2020. február 12., szerda

Amira Stone: Kitaszítottak {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Négy főszereplő történetét ismerhetjük meg az Aranymosás-győztes Amira Stone debütáló fantasy regényében. Tartsatok bloggereinkkel, és ismerkedjetek meg Rayjel, a hobbi ketrecharcossal, Keinnel, a feledésbe merült családnevű nemessel, Enével, a leendő uralkodóval és Menával, aki tanoncként tanul egy mágiahasználó mellett. Ne feledjétek, hogy 3 szerencsés olvasónk meg is nyerheti a turné végén a Kitaszítottak egy példányát a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából!


Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634577720
Oldalszám: 392
Országos megjelenés: 2019. 10. 29.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
"Elég ​bátor vagy új útra lépni?
A kissé neveletlen Ene hercegnő szabadságot szeretne, és szívesen elmenekülne a rá váró kötelezettségek elől. Mena pedig az egyetlen ember, akit az istenek mágikus hatalommal ruháztak fel. Ő inkább lenne hercegnő, mint magányos volur.
Egy politikai gond miatt a testvérpárnak veszélyes vidékre kell utaznia: egy néphez, akiket a királyi családjuk igázott le.
Lehet, hogy nem csak halálos veszedelem vár rájuk, hanem a szívükre is veszély leselkedik?
Ray nehéz családi titkokat hurcol. Harcokat vállal a csőcselék szórakoztatására, hogy húgáról gondoskodni tudjon. Ám egy nap nem lapulhat tovább, dühe új útra viszi.
Kein csak az élvezeteket és a dicsőséget hajszolja. De eljön a nap, amikor dönteni kell a saját, és a családja sorsa között.
A mágia valamelyik fiút a volur társának szánja.
De vajon melyiket? Ki az, akitől felragyog a volur ereje?
Egyikük sem tervezte, hogy szerelemre, barátokra, titkokra és intrikára lel.
Miközben mindannyian a saját céljaikért küzdenek, talán a legfontosabbat kell feláldozniuk ahhoz, hogy megmenthessék a szeretteiket és a világukat.
Szívesen olvasnál egy olyan világról, ahol egyetlen ember él, akit az istenek felruháztak mágikus hatalommal, de még ő sem képes az erejét használni? Egy olyan szerelemről, ami sutba veti a rangot és a szabályokat? Egy olyan fiúról, aki mindent titkol a múltjáról és a családjáról, hogy megvédje őket, vagy egy másikról, akit épp a saját apja árul el?
Ez a regény pont neked való."

Véleményem a borítóról:
Ez talán a legszebb magyar borító, amit valaha láttam, tagadhatatlan, hogy megakad rajta az ember szeme. Csodálatosra sikerült az összkép, viszont azt sajnálom, hogy a koronának nincs sok szerepe a könyvben, így kicsit indokolatlannak tartom ezt a választást.

A történetről és a szereplőkről:
Amint megláttam a borítót, beleszerettem a könyvbe - szerintem nem kell elmagyaráznom, hogy miért. Nagy meglepetésemre kiderült, hogy egy magyar írónő áll az Amira Stone név mögött, ami fokozta a lelkesedésemet, viszont elkezdtem egy kicsit tartani is tőle. Akarva-akaratlanul Hercz Júlia első könyve jutott az eszembe olvasás előtt - ami egyébként nagyon tetszett - úgyhogy reméltem, hogy hasonlóképp fogok érezni a Kitaszítottak iránt is, de jelen esetben a nagy szerelem sajnos elmaradt.

A könyvben lévő világ egyedülálló, és két részből áll: az egyik része Nebessen, ahol a királyi család él és uralkodik, a másik pedig Szabad Föld, ami egyenlő a nyomorral és kínlódással. Amira elképzelését tetszetősnek tartom, hiszen a két rész elkülönül egymástól, és ez is egy nagy konfliktussá válik a történetben. Azt viszont sajnálom, hogy nem található térkép a könyv elején, mivel az sokat segítene az elképzelésben, és átláthatóbb lenne a világ térbeli eloszlása.

A történetet négy szereplő szemszögéből ismerhetjük meg, ami engem roppant módon bosszantott - tekintve, hogy néha még a két szemszögtől is ráz a hideg - , és számomra ez számított az első negatívumnak. Ene karakterén kívül nagyjából mindenki idegesített, noha neki is voltak érdekes dolgai. A két fiú, Ray és Kein szemszögét egysíkúnak éreztem, hasonló módon gondolkodtak és szólaltak fel, míg Mene, a varázsló háttérbe szorult, és róla olvashattam a legkevesebbet. Úgy gondolom, hogy ezért kár volt négy szemszöget alkotni, hiszen így elég könnyen bele lehet zavarodni a cselekménybe. Sokkal hasznosabb lett volna egy mindentudó narrátor, aki az összes szereplőről be tudott volna számolni.

Ahogy már említettem, talán Ene volt a legelviselhetőbb karakter, aki - Anikó szavaival élve - olyan, mint egy belevaló Disney-hercegnő. Tényleg azt lehet mondani, hogy hasonlít Meridára, hiszen a bátorsága példaértékű, ráadásul nem adja fel egykönnyen azt, amit a fejébe vesz. Ene szöges ellentéte a nővére, Mena, aki úgy viselkedik, mint egy határozatlan, döntésképtelen, szórakozni vágyó tinédzser, és annak ellenére, hogy neki messze fontosabb teendői lennének, mint egy bálon való megjelenés, neki mégis ez a legfontosabb. Keint a kissé idegesítő szereplők közé tudnám sorolni. A gondolatai 90%-a a szex és a nők körül forog, és nincs ez másként Ray esetében sem, csak ő még jobban idegesített. Ray akadékoskodó, sokszor idegesítő, és nem lehet rajta kiigazodni. Ezek persze mind hozzátartoznak a rosszfiús imidzshez, de már túlzásnak éreztem egy-egy megnyilvánulását, és nem is tudtam vele megbarátkozni.

A szerelmi szálak kidolgozatlanok, felszínesek, pár napnyi ismeretség után mindent elsöprő érzelmek jelennek meg a szereplők között, ami nekem egyáltalán nem vonzó és szimpatikus, hiszen nem alakult ki mélység és igaz szerelem köztük. A könyv lassan indult be, a vége felé azonban felgyorsult a cselekmény, ami valamennyire kárpótolt, és annyi fordulat történt, hogy csak kapkodni tudtam a fejem. A váratlan befejezés után már nagyon érdekel a folytatás, és remélem, az már kidolgozottabb és összeszedettebb lesz, mint a Kitaszítottak.


Instagram: @fannislibrary

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. " Tiszta szívemből gyűlöllek, mert még sose láttam nálad gyönyörűbbet."
  2. "– A felcser túl jó munkát végzett – állapítja meg.
    – Rendkívül tehetséges, szerintem még a karót is képes lenne kihúzni a seggedből."
  3. " Annyira fafejű vagy, hogy azon se csodálkoznék, ha holnapra lombkorona nőne a homlokodra."
Összességében:
Nagy elvárásokkal vágtam bele a könyvbe, és ennek az egyik oka a varázslatos borító volt. Reménykedtem abban, hogy legalább annyira fog tetszeni ez a kötet, mint a legutóbbi olvasmányaim, de sajnos csalódnom kellett. A szereplők közül Ene lett a kedvencem, aki egy bátor, erős karakter, és az ő szemszögét éreztem a legkiemelkedőbbnek, míg a többiek idegesítettek.
Nem gondolom úgy, hogy nekem ez egy újraolvasós könyv lenne, de ízlések és pofonok. Ettől függetlenül várom a folytatást, hiszen elég erőteljes függővége van ennek a kötetnek, és kíváncsian várom, hogy mi fog történni Nebessenben ezek után.


Nyereményjáték:

A Kitaszítottak világában csak néhányan értenek a mágiához, de akadnak történetek, amelyekben szép számmal akadnak varázstudók! A mostani feladatotok az, hogy kitaláljátok az anagrammák alapján, hogy kire gondoltunk! Annyit segítünk, hogy eláruljuk nőt vagy férfit keresünk és melyik kiadó adta ki a regényt.

Feladvány: dönts elem harag (férfi / Animus kiadó)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Állomások:
02.10. - Sorok között
02.12. - Fanni's Library
02.14. - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
02.16. - Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése