2020. november 20., péntek

Rachel Winters: Szerelem sokadik látásra {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Egy lány, két pasi, egy koraérett kislány és sok-sok gubanc. Felkeltettük az érdeklődésed? Ha igen, akkor kövess minket blogturnénkon, hogy megtudd, mit is gondolunk Rachel Winters Szerelem sokadik látásra című könyvéről. S ha velünk játszol, akkor kis szerencsével tiéd lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.
Adatok:
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634524137
Oldalszám: 400
Fordító: Ács Eleonóra
Eredeti cím: Would Like to Meet
Megjelenési dátum: 2020. 09. 02.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:

Evie Summersnek a munkája az élete. Épp ezért igencsak felzaklatja, amikor kiderül, hogy egyhamar búcsút mondhat az állásának, hacsak nem sikerül rávennie az ügynökség legfontosabb és legnehezebben kezelhető ügyfelét, Ezra Chestert, hogy fejezze be egy hollywoodi romantikus vígjáték forgatókönyvét. A gond csak az, hogy Ezra még el sem kezdett rajta dolgozni...

Az alkotói válságba került férfi csak akkor hajlandó nekilátni az írásnak, ha az egyedülálló Evie bebizonyítja, hogy szerelembe lehet esni úgy, ahogy a filmekben. Az online társkeresést elfelejtheti; Evie csak úgy ismerkedhet össze valakivel, ahogy Harry megismerkedett Sallyvel, vagy Hugh Grant... sokakkal. Evie elszántan lát neki a feladatnak, és egyik vicces romkomjelenetből a másikba kerül. De vajon lehet olyan az élet, mint a mozikban?


Véleményem a borítóról:
A borítót látva nem kellett sokat győzködnöm magam arról, hogy nekem ez a könyv kell. Tipikus chick-lit hangulata van, ráadásul vajmi kevés rózsaszín borítós könyvem van, szóval ilyen téren kifejezetten kedvencet avattam.

A történetről és a szereplőkről:
Említettem már párszor, hogy a chick-liteknek több okból sem tudok ellenállni, de elsősorban azért, mert bájosak, és az ember könnyen bele tud temetkezni egy hosszú nap után. Viszont meg kell hagyni, nehéz újat mutatni ebben a műfajban, ezért is gondolják azt sokan, hogy ebben a zsánerben csupa egykaptafára épülő könyv van, pedig ez nem igaz. Erre egy tökéletes példa a Szerelem sokadik látásra is.

A főszereplő, Evie élete koránt sem tökéletes. Mindent megtesz azért, hogy teljesítsen a zsarnok főnökének, Montynak, és bármire képes lenne azért, hogy több évnyi asszisztenskedés után végre feljebb lépjen a ranglétrán. A tűrőképessége határtalan, amit az is bizonyít, hogy elviseli Ezrát (továbbiakban csak EKF), aki igyekszik lépten-nyomon megalázni Evie-t. Viszont kénytelenek tűzszünetet kötni, hiszen EKF-nek újra dobbantania kellene egy kézirattal, de egyedül, ráadásul pasiként nem túl kreatív romantikus komédiák terén. Evie minden erejét összeszedi ahhoz, hogy bebizonyítsa az egoista felettesének, hogy igenis létezhet szerelem első látásra, pont, mint a filmekben.

A terv egyszerű: Evie-nek addig kell random módon találkoznia egy pasival, amíg meg nem érzi a szikrát. Valljuk be, munka és magánéleti problémák mellett még egy kapcsolatot is nehéz olykor-olykor fenntartani, nemhogy heti 2-3 találkát megszervezni és beiktatni különböző pasikkal, de a kézirat leadásának határideje közeleg, EKF pedig folyton egyre többet és többet akar tudni Evie szerencsétlenkedéseiről.


A nő helyzete több szempontból is nehéz. Amellett, hogy a dilettáns főnöke, Monty állandóan szekálja, EKF úgy viselkedik, mint egy gyerek, Evie barátnőjének esküvője lesz, de képtelen teljesen rá koncentrálni. A találkák lebonyolítása egyre nehezebb és még több erőfeszítést igényelnek, de egy előnyük mégis van: írásra késztetik, márpedig mindig is az volt az álma, hogy forgatókönyvíró legyen.

Szerintem több szempontból is szórakoztató ez a "random találkozós" dolog. Először is Evie minden lehetséges módon kilépett a komfortzónájából, számos vicces helyzetbe keveredett, és tucatnyi érdekes emberrel ismerkedett meg. A legjelentősebb ismertségeinek viszont azt a két személyt mondanám, akik végigkísérik és bátorítják Evie-t a rögös úton - ők lennének Anette és Ben. A megözvegyült férfi és kislánya az első összetalálka szemtanúi voltak - ami természetesen borzalmasra sikeredett -, és azóta a nő életének részei. Habár Ben igencsak hűvös és távolságtartó, valamiért mégis ellenségesen viszonyul ahhoz, hogy Evie idegen férfiakkal találkozgat, de hogy ennek pontosan mi lehet az oka, csak Anette sejti...

Túl vagyok már pár olvasmányon a kiadó repertorjából, de úgy érzem, eddig ez messze az egyik legszórakoztatóbb könyvük, amit olvastam. Rachel Winters stílusa zseniális, egyszerre tudja megközelíteni a komoly, szívhez szóló témákat és a komédiát is. Nem mondom, hogy tökéletes történet, hiszen Evie viselkedése több ponton is zavart, kezdve azzal, hogy mennyire betegesen alacsony az önbecsülése, hagyja, hogy eltapossák, nem mellesleg a barátait és a családját is képes háttérbe szorítani a munkája javára. Nekem ez nehezen fér bele, hiszen nem vagyok ilyen beállítottságú, éppen ezért sokszor meg tudtam volna rázni a főszereplőt, de szerencsére kárpótolt, hogy teljesen átalakul a jelleme a könyv végére, és nem elég, hogy egy belevaló csaj lesz belőle, de átalakul a lány egész világképe is.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Néha az ember nagyon kis lépésekkel jut el oda, ahová szeretne. Csak az kell, hogy hajlandó legyen kockáztatni."
  2. "Általánosan ismert dolog, hogy abban a pillanatban, amint elhangzik a “Mi rosszabb történhet ennél?” mondat, egyszeriben tucatnyi lehetőség merül fel."
  3. "– Az a baj az olyan nőkkel, mint te – közölte rám meredve –, hogy sosem a kedves srácokra hajtotok. Hanem mindig a seggfejekre. Aztán amikor rosszul bánnak veletek, hozzsánk jöttök panaszkodni. – Tényleg feldagadhatott a nyelve. Remek.
    Újra ránéztem a GPS-re. Még négy óra.
    Egy megfontolt ember a béke kedvéért hallgatott volna.
    Én azonban nem éreztem magam különösebben megfontoltnak.
    – Az a probléma a kedves srácokkal, Graeme – mondtam –, hogy nem veszik észre, hogy ők a seggfejek.
    "
Összességében:
Sokan ódzkodnak a chick-lit kategóriától, mondván, hogy milyen egyhangúak a történetek, és többnyire ugyanazt nyújtja az összes. Íme egy könyv, ami erre rácáfol: Evie története kétség kívül szórakoztató, ugyanakkor érzelmes és sokatmondó is. Körbejárja a gyász folyamatát, felmerül benne a barátságok és a társas kapcsolatok fontossága, nem mellesleg kiragad a szürke hétköznapokból, és mosolyt csal az arcodra. Jókor talált rám ez a könyv, igazi balzsam volt a lelkemnek ebben a borús időszakban.


Nyereményjáték:

A történet hősnője a filmvászon romantikus komédiáit utánozva próbál szerelembe esni, ezért játékunk is némiképp a filmekhez kapcsolódik. A turné minden állomásán egy rövid leírást találtok egy-egy olyan könyvről, melynek cselekményét - kisebb-nagyobb változtatásokkal - a filmvásznon is viszont lehet látni. A ti feladatotok az, hogy kitaláljátok melyik könyvre gondoltunk, címét és szerzőjének nevét pedig írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A leírás: A hölgy ítélkező és szegény, az úr gazdag és kevély, de "Egyetemesen elismert igazság, hogy egy dúsgazdag, nőtlen férfinak okvetlenül szüksége van feleségre."

a Rafflecopter giveaway 
Állomások:
11.08 - Betonka szerint a világ…
11.11 - Olvasónapló
11.14 - Csak olvass!
11.17 - Hagyjatok! Olvasok!
11.20 - Fanni’s Library

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése