2023. július 3., hétfő

Emily Henry: A könyvek szerelmesei {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Könyvek, szerelem és még több könyv!  Adj hozzá egy antihősnőt, egy morgós fickót, és máris megvan a nyerő recept a Central Könyvek legújabb romkomjához. Ha szeretnétek egy példányt a könyvből, akkor kövessétek blogturnénkat és vegyetek részt nyereményjátékunkban!

Adatok:
Kiadó: Central Kiadói Csoport
ISBN: 9789636142018
Oldalszám: 456
Fordító: Szieberth Ádám
Eredeti cím: Book Lovers
Megjelenési dátum: 2023. 05. 19.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
A ​romantikus komédia műfajának koronázatlan királynője harmadik regényében könyvrajongókról írt – könyvrajongóknak!
Egy nyár, két ellenlábas és egy cselekményfordulat, amit egyikük sem látott előre.
Nora Stephens élete a könyvek körül forog. Elolvasott mindent, ami elolvasható, ő maga viszont egyáltalán nem egy tipikus regényhős. Azaz nem hetyke, pimasz, merész csaj, nem laza, nyugis álomnő, és a legkevésbé sem cukorfalat. Hanem kőkemény irodalmi ügynök, aki legfeljebb az ügyfelei szemében hősnő.
És akinek a vadvirágos réten piknikezés, a jóképű vidéki doki, a deltás pultos vagy más hasonló figurák helyett Charlie Lastrát, a mogorva New York-i könyvszerkesztőt dobta a gép. Igazi cuki találkozás lehetne ez hős és hősnő között, ha nem futottak volna már össze többször New Yorkban, és a megismerkedésük nem lett volna híján mindennemű cukiságnak.
Nora jól tudja, hogy korántsem ideális regényhősnő, és Charlie is tisztában van vele, hogy nem ő a nagybetűs álomférfi. De miután újra és újra egymásba botlanak – a véletlenek olyan összjátéka folytán, amely cselekményszálat minden valamirevaló szerkesztő kukázna –, felfedeznek valamit, ami alapjaiban rengeti meg az önmagukról írt, gondosan megkomponált sztorijukat.

Véleményem a borítóról:
Nem mondom, elsőre meglepődtem a borató változtatásán, de igazán hangulatos lett ez is. Talán csak annyit hiányolok, hogy a nőalak lehetne szőke hajú, hiszen akkor olyan lenne, mint a főszereplő.

A történetről és a szereplőkről:
Sok jót hallottam már Emily Henryről, és talán pont ezért húztam-halasztottam a könyveinek olvasását. Tartottam attól, hogy csalódást fog okozni, pedig TikTokon és GoodReads-en is áradoztak róla. Mindenesetre amikor megláttam, hogy magyarul is érkezni fog a Book Lovers - ami már hónapok óta érintetlenül csücsült a polcomon -, akkor tudtam, hogy elérkezett az én időm, most tényleg muszáj megtudnom, hogy indokolt-e a nagy rajongás az írónő könyveit illetően. Röviden: igen, nagyon is indokolt.

Ez a könyv könyvmolyokról íródott könyvmolyoknak. A főszereplőnk Nora, aki egy nagyon sikeres irodalmi ügynök, de híresen szigorú és karrierista - legalábbis ez az, amit láttatni enged magából. Hosszú utat járt be addig, amíg ilyen hírnévre tett szert, és tudvalevő, hogy a lehető legnagyobb mellbedobással támogatja az ügyfeleit, legfőképpen Dusty-t, aki Norának köszönheti a sikereit. Férfi karakternek Charlie-t kapjuk, aki úgyszintén irodalmi közegben dolgozik szerkesztőként, és Norához hasonlóan őt is egy sztoikus robotnak látják.

Mikor Nora várandós húga, Libby egy kiruccanásra invitálja a nőt, hirtelen azt sem tudja, hova kapjon, mindenesetre beleegyezik a Sunshine Falls-ba történő utazásba, ami történetesen Dusty egyik regényének a helyszíne. Libby és Nora is nagy elvárásokkal indulnak az észak-karolinai kisvárosba, ám koppannak egy kicsit, mikor kiderül, hogy a regényben szereplő helyszínek java fiktív; kész szerencse, hogy Libby egy bakancslistával készült, ami minden egyes alkalommal jobb kedvre deríti a testvéreket. Vagyis egészen addig, amíg Nora meg nem látja Charlie Lastrát Sunshine Falls kisvárosában...


A könyv nemcsak a romantikus szálra épít, sok motívumot a középpontba állít. Nyilván Charlie és Nora kapcsolata nagy részt foglal el a történetben, de szerencsére nem egyik pillanatról a másikra szeretnek egymásba, lassú lefolyású az egymásra találásuk. A regényből azt is megtudhatjuk, hogy Nora karaktere miért lett olyan, amilyen; Charlie mit keres Sunshine Falls-ban pont akkor, mikor Nora is oda utazott; milyen felelősséggel és lemondással jár egy árván maradt testvér felnevelése; de azt is, hogy a kisvárosi életvitel nem való mindenkinek.

Nem egy klasszikus kisvárosi románc ez, amelynél azt hinné az ember, hogy a légkör megváltoztat mindent, és ráébreszti a Cápaként elhíresült főszereplőt arra, hogy a nagyvárosi rohanás rossz. Norának pont, hogy hiányzik a nyüzsgő város minden zajával együtt, és nem akarja elhagyni az általa hőn szeretett New Yorkot. Emily Henry rávilágít arra, hogy a klisés motívumok sok esetben nem jönnek be az embereknek, és nem baj, ha te máshogy akarod élni az életedet, mint ahogy a romantikus könyvek szereplői.

Nagyon szívmelengető, nagyon új és igazán érzelmes az írónő ezen könyve, amit kivétel nélkül minden romantikus lelkületű könyvmolynak ajánlanék. Tökéletes nyári regény, amely játszi könnyedséggel beszippant, és onnantól kezdve nem ereszt. A fordítást is kiemelném: angolul és magyarul párhuzamosan olvastam a történetet, és Szieberth Ádám valami csodát művelt. Az írónő nem veszítette el a stílusát, a poénos megjegyzések is átjöttek, hovatovább az erotikus jelenetektől sem kaptam szekunder szégyenérzetet, ami nálam kifejezetten ritka. Kívül-belül igényes lett ez a könyv, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– És akkor jöttél te.
    […]
    – És végre levegőhöz jutottam.
    "
  2. "Mert semmi sem tart örökké. Az sem, ami szép, és az sem, ami szörnyű."
  3. "A kedvenc könyvsorozataim utolsó fejezetét sem olvasom el. Utálom, ha valami véget ér."
Összességében:
Úgy vélem, nem is kezdhettem volna jobb könyvvel az ismerkedést Emily Henry munkásságával. A könyvek szerelmesei kvázi egy óda a könyvmolyokhoz, amit az írónő megfűszerezett egy adag romantikával, egy szerethető kisvárossal, jó sok könyvvel, és egy nem szokványos befejezéssel, ami hihetetlenül megnyert magának.
Emily stílusa lehengerlő, rácáfolt a romantikus zsáner kliséire, emellett pedig egy egyedi, valóban könyvmolyokról szóló történetet írt meg, amely garantáltan minden romantikus könyvszerető ember szívét megnyeri. Az már csak ráadás, hogy a fordítás is jól sikerült, így abszolút teljes volt számomra az élmény.


Nyereményjáték:

Nyereményjátékünkban a Central Könyvek kiadványai között mazsolázunk. A turné minden állomásán egy szerző nevét találjátok, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter megfelelő dobozába írjatok egy könyvcímet, mely a szerzőtől a kiadó gondozásában jelent meg.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A szerző neve: Sophie Irwin

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
06.23 - Könyvvilág
06.25 - Betonka szerint a világ…
06.27 - Könyv és más
06.30 - Csak olvass
07.02 - KönyvParfé
07.03 - Fanni’s Library
07.04 - Hagyjatok! Olvasok!
07.05 - Zakkant olvas
07.06 - Veronika’s Reader Feeder
07.08 - Olvasónapló
07.09 - A Szofisztikált Macska
07.10 - Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése