2019. november 10., vasárnap

Cath Crowley: Szavak kékben {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Menő Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg idén ősszel Cath Crowley Szavak kékben című könyve. A szívmelengető ifjúsági regényről a blogturné tagjai is elmondják véleményüket egy kilenc állomásos turné keretében. Ha szeretnétek Ti is megismerni Rachel és Henry történetét, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.
Adatok:
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789634037378
Oldalszám: 272
Fordító: Molnár-Hartinger Emese
Eredeti cím: Words in Deep Blue
Megjelenés: 2019. 09. 26.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
"Rachel ​néhány éve beleszeretett Henry Jonesba. A költözésük előtti napon elrejtett egy szerelmeslevelet a kedvenc könyvébe a fiú családjának könyvesboltjában. Aztán várt. De Henry nem jelentkezett.
Most, hogy Rachel visszatért a városba – és a könyvesboltba is –, együtt kell dolgoznia azzal a fiúval, akit a legszívesebben soha többé nem látna. De Rachelnek biztos pontokra van szüksége. A bátyja meghalt néhány hónapja, és Rachelből minden érzés kihalt. Míg Rachel és Henry egymás oldalán dolgoznak – könyvekkel, szerelmi történetekkel és lapok közé bújtatott levelekkel körülvéve –, reményt találnak egymásban. Hiszen az élet olykor kicsúszik az irányításunk alól, és kibírhatatlannak tűnik, a sorok közé írt szavak, a szerelem és egy második esély mégis elég lehet."

Véleményem a borítóról:
A borító a maga egyszerűségével elragadó. Nem túldíszített és csicsás, hanem tényleg egyszerű, mégis felkelti az ember figyelmét. Ráadásul szerény véleményem szerint a magyar borító klasszisokkal jobban néz ki, mint az eredeti verziója, úgyhogy ezért jár egy hatalmas plusz pont.

A történetről és a szereplőkről:
Úgy látom, nem hiába díjnyertes ez a mű, ugyanis Cath Crowley írónőnek sikerült mindent egybegyúrnia, amire egy (könyvmoly) tinédzsernek szüksége van olvasás terén. Olvasás közben azt éreztem, hogy ez a könyv nekem szól, és hiába nem voltam még hasonló élethelyzetben, mint Rachel, mégis át tudtam érezni minden egyes tőrdöfést, amit kapott a sorstól, illetve a tinédzserkori nagy dilemmákat, amivel Henry küzdött.

Sok más könyvmollyal egyetemben én is nagyon örültem, hogy a történet központi helyszíne egy családi könyvesbolt, melynek érdekessége egy Üzenetek Könyvtára nevezetű részleg, ahol az olvasók a könyvekbe jegyzetelhetnek, idézeteket jelölhetnek, és még levelezhetnek is másokkal. Ez teljesen feldobta a cselekményt, és mivel Rachel feladata volt ezeknek a könyveknek az átnézése, számos levélkére bukkanhatunk vele együtt. A levelek által betekintést nyerhetünk a mellékszereplők életébe, kapcsolatok kialakulásának - vagy éppen megszakításának - lehetünk tanúi, és számos vicces, valamint megható pillanatot is köszönhetünk nekik. Nagyon ötletesen lettek beágyazva a könyvbe, a kedvencem pedig George és Martin levelezése (egyébként kövezzetek meg, de én egy ideig Geroge-ot fiúnak hittem, úgyhogy ti ne essetek ebbe a csapdába :D).

A nem megszokott környezet és cselekmény mellett fontosnak tartom kiemelni, hogy a szereplők mennyire életszerűek voltak. Rachel fiatalkora ellenére hatalmas traumát élt át, amit egyértelműen nem lehet véka alá rejteni. Egy fontos személy elvesztése örök sebet hagy az ember szívében - legyen az családtag vagy barát. Így hát nem csoda, hogy Rachel is elvesztette minden motivációját és életcélját. A másik főszereplőnk, Henry helyzete sem túl rózsás, hiszen a szülei ellentétes véleménnyel rendelkeznek szinte mindenről, nem mellesleg a barátnője, Amy kénye-kedve szerint ugráltatja őt, akár egy bábot. Igaz, ezek kisebb problémák, mint amivel Rachel küzd, de mindkét szereplőt érték sérelmek, és ha elfeledni nem is tudják a történteket, de enyhíteni lehet a fájdalmukat.

A Szavak kékben egy gördülékeny stílussal megírt könyv a gyászról, a barátságról, a szerelemről, és a felmerülő kamaszkori problémákról. Legszívesebben minden YA-kedvelő kezébe adnám, mert ezt igenis olvasni kell. Ha tehetném, már most újraolvasnám, de sajnos végeláthatatlan az olvasásra váró könyveim listája.


Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Mi vagyunk a könyvek, amiket olvasunk, és minden dolog, amit szeretünk."
  2. "– Menj aludni – tanácsolja az apja. – Reggelre mindent szebbnek látsz majd.
    – Bocs, hogy ellenkezek, apa – feleli Henry –, de a viszonzatlan szerelem reggel is éppolyan szar dolog, mint este."
  3. "– Ha mindenki feladná, amit szeret, rögtön azután, hogy rosszra fordulnak a dolgok, akkor ez egy borzalmas világ lenne – fejti ki apa."

Összességében:
A rövid terjedelme ellenére egy igazán tartalmas történet, amit képtelen voltam letenni. A Szavak kékben egy szórakoztató, mégis érzelmi hullámvasúttal tarkított könyv a szerelemről, a gyászról, és arról, hogy hogyan is válunk akár egy szempillantás alatt gondtalan gyerekekből felnőttekké.


Nyereményjáték:


A történetben az egyik legfontosabb helyszín Henry-ék könyvesboltja, ezért a mostani nyereményjátékban is erre összpontosítunk. Minden állomáson idézetet fogtok találni egy olyan könyvből, amiben szintén fontos szerepet kap egy könyvesbolt. A feladatotok az lesz, hogy kitaláljátok, melyik könyvről van szó, és beírjátok a Rafflecopter dobozba a könyv szerzőjének nevét és a címét.

“– Vannak közöttünk, akik nagyon keményen dolgoznak.
 – Mit csinálnak?

 – Fiam! – mondta felvont szemöldökkel, mintha mi sem lehetne ennél nyilvánvalóbb. – Olvasnak.”



Állomások:
11.06. Könyvvilág
11.08. Readinspo
11.10. Fanni's Library
11.12. Flora the Sweaterist
11.14. Zakkant olvas
11.16. Könyv és más
11.18. Csak olvass!
11.20. Kelly és Lupi olvas
11.22. Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése