2020. október 23., péntek

Tiffany Schmidt: Randi Darcyval {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Menő Könyvek kiadónál hatalmas klasszikus-imádat van! A gyönyörűséges új kiadású Büszkeség és balítélet után megjelent a Randy Darcyval is, ami egy álomba illő gimnáziumba varázsolja el az olvasókat. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen tiétek lehet egy példány ebből a könyvből!
Adatok:
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789634037934
Oldalszám: 392
Fordító: Nánási Yvette
Eredeti cím: A Date with Darcy
Megjelenési dátum: 2020.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
A ​KÖNYVEKBEN ANNYIVAL JOBB PASIK VANNAK.
Legalábbis Merrilee Campbell szerint, akinek meggyőződése, hogy a való életben már nem létezik lovagiasság, és hogy mi sem lehetne romantikusabb annál, mint hogy talál végre egy olyan fiút, aki pont úgy imádja őt, mint a klasszikus szerelmi történetek hősei a hősnőiket. Barátnőjével, Elizával, és a húgával, Roryval új diákként érkeznek szeptemberben a Reginald R. Hero gimnáziumba, ahol minden fiú olyan, mintha egyenesen egy szerelmes regény lapjai közül lépett volna elő. Merri bármerre is néz, mindenhol egy kiköpött Rómeó jön vele szembe.
Így, amikor a titokzatos Monroe Stratford próbálja meghódítani, Merri azonnal úgy érzi, hogy ő Júlia.
Karizmatikus irodalomtanára segítségével egyre jobban elmerül a klasszikusok világában, aminek köszönhetően élete olyan fordulatot vesz, amelyre maga sem számított.
Hamar ráébred, hogy sorsa alakításának kulcsa egyedül az ő kezében van.
És hát „egyetemesen elismert igazság”, hogy az első benyomás bizony néha csalóka…

Véleményem a borítóról:
Alapvetően nem vagyok oda az ehhez hasonló harsány borítókért, most mégis megakadt rajta a szemem. Végtelenül ötletesnek tartom, hogy a kiadónál újonnan megjelent Büszkeség és balítélet lett a modell kezébe szerkesztve, és így sokkal egyedibbé vált a kötet megjelenése.

A történetről és a szereplőkről:
Szégyen vagy sem, de közel 20 éves fejjel még mindig nem tudok lemondani a Young Adult limonádékról. Ennek talán az az oka, hogy könnyen olvashatóak, és többnyire cukik, nem mellesleg visszarepítenek a gimi első éveibe, akárcsak ez a kötet is.

Merilee a könyvekbe temetkezve éli mindennapjait. Ha éppen nem a családi kutyaszalonukban ténfereg, vagy nem a barátaival lóg, akkor biztos, hogy egy könyv társaságában múlatja az időt. Számára a könyves pasik a tökéletesek - még akkor is, ha elérhetetlenek -, és nem tudja elképzelni, hogy a való életben találjon magának valakit, aki nem a cuki szomszédlányként gondol rá. Azonban az első napján, amint belépett a Hero gimnázium területére, egyre csodálatosabb és rejtélyesebb pasikkal találkozik, akik már-már szerelmes regények főhősei lehetnének. Ez eddig szép és jó, de mint tudjuk, néha a szép szavak nem igaziak, és nem biztos, hogy mindegyik srác olyan, mint ahogy azt Merri elképzelte...

Merri egy viszonylag átlagos tinédzser, akit többnyire mindig megtalál a balszerencse. Így már az első napján magára haragítja a gimi "bikáját", Fieldinget, akivel ezek után úgy kerülgetik egymást, mint macska a forró kását. Azonban ez a srác valahogy mindig akkor bukkan fel, mikor az ember nem is számítana rá, Merilee pedig képtelen kiverni a fejéből annak ellenére, hogy Monroe is bepróbálkozik nála.


Nagyon nagy kétségek gyötörnek a könyvet illetően. A maga zsánerében jó, de nekem ez már nem elég. Lehet, hogy túl kritikussá váltam az elmúlt időben, vagy csak tisztában vagyok azzal, hogy egy kapcsolat még tiniként sem így működik, de valahogy nem éreztem mindent elsöprő vágyat arra, hogy olvassam Merilee történetét, pedig tényleg nagyon vártam, hogy megjelenjen a kötet.

Azt vettem észre, hogy a karakterek többsége nem elég árnyalt, a cselekmény pedig elnagyolt. Merri szinte csak egy naiv kislány, aki a maga módján szerethető, de mégis borzasztóan idegesítő tud lenni, kezdve azzal, hogy képes egy idegennel smárolni a sötétben, aztán a kapcsolatát Monroe-val a Rómeó és Júliához méregeti, a Fieldinggel való viszonya pedig érdekes módon a Büszkeség és balítéletre hajaz... Szóval nem tudom, kicsit sok a meggondolatlanság és a logikátlan felépítés ebben a történetben, de nem győzöm kihangsúlyozni, hogy valószínűleg csak az én mércéimmel van ilyen téren a probléma.

Szerencsére valamivel fontosabb dolgok is megjelennek a könyvben, példának okáért ilyen téma a család, vagy a barátság. Habár a mellékszereplők javarészt egykaptafára épülnek, Eliza valamennyire kiemelkedik közülük, és ők jó párost alkotnak Merrivel. Nem mellesleg a Campbell családnak is megvannak a maguk dolgai, így rájuk igazán nem lehet azt mondani, hogy csupán vázlatos szereplők lennének.

Szóval ahogy láthatjátok, nehéz a dolgom a könyv megítélésében. Ahány dolog tetszett, legalább annyi nem, így komplikált egy épkézláb, konkrét vélemény megfogalmazása. Biztos vagyok benne, hogy a célkorosztálynak jó kikapcsolódást nyújthat a minden lében kanál Merilee története, és bízom abban, hogy a tőlem fiatalabbak lelkesebbek lesznek iránta, mint én.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Nagyon örvendetes, hogy az egyenruhánál nincs semmilyen lábbelire vonatkozó megkötés. Így legalább a lábamnak lehet egyénisége."
  2. "– Nem akarsz engem? – Nem is ismerlek!"
  3. "– Azt mondod, hogy kedvelsz? Te normális vagy?"
Összességében:
Az elmúlt évek során rengeteg YA-könyvet fogtam már a kezeim között. Voltak jók, kevésbé jók, vagy egyenesen szörnyűek, viszont ezt a "tetszett-is-meg-nem-is" kategóriába tudnám sorolni. Ez nem a könyv hibája, sokkal inkább azé, hogy egy rossz időszakomban talált meg, és talán kezdek kinőni ebből a zsánerből, de biztos vagyok abban, hogy a fiatalabb olvasók számára élvezetes olvasmány lehet.


Nyereményjáték:

Mostanság nem ritka, hogy a hőn szeretett Mr. Darcy megjelenik egy könyv címében. Minden bloggerünknél találtok egy fülszövegrészletet, ami egy-egy ilyen könyvhöz kapcsolódik, a ti feladatotok pedig beírni a Rafflecopter megfelelő sorába az adott könyv teljes címét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A fülszövegrészlet: „Emily ​Albright számtalan katasztrofális randevú után úgy dönt, leszámol a szerelemmel. Inkább a karosszékbe kuporodik a Büszkeség és balítélettel, és idejét Mr. Darcyval, Jane Austen fess, tiszteletreméltó és szenvedélyes regényhősével tölti.”
a Rafflecopter giveaway
Állomások:
10. 24. – Fanni’s Library
10. 27. – Csak olvass!
10. 30. – Csak olvass! extra
11. 02. – Olvasónapló
11. 05. – Hagyjatok! Olvasok! extra
11. 08. – Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése