2020. december 4., péntek

Holly Black: The Queen of Nothing - A semmi királynője {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A semmi királynője Holly Black lenyűgöző fantasy sorozatának, A levegő népének várva várt záró epizódja, amelyet idén év végén a Könyvmolyképző kiadó gondozásában olvashatunk. A magyar kiadás egy bónuszt is tartalmaz: helyet kaptak benne azok az izgalmas levelek, melyeket Cardan írt Judenak. Tartsatok velünk a turnén, és játsszatok a nyereménykönyvért!
Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789635613663
Oldalszám: 336
Fordító: Szabó Krisztina
Eredeti cím: The Queen of Nothing
Megjelenési dátum: 2020.11.20.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:

A ​hatalmat sokkal könnyebb megragadni, mint megtartani.

Jude alaposan megtanulta ezt a leckét, amikor mérhetetlen hatalomért cserébe lemondott a gonosz király, Cardan feletti uralmáról.


Tündérfölde száműzött halandó királynéjaként elveszettnek érzi magát, a semmi királynőjének. Ám megfogadja, hogy mindent visszaszerez, amit elvettek tőle. Az esély kétszínű ikertestvére, a szintén halandó Taryn képében érkezik meg, akinek az élete veszélybe kerül.


Jude kénytelen vállalni a kockázatot, és visszatérni a veszedelmes tündérudvarba, valamint szembenézni a Cardan iránti érzéseivel, hogy megmentse a nővére életét. Csakhogy sok minden megváltozott Elfhonban a távozása óta. Háború közeleg. Jude beférkőzik az ellenséges tábor mélyére, és ő maga is belekeveredik a véres politikai csatározásba.


Amikor egy eddig szunnyadó, ám igen erős átok elszabadul, pánik söpör végig a vidéken, és Jude választani kényszerül a becsvágya és az embersége között…


A levegő népe trilógiájának várva várt, döbbenetes fináléja.


Véleményem a borítóról:
Nem csak a sorozat többi kötete kötül, de általánosan is elmondhatom, hogy mostantól ez a kedvenc borítóm. Mint az előző köteteknél, most is minden motívumnak jelentése van, és miután olvastam a könyvet, végre értelmet nyert a kép.

A történetről és a szereplőkről:
Azt a hét meg a nyolcát! Mindig nehéz a sorozatok befejező kötetéről írnom, mert ha beleszeretek egy történetbe, képtelen vagyok csak úgy elengedni. A cselekmény és a karakterek még hosszú napokig velem maradnak, és hiába szeretnék belekezdeni valami újba, nem tudok, és ez hasonlóképpen történt ebben az esetben is. Alig vártam, hogy elkezdhessem A semmi királynőjét, de olyan hamar vége lett, hogy szinte pislogni sem volt időm. Viszont megjegyezném, hogy a bejegyzés további része SPOILERT tartalmazhat azok számára, akik még nem olvasták a trilógiát!

Miután A gonosz királyban Cardan elküldte Jude-ot a halandók világába, a lány nehezen találja meg a helyét. Ez nem is meglepő abból kiindulva, hogy életének nagy részét tündérek közt töltötte. Mindenesetre nem marad társaság nélkül, édeshármasban éldegél a két testvérével, Vivivel és Oakkal. Miután Heather kiadta Vivi útját, nem sok jó dolog van a legidősebb nővér életében sem, így mindkét lány szomorkodik és dühöng egy sort a szerelme miatt. Emellett persze Jude nem üldögél tétlenül, hanem egy tündérnek dolgozik pénzért. A legújabb feladata megállítani egy tündért, aki messze a kegyetlenségéről híres. Igaz, nem tudta legyőzni Grima Mogot, de kivívta a nő elismerését, és nem árulok el nagy titkot, a későbbiekben is nagy szerepe lesz ennek az új szereplőnek, aki kifejezetten kedvelhető az apróbb jellemhibája (khm, kannibalizmus) ellenére.


A viszonylag nyugodt halandó hétköznapoknak azonban vége, mikor Jude ikertestvére, Taryn váratlanul megjelenik a lakótelepi házban. Az ikrek kapcsolata korántsem mondható egyszerűnek, most Taryn mégis arra kéri Jude-ot, hogy vállalja helyette a felelősséget Locke meggyilkolása miatt, hiszen így Jude visszajuthat Elfhonba. Egyértelmű, hogy beleegyezik ebbe az ajánlatba, és ezáltal Taryn is megmenekül a vallatástól.

Noha Jude valamelyest fel volt készülve arra, hogy az apja, Madoc még mindig a trónra pályázik, azt nem gondolta volna, hogy képes bármit megtenni érte - és a bármi alatt azt értem, hogy még a saját lányát is kiiktatná, ha a hatalom megkaparintásáról lenne szó. A köztük lévő kapcsolaton sosem tudtam kiigazodni, mert nem éreztem köztük azt a kötődést, ami egy egészséges családban lenne szülő és gyerek között, mindenesetre még engem is megleptek Madoc lépései.

Rövidesen Jude újra Cardan mellett köt ki, aki végül kihirdeti, hogy a lány Elfhon jogos királynője. Ez szép és jó, de Cardan teljesen át kívánja alakítani az uralkodási rendszert, és a próbálkozásai következtében megátkozzák, szóval az izgalmak csak itt jelentkeznek igazán.

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy még az utolsó pillanatban sem tudtam elképzelni, hogy ennek a történetnek mégis hogy lesz vége. Természetesen azért várható volt, hogy happy endet kapunk - különben nem szeretnék ennyien a sorozatot -, de az odáig vezető út hosszú volt és rögös, tele megpróbáltatásokkal Jude és Cardan számára is. Szerencsére ezek a megpróbáltatások csak a javukat szolgálták, és méltó királlyá és királynővé váltak a trilógia végére.

Mikor nemrég elkezdtem olvasni a második részt, nem gondoltam volna, hogy ennyire a szívembe fogom zárni a történetet, a karaktereket és Elfhont. Most viszont legszívesebben újra elkezdeném az elejéről, mert tényleg egy egyedülálló, nem a szokásos értelemben vett tündérmese A levegő népe trilógia. Ennek szerves része a cselszövés, az ármánykodás és minden olyan dolog, ami a cuki tündér sztereotípiától eltér, és talán pont ezért tetszett nekem ennyire. Biztos, hogy pár éven belül újra fogom olvasni Cardan és Jude történetét, de addig is valahogy végeznem kell a végeláthatatlan olvasmánylistával és kalanddal, ami csak rám vár. :)

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Nem mindig van beleszólásunk abba, hogyan alakul a sorsunk – felelem."
  2. "– Új nagytábornokra van szükségem. Elfogadod a kinevezést?
    Grima Mog szemlátomást meglepődik.
    – Én? Mi lesz Yornnal?
    – Nem elég tapasztalt – válaszolom. – És nem kedvelem.
    – Megpróbáltalak megölni – emlékeztet.
    – Ez életem szinte összes fontos kapcsolatára igaz – felelem."
  3. "Talán van annál rémesebb is, ha valaki szeretetre vágyik, még akkor is, ha nem szeretik. Még akkor is, ha fáj. Talán embernek lenni nem mindig gyengeség."
Összességében:
Végképp a szívembe zártam ezt a sorozatot. Ha azt hittem, hogy Holly már nem tudja tetézni az eseményeket A gonosz király után, akkor nagyot tévedtem!
Fantasztikus utazáson vehettem rész a három rész alatt, és még nagyon szívesen olvasnék Cardan és Jude párosáról. Hatalmas karakter- és jellemfejlődésen mentek keresztül mindketten, és úgy vélem, ez rájuk is fért. Az egyik kedvenc fiktív párommá avanzsáltak, és legszívesebben még többet olvasnék róluk.
Ha egy kalandos, akciódús, letehetetlen romantikus fantasy trilógiára vágysz, ne hagyd ki!


Nyereményjáték:

A játék fókuszában a sorozat szereplői lesznek. Ahhoz, hogy megnyerhessétek a könyv egy példányát, nincs más dolgotok, mint a bejegyzések szövegében kiemelt betűkből összeállítani egy karakter nevét, és azt beírni a Rafflecopter dobozba.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése