2022. május 13., péntek

Shunmyo Masuno: Nyugalom {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A 21. Század Kiadónak hála nemrég csodás kiadásban jelent meg Shunmyo Masuno Nyugalom című könyve! A kerttervezőként is dolgozó japán szerzetes második magyarul megjelent könyvében segít olvasóinak megszabadulni felesleges félelmeitől, szükségtelen szorongásaitól. Tartsatok bloggereinkkel az elfogadáshoz vezető úton, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet!

Adatok:
Kiadó: XXI. Század Kiadó
ISBN: 9789635682140
Oldalszám: 208
Fordító: Laik Eszter
Eredeti cím: Don't Worry
Megjelenési dátum: 2022. 03. 30.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Félsz?
Tartasz ​valamitől?
Szorongsz?
Shunmyo Masuno könyvéből kiderül, hogy aggodalmaid többsége egyszerűen nem igazolódik be.
Gondolj bele: hányszor fordul elő, hogy a mindennapjaidat megmérgezi egy rossz sejtelem, de amitől féltél, végül nem következik be!
Az életedet jobbá, szebbé, élvezetesebbé teheted pusztán azzal, hogy megszabadulsz felesleges félelmeidtől.
• Ne hasonlítsd magadat másokhoz – a nyugtalanságod oroszlánrésze máris elillan;
• Szabadulj meg a felesleges dolgoktól, a lehető legegyszerűbb életet éld;
• Ne keresgélj, ne rohanj, ne hagyd, hogy megszállottságok legyenek úrrá rajtad;
• Értelmezd pozitívan a dolgokat – egyedül rajtad múlik a döntés, hogy boldog vagy, vagy boldogtalan;
• Ne áraszd el magadat túl sok információval;
• Szállj ki a versengésből – a zen így kerüli a stresszt;
• Aggódás helyett inkább cselekedj – ezáltal kétségtelenül jobbra fordulnak a dolgok.
Ez a könyv eszköz, amelynek 48 leckéje és csaknem 30 zen szólásmondása segít abban, hogy elfogadd magadat, és örömödet leld a korábbinál nyugodtabb, higgadtabb, pozitívabb énedben.

Véleményem a borítóról:
Annyira szép ez a borító! Valóban nyugalmat áraszt. A színek összhangban vannak, és maga a kép nincs túlcifrázva. Ráadásul belül is csodás illusztrációk vannak, így még jobb élmény volt olvasni.

A kötetről:
Évek óta küzdök a szorongással, ezen nincs mit szépíteni. Vadászom azokra a könyvekre, amelyek ezzel a témával foglalkoznak. Fontosnak tartom, hogy hiteles és alapos író munkáját vegyem kézbe ilyen téren, mert egy rosszul felépített önsegítő könyv többet árthat, mint használhat egy olvasónak. Shunmyo Masunonál jobb írót nem is választhattam volna jelenleg, hiszen egy zen szerzetesről van szó, aki az egész életét a nyugalom elérésére szenteli.

A kötet számos leckéből és azoknak az alpontjaiból áll. A fejezetek rövidek, maximum négy-öt oldalasak, mégis velősek és lényegretörőek. Több esetben hozott példákat az író, amelyeken keresztül könnyebben tudja szemléltetni a tanítását, ezzel pedig elérte azt, hogy ne "tananyagként" tekintsek a leírtakra, amiket be kellene magolnom. Megértettem és folyamatosan próbálom magamba építeni a tanácsait.

Egy percre kitérnék a kiadásra is. Fantasztikus munkát végzett a kiadó, ez bizony egyike a legnagyobb becsben tartott köteteimnek. Strapabírónak tűnik, amit azért tartok fontosnak, mert az ember általában nem csak egyszer olvassa az önsegítő könyveket - legalábbis magamból kiindulva. Biztos vagyok benne, hogy időről időre fel fogom lapozni, hogy felelevenítsem Masuno tanácsait, de már csak azért is megéri belekukkantani, hogy gyönyörködjek a szépséges képekben. Még több ilyen fantasztikus kiadásra lenne szükség a magyar könyvpiacon.


Ami igazán megmaradt bennem az olvasás után, az az, hogy próbáljak a jelenre koncentrálni, ne rágódjak a múlton és ne aggódjak előre a jövőmön. Tudom, hogy ez az egyik legnagyobb hibám, mert mindig mindent előre akarok tervezni és tudni, ami nem túl előnyös abból a szempontból, hogy eközben elfelejtem megélni a pillanatokat. Ezen kívül Masuno felhívta a figyelmemet arra is, hogy a kicsinyesség és az irigység helyett sokkal jobb a kedvességet választani. Ezt a taktikát már évek óta alkalmazom, mert valóban kellemesebb érzés saját magamra koncentrálni, mint arra, hogy valaki jobban teljesít nálam. Szerintem ez kifejezetten fontos gondolat, és úgy vélem, a környezetemben is sok embernek kellene követnie Masuno példáját ebben a tekintetben is.

Talán csak egyetlen dolgot tudnék mondani, ami nem tetszett, mégpedig az, hogy a legtöbb szemléltető példa egy körülményre korlátozódott. Masuno az esetek nagy részében csak egy irodai környezetet mutat be szellemi munkát végző személyeken keresztül, márpedig a fizikai munkát végző emberek életében is szükség lenne a nyugalomra, és ez igaz a diákokra is. Ezt nehezményeztem, de valójában magunkra tudjuk formálni a tanításait, még akkor is, ha vannak köztük olyanok, amiket már többször is hallhattunk az életünk során.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "A kapcsolat, amelyben két ember őszintén dicséri egymást, és felismerik egymás erősségét, az szellemileg gazdagít."
  2. "A kedves beszéd a szeretetteljes lélekből fakad, ennek magva pedig a könyörület. Tanuljuk meg, hogy a kedves beszéd képes megváltoztatni a világot."
  3. "Ha valaki leragad a múltnál, az arról árulkodik, nincs elég önbizalma a jelenben."
Összességében:
Szerintem eddig ez a legjobb önsegítő könyv, ami a kezembe akadt. Szép, informatív és hasznos, nincs túl bő lére eresztve. Rövidek és emészthetőek a fejezetek, nem éreztem azt, hogy le kellene tennem ahhoz, hogy felfogjam a leírtakat. Csupa-csupa gondolatébresztő tipp van benne, amelyek alkalmazásával tényleges eredményeket érhetünk el. 
Egyetlen negatívumként talán azt tudnám felhozni, hogy az esetek többségében csak egy szűk réteggel példálózik az író (általában az üzleti szférában dolgozókkal), ezzel pedig nem feltétlenül értek egyet, de ezen kívül tényleg egy rossz szavam sincs rá. 



Nyereményjáték:

Japán csodálatos ország telis-tele olyan helyekkel, amik örömöt és pihenést hoznak a szívünkbe, akkor is, ha csak képen nézzük őket. Minden állomáson találtok egy ilyen helyet (épületet, tavat, hegyet, etc.), és szeretnénk, ha kitalálnátok a várost vagy a prefektúrát, ahol található! Helyes válaszaitokat a rafflecopterbe várjuk!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:


a Rafflecopter giveaway
Állomások:
05. 11. - Booktastic Boglinc
05. 13. - Fanni's Library
05. 15. - Csak olvass!
05. 17. - Nem félünk a könyvektől
05. 19. - Hagyjatok! Olvasok!
05. 21. - Könyv és más
05. 23. - Spirit Bliss Sárga könyves út
05. 25. - Kelly és Lupi olvas 
05. 27. - Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése