2021. október 24., vasárnap

Ajándékötletek könyvmolyoknak

Sziasztok!

Rohamosan közeledik a karácsony - el sem tudom hinni, hogy már október közepe van -, és bevallom, az én gondolataim már a karácsonyi ajándékok körül forognak. "Biztos, hogy jót választok?", "Vajon megérkezik addigra?" és még számtalan kérdés kavarog a fejemben. Tudom, hogy mások számára is okozhat fejtörést az ajándékválasztás, ezért arra gondoltam, hogy egy rendhagyó bejegyzésben összegyűjtök jó pár ötletet, amiből kedvetekre mazsolázhattok.

1. Könyv
Az első és egyik legjobb ötlet a könyv, bizony - úgy gondolom, ez senkinek sem okoz nagy meglepetést. :) Nyilván ez akkor működik legjobban, ha tudjuk, hogy a másik fél miket szeret, mely könyvek vannak meg neki, és mik vannak a kívánságlistáján. Ha ezek közül egyikkel sem vagyunk tisztában, a legegyszerűbb, ha ajándékutalvánnyal lepjük meg az ajándékozottat. Pár könyvesbolt és kiadó, amelyek maximálisan megbízhatóak: Líra, Libri, Book24, Könyvmolyképző, GABO, Agave, Book Depository - idegen nyelvű, Amazon - idegen nyelvű, Blackwell's - idegen nyelvű


2. Könyves gyertya, illatviasz
A gyertyák és az illatviaszok a könyvmolyok legjobb barátai. Nemcsak pompás illattal lengik körbe a szobát, de polcdíszként is funkcionálnak. Rengeteg fandomban találhatunk kreatív és szépséges gyertyákat, valamint akadnak "fandom mentes" gyertyák is, amelyek nem egy kifejezett könyvhöz készültek. Nálam eddig a Bookshelf Lights és a Világok Lángja gyertyái váltak be a legjobban. Mindkét cég magyar, termékeik nagy odaadással, kreativitással és egy csomag szeretettel készülnek. A szójaviasz termékeik mellett könyvjelzőket, könyvtokokat és egyéb dolgokat is találhattok az oldalaikon. A Világok Lángja termékeket a webshopjukban tudjátok beszerezni, a Bookshelf Lights-tól pedig Instagramon vagy e-mailben (bookshelflights@gmail.com) rendelhettek, ráadásul az utóbbi cégnél 10% kedvezményt kaphattok a FANNI10 kód megadásával!


3. Könyvjelzők
Könyvek mellé alapvető kellék a könyvjelző - persze csak ha valaki nem szamárfülezi az oldalakat. Ahogy a gyertyáknál, úgy itt is vannak kifejezetten egy könyvhöz készült minták, de bármilyen elképzelés megvalósítható, legyen szó fa alapanyagúról, papírról, műanyagról vagy bármiről. Az általam ismert könyvjelzőket árusító cégek mindannyian egyedi mintákkal dolgoznak, termékeik változatosak és kiemelkedően jó minőségűek. Az előbb említett Bookshelf Lights és Világok Lángja oldalak mellett nyugodt szívvel tudom ajánlani a Pendragon's Shop-ot és a The Nerdy Butterfly-t. Mindkét cég külföldi, de eddig nekem egyszer sem kellett vámot fizetnem a rendeléseim után. Rendelésetek leadásakor érdemes odafigyelni a hosszabb szállítási időre, de ha úgy érzitek, hogy elkallódott a csomagotok, készséggel segítenek nektek a megtalálásában és az esetleges újraküldésben. A The Nerdy Butterfly termékeit 10% kedvezménnyel szerezhetitek be a FANNI10 kód megadásával!



4. Könyvtokok
Ha az ajándékozottatok szokott utazás közben olvasni, akkor tökéletes hasznát venné egy könyvtoknak. Személy szerint igyekszem vigyázni a könyveimre, de egy táskában könnyen meg tud gyűrődni a borító, esetleg valami véletlen folytán megkarcolódhat, összekoszolódhat stb. Ezekre a problémákra találták ki megoldásként a könyvtokokat, amelyek számos méretben és mintában elérhetőek. A korábban már említett Világok Lángja mellett szeretnék még egy céget ajánlani nektek, amely nem más, mint a Cozy Fiction. Korábban volt szerencsém együtt dolgozni ezzel a külföldi céggel, és csupa jó tapasztalatom van velük. Ők is külföldről szállítanak, de nekem eddig meglepően gyorsan (1 hét alatt) ideértek a csomagjaim. Tokjaik négy méretben kaphatóak, ami azért is előnyös, mert a legkisebb méret kifejezetten ebookokra, tabletekre lett tervezve, így nincsenek hátrányban azok sem, akik nem olvasnak papírformában könyvet.


5. Funko Pop!-ok
Sokak számára ismeretlen lehet ez a név, de biztos, hogy könyves berkekben már mindenki látott ilyen figurákat. Hovatovább nem is kell a könyvek világába betekintenünk ahhoz, hogy Funko figurákat találjunk valakinek, elég ismernünk a kedvenc filmjét, sorozatát, meséjét, énekesét vagy játékát, hiszen ezekben a témákban mind találhatunk Funkokat. Személy szerint nagyon odavagyok értük, minden polcomon van legalább egy figura. Itthoni boltok terén tudom ajánlani a GeekHubot, a Geekstore-t, a GeekCornert és az IGN Shopot.


6. Bögrék
A bekuckózós időszakokban nincs is jobb dolog, mint teát/kávét szürcsölni, miközben egy takaróba bebugyolálva olvasunk. Ehhez tökéletes társ lehet egy bögre a kedvenc könyvünk, esetleg könyves világunk mintájával. Ahogy az előzőleg felsorolt termékek, úgy a bögrék is számtalan formában megtalálhatóak. Itthoni viszonylatban tudom, hogy a Bookshelf Lights többféle bögrét is gyárt, de rengeteg oldalon találhattok jópofákat.


7. Ruhák
Igazi rajongók számára tökéletes választás lehet egy-egy ruhadarab is. Nekem viszonylag kevés könyvekhez kapcsolódó ruhadarabom van, de Magyarországon számos helyen tudtok ti magatok is beszerezni egy-egy szépséget akár már pár kattintással. A nagyobb üzletek (H&M, Sinsay, Cropp) mellett tudom ajánlani a The Enchanted Burrow oldalát (szintén magyar oldal), ahol egyedi, jó minőségű, nem tömeggyártott felsőket vehettek. 

forrás: @theenchantedburrowshop

8. Egyéb könyves termékek
Ez a kategória igazán tág, ugyanis gondolok itt polcdíszekre, kitűzőkre, párnákra, telefontokokra, vászontáskákra, limitált kiadású könyvekre... A lehetőségek tárháza igazából végtelen. Úgy gondolom, hogy ezekkel a termékekkel sem lehet mellélőni, már csak azért sem, mert minden könyvmoly szereti a kedvenc könyves világához kapcsolódó tárgyakat, legyenek akármilyenek is. Párnákat a Sinsay-ből, kitűzőket a The Enamel Library, Mandrake of the Month Club, Blissfully Bookish Co külföldi oldalakról, vászontáskákat a Pendragon's Shopból, limitált kiadású könyveket pedig leginkább a Book Depository-ról és Amazonról tudtok beszerezni angol/eredeti nyelven. Kiemelném a polcdíszeket, ugyanis Bibi Instagram oldaláról számos csodás darabot szerezhettek be, az első képen ezeket láthatjátok.

forrás: @the_nightowl_reader

 



Remélem, hasznosnak bizonyult ez a bejegyzés. Bízom benne, hogy sikerült jó tippeket adnom nektek, és találtok kedvetekre való boltot és ajándékot. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése