Feledik napi gondjaikat, és a tekintélyes mennyiségű sajt, bor, tengeri herkentyű és miegymás mellett együtt szívják a sós tengeri levegőt azokkal, akik a leginkább megértik őket.
Csakhogy az idén Harriet és Wyn hazudik, mint a vízfolyás, és közben a világért sem akarják észrevenni, hogy mennyire vágynak egymásra még mindig. Eljátsszák hát a szerepüket: Harriet az ambiciózus rezidens sebész, aki sosem veszekszik, Wyn pedig a laza, nyugis sármőr, aki remekül leplezi a felszín alatti repedéseket. A terv hibátlan, legalábbis, ha jó messziről és naptejtől maszatos napszemüvegben nézzük…

Véleményem a borítóról:
Barátságos és igazán jókedélyű ez a borító, különösen tetszenek a színei, pedig általában szeretem a visszafogottabb dizájnokat. Az élfestés is aranyos lett.

A történetről és a szereplőkről:
Néhány szerzővel szemben elég nagy elvárásaim vannak (sajnos), és ez Emily Henry esetében is így volt. Korábban már olvastam tőle egy regényt (A könyvek szerelmesei - értékelés >>itt<<), ami akkoriban levett a lábamról, ezzel akarva-akaratlanul megalapoztam a kritikus szemléletemet minden további műve kapcsán. Hát, hiába akartam szeretni A boldogság otthonát, sajnos a legkevésbé sem sikerült.

Ne értsetek félre, nem csak negatívumot tudok mondani a könyvről. Vannak gondolatok, amiket igenis magammal viszek az olvasmányból - többek között a barátságok életbentartásának fontosságát, ahogy azt is, hogy nem szabad megfelelési kényszerből olyan életet élnünk, ami nekünk egyáltalán nem megfelelő. Ezeket a szerző nagyon részletesen és jól átrágta és megfogalmazta, sok ember tanulhatna belőle.

Különösen tetszett még Emily Henry stílusa. Több olyan bekezdése is van, ami akár szépirodalomként is megállná a helyét - igaz, ehhez jön az, hogy a fordítás szerintem most nem lett jó. Rengeteg olyan szó és kifejezés kapott helyet a könyvben, ami magyar szakosként hihetetlenül szúrta a csőröm, és még csak esztétikusak sem voltak. Alapvetően már ezen is felhúztam magam olvasás közben, szóval már ez is megalapozta az olvasási kedvemet.


A történet egy jelentős része a három lány - Harriet, Sabrina és Cleo - barátságáról szól, de mintha ezek hárman azt sem tudnák, hogyan kell barátokként viselkedni. A párhuzamos idővonalaknak köszönhetően látható, hogy egyetemista korukban valóban mennyire jól működtek együtt, ehhez képest felnőttként titkolóznak egymás előtt és kerülgetik a problémákat. Herótom van attól, ha a szereplők nem tudnak megfelelően kommunikálni egymással, márpedig körülbelül a könyv háromnegyed része erről szól, hiába felnőtt emberek állnak a középpontban. Szerintem ez nagyon életszerűtlen volt, és inkább az agyamra ment, minthogy empátiát váltson ki belőlem.

Ha azt hinnéd, hogy ezután a szerelmi szál csak jobb lehet, el kell keserítenem: nem az. Jó, talán valamennyivel közelebb éreztem magamhoz ezt a részt, de úgy gondolom, ez is egy káosz. Wyn és Harriet külön-külön jók voltak, na de együtt... A legkevésbé sem. Nem éreztem közöttük a kémiát, ráadásul az ő száluk is csak a könyv legvégén kapott megoldást, addig pedig csak a szenvedés és az ellenszenveskedés ment. Nem túl felnőttes viselkedés.

Szokták mondani, hogy minden jó, ha a vége jó, és szerencsére egy viszonylag jó lezárást kapunk, amire nagy szükségem volt már a négyszáz oldalon át húzódó depresszió után. Őszintén nem tudom, hogy ezek után olvasok-e még Emily Henrytől, hiszen többen is úgy hivatkoznak erre a kötetére, mint a karrierjének a fénypontja, és ha ez nem tetszett, akkor mégis mi lesz velem később? Lehet, hogy adok neki még egy utolsó esélyt (három a magyar igazság), de az biztos, hogy nem mostanában.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Attól, hogy boldog akarsz lenni, még nem vagy önző, Harriet."
  2. "Mintha az egymás iránti szeretetünk egy hely lenne, ahova mindig visszatérhetünk. Amely mindig várni fog, és mindig olyan lesz, amilyen volt. És mindig azt súgja, hogy:
    Itt a helyed.
    "
  3. "Megtanultam, hogy létezik másfajta, békét, nyugalmat árasztó csönd is. Az egymást jól ismerő emberek csöndje, akiknek már nem kell kitölteniük a beszéd helyén tátongó űrt."
Összességében: 3
Sajnos beleestem abba a hibába, hogy túl nagy elvárásokkal indultam neki ennek a könyvnek, és akárhogy nézem, sem a történet, sem a magyar kiadás minősége nem indokolja ezt. A szöveg tele van helyesírási- és félrefordítási bakikkal, ami nekem már önmagában könnyen el tudja venni a kedvemet az olvasástól, na, de hogy még a történet is ennyire érvágós mellé... Erre nem számítottam. Abban bíztam, hogy egy mély mondanivalójú kis nyári limonádét kapok, de meg sem tudom számolni, hányszor ment el a kedvem még az élettől is a könyv során. Voltak benne jó és értékes gondolatok, amikből magammal is viszek párat, így nem mondanám teljes tragédiának, de A könyvek szerelmesei után abszolút érthetetlen számomra ez a regény.


Nyereményjáték:

A mostani játékhoz nincs szükség másra, csak arra, hogy elolvassátok a beleolvasót a kiadó oldalán és válaszoljatok az egyes állomásokon feltett kérdésekre. A helyes választ írjátok be a rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kérdés: Milyen parfümöt használ Sabrina? Elég a márka!

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
07.24. This is my (book) universe
07.26. Fanni’s Library
07.28. Hagyjatok! Olvasok!
07.30. Csak olvass!
08.01. Olvasónapló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése