2020. december 21., hétfő

Polus Enikő: Életünk mellékszereplői {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Vajon kik azok a mellékszereplők az életünkben, akik hatással voltak/vannak a sorsunkra, személyiségünk alakulására? És vajon mi hány ember életében töltjük be ugyanezt a fontos szerepet? Polus Enikő izgalmas, interaktív elemekkel tarkított kötetében önismereti és pszichológiai vizekre evezünk, tartsatok öt bloggerünkkel az Életünk mellékszereplői című kötet blogturnéján, és nyerjétek meg a Jaffa Kiadó által felajánlott példányt!

Adatok:
Kiadó: Jaffa
ISBN: 9789634754145
Oldalszám: 382
Megjelenési dátum: 2020
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Egy ​ajándékba kapott alma a piacon, egy ismeretlen ember kedves mosolya az utcán, egy edző biztató szavai, egy társ segítő keze… Mindennapjaink során, a folyton változó helyzetek és kihívások közepette számos olyan emberrel találkozunk, akik mellékszereplők életünk „meséjében”, amelyben ideális esetben mi magunk játsszuk a főszerepet. De vajon kik ők és miként formálják történetünket? Milyen hatással vannak ránk? Egyáltalán észrevesszük őket? És mi kinek az életében töltjük be a mellékszereplői „küldetésünk” és az hogyan hat ránk?
Polus Enikő szerint lelki készségeink és képességeink csak életünk mellékszereplőin keresztül fejlődhetnek ki igazán. Ezen mellékszereplőink folyamatosan ott vannak velünk: hol segítenek, hol feladatokat adnak, hol hátráltatnak, hol a jelenlétükkel hatnak ránk. Hol könnyítik, hol nehezítik az életünket. Komoly érzelmeket, indulatokat és örömöt is kiváltanak belőlünk. Az érzelmi intelligencia fejlesztése abban segít, hogy tisztán lássuk ezeket a helyzeteket és helyén kezeljük a különböző szerepköreinket.
Az interaktív utazásra hívó kötet szerzője saját tapasztalataiból, mások élményeiből és a mesevilágból származó példákkal illusztrálja az életünkben felbukkanó mellékszereplők funkcióját. Rajzoljuk meg saját érzelmi térképünket, ismerjük fel életünk mellékszereplőit a könyv segítségével!
POLUS ENIKŐ mentálhigiénés szakember, családsegítőként, fejlesztő pedagógusként dolgozik. A MESEKŐ Alapítvány vezetője és a Felelős Szülők Iskolája szakértője. Három gyermek édesanyja.


Véleményem a borítóról:
Egyszerű, de szép és szimbolikus borítót kapott a kötet, ami illik a tartalomhoz. Az út mellett álló kövek jelzik az embereket, akikkel az utunk során találkozunk, ráadásul a színvilág is teljes nyugalmat és harmóniát áraszt.

A történetről és a szereplőkről:
Aki huzamosabb ideje követi a blogomat, az tudja, hogy nem sűrűn olvasok pszichológiai jellegű könyvet, sőt, talán ez az első, amiről írok itt, noha mindig is lenyűgözött a pszichológia és a benne rejlő érdekességek. Úgy gondoltam, kicsit kibújok a csigaházamból, és megismerkedem egy olyan zsánerrel, ami számomra még feltérképezetlen, ezért is választottam Polus Enikő könyvét kiindulásnak.

A kötet célja, hogy bemutassa az életünkben szereplő emberek fontosságát, legyen szó a barátainkról, a pletykás szomszéd néniről, a buszsofőrről, vagy en bloc bárkiről, akivel valaha is kapcsolatba kerültünk. Az összes mellékszereplőnek megvan a saját szerepe: valaki segít az utunk során, valaki hátráltat, valakinek csak ideiglenes szerep jut, miközben mások egy életen keresztül végigkísérnek minket, és ez így is van rendjén, hiszen nélkülük nem fejlődhetnénk, és nem haladhatnánk előre.

Az írónő számos konkrét példát és saját emléket vonultat fel annak érdekében, hogy jobban átlássuk a könyv lényegét, nem mellesleg a kötet elején egy pár oldalas magyarázat is található. Ezt azért is tartom fontosnak, mert laikusként sokkal nehezebb lett volna megértenem egy szakzsargonnal teletűzdelt tömény és száraz szöveget, de jelen esetben ez nem így történt, ami sokat segített abban, hogy el tudjak gondolkodni a leírtakon.

Amellett, hogy gondolatébresztő, még "interaktív" is a kötet. A fejezetek végén kérdések és feladatok találhatók, amik arra sarkallják az olvasót, hogy jobban merüljön el a témában, és akár rég elfeledett mellékszereplők felidézésére is sor kerülhet. Noha képtelenség minden embert észben tartani az életünk során, mégis fel kell ismernünk azokat, akiknek jelentős szerepe volt a jellemünk fejlődésében. Ehhez nem kell több évnyi ismertség, elég akár egy ismeretlennel váltott pár szó is, de ha eljön az az ember, aki fordulópontot hoz az életünkbe, azt érezni fogjuk.

Olvasás közben tényleg mélyen elgondolkodtam azon, hogy kinek milyen szerepe volt abban, hogy olyanná váltam, amilyen vagyok ma, és több megdöbbentő felfedezést is tettem, nem is szólva arról, hogy számtalan régi ismerős jutott eszembe egy-egy kérdés és feladat következtében. Természetesen felbukkant pár kellemetlenebb emlék is, amire nem szívesen gondoltam vissza, de rádöbbentem, hogy a kínosabb és fájóbb emlékek és emberek is hozzátettek a jellememhez.

Számomra pozitív élmény volt ez a könyv, és úgy érzem, hogy a nehezebb időszakok során biztos olvasgatni fogom még. Emellett külön kiemelném, hogy volt alkalmam beszélgetni az írónővel, aki egy tündér, és tényleg annak szenteli az életét, hogy másoknak segítsen. Úgy gondolom, hogy ez végképp becsülendő, és az Életünk mellékszereplőivel még több embernek tud támaszt nyújtani.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Soha nem baj, ha nem mindenki szeret, de legyen valaki, aki igen."
  2. "Nem az fog önzővé tenni, hogy mersz önmagaddal lelkileg foglalkozni."
  3. "Az erőszak soha nem a mellékszereplőnk!"
Összességében:
Nem tagadom, hogy többnyire nem olvasok ilyesfajta könyveket, ez valamiért mégis megfogott és elgondolkodtatott. Enikő nem csak száraz tényeket vonultat fel, hanem személyes példákon keresztül segít az olvasóknak abban, hogy jobban megismerjék önmagukat, és az őket körülvevő embereket. Úgy gondolom, ez tipikusan az a könyv, amit az ember többször is leemelhet a polcról, ha iránymutatásra vagy egy kis segítségre van szüksége.


Nyereményjáték:

A Jaffa Kiadó kínálatában további izgalmas, lélektani és önismereti témákat feldolgozó köteteket találunk, mostani nyereményjátékunkban ezek után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a feladatotok pedig, hogy a könyv szerzőjének nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A borítórészlet:

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
12. 15. - Flora the Sweaterist
12. 17. - A Szofisztikált Macska
12. 19. - Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 21. - Fanni’s Library
12. 23. - Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése