2022. március 3., csütörtök

Sally Thorne: Gyűlölök és szeretek {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Lucy Hale és Austin Stowell főszereplésével film készült Sally Thorne sikerkönyvéből, a Gyűlölök és szeretekből, amit a magyar mozik is bemutattak. Az adaptáció örömére újra Gyűlölök és szeretek blogturnét tartunk, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a kötet egy példányát a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából.

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 
9789634573739
Oldalszám: 440
Fordító: Benedek Dorottya
Eredeti cím: The Hating Game
Megjelenési dátum: 2018. 11. 23.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Nemezis ​(fn)
a) Ellenfél, rivális, akit képtelenség legyőzni
b) Valakinek a veszte
c) Joshua Templeman
Lucy Hutton és Joshua Templeman ki nem állhatják egymást. Nem csupán ellenszenvesek egymásnak. Nem épp hogy csak megtűrik egymást. Hanem gyűlölik a másikat. Az sem okoz nekik problémát, hogy ki is mutassák az érzéseiket egy sor rituális, passzív-agresszív játékon keresztül az irodában, ahol egy kiadó társigazgatóinak asszisztenseiként egymással szemben ülve dolgoznak. Lucy nem érti Joshua karót nyelt, ideges, aggályoskodó hozzáállását a munkához. Joshua pedig egyértelműen nem tudja hova tenni Lucy hóbortos ruháit, különcségét és túlzott derűlátását.
Most ugyanazért az előléptetésért versenyeznek, és elszánt küzdelmüket immár semmi sem fékezheti meg. Lucy nem hajlandó meghátrálni, annak ellenére sem, hogy legújabb játékuknak álmai munkája lehet az ára…
Ám pont amikor a köztük lévő feszültség a tetőpontjához közeledik, Lucy rájön, hogy talán nem is utálja a férfit. És talán a férfi sem utálja őt.
Vagy lehet, hogy ez is csak egy újabb játék?

Véleményem a borítóról:
Itthon kétfajta borítóval is megjelent a kötet, és ez azon kivételes esetek egyike, mikor a filmes borító ezerszer jobb, mint az eredeti itthoni borító. Nekem a régebbi fajta van meg, és szerintem nagyon idétlenül néz ki, nem csoda, hogy többeket is ez riasztott el az olvasástól.

A történetről és a szereplőkről:
Bőven akadt olyan olvasmányom a közelmúltban, amelyek megterheltek lelkileg és szellemileg is, ezért is volt nagy szükségem egy ehhez hasonló, könnyed kis romantikushoz. Nem voltak nagy elvárásaim, csak azt szerettem volna, ha kellőképpen kikapcsol a történet. Ez meg is történt, ennek ellenére látom a hibáit, aminek következtében elbizonytalanodtam a könyvet körülvevő sztárolásban, mivel ebben a műfajban vannak sokkal kiemelkedőbb kötetek is.

Az ellenségekből szerelmesek és a munkahelyi románc kedvelői számára a Gyűlölök és szeretek egy igazán ínyenc falat. Van itt mindenféle versengés és incselkedés, no meg persze jó pár olyan jelenet, amelyen az olvasó jóízűen mosolyoghat. Ami könyvmolyként még megdobogtathatja az ember szívét, az a környezet, mivel Lucy és Joshua egy könyvkiadóban dolgozik. A versengésük tárgya egy magasabb pozíció, amiért mindketten keményen megdolgoztak, csak azzal a különbséggel, hogy Lucy képtelen nemet mondani bármire is, míg Joshua elég keménykezű és kevésbé naiv, mint a női főszereplőnk.

Eddig csak olyan munkahelyi románcról olvastam, amitől a falra másztam (khm, Nem is olyan rendes srác...), szóval kicsit tartottam ettől a könyvtől. Kész szerencse, hogy a Gyűlölök és szeretek sokkal jobb élmény volt. Az átmenet a kollégák-ellenségek-barátok és végül szerelmesek közt sokkal kidolgozottabb és megfontoltabb volt, de tény, hogy már az elején érezhető volt a szereplők között lévő vonzalom.


Maga a történet jó, de ami sokszor hazavágta nekem a dolgokat, az Lucy karaktere volt. Annyira idegesítően viselkedett egyes helyzetekben, mint egy éretlen kis kamasz lány, aki soha nem látott még férfiembert. Joshua ezt valamennyire egyensúlyozta, de engem a bugyuta karakterek nagyon könnyen ki tudnak akasztani, szóval a cselekmény során többnyire meg akartam rázni Lucy-t, hogy változtasson a viselkedésén, és ne legyen ennyire ciki. A végére egészen kikupálódott, de addig sok fejfogós pillanaton kellett átesnem.

Nagyon jó humorforrás a történet, ugyanakkor a helyén is kell kezelni, hiszen egy ilyen esetre vajmi kevés esély van a valóságban. Ez persze nem von le az értékéből, nem hiába fikciós műfaj, de nem árt tudatosítani magunkban, hogy alapvetően az élet közel sem ilyen. Az egyik nagy szívfájdalmam, hogy Joshua szemszögébe nem láthatunk bele, pedig biztos, hogy sokat dobna a történeten. Egyébként az adaptáció meglepően jól sikerült, még úgy is, hogy pár dolgot átvariáltak benne, úgyhogy a filmet is nyugodt szívvel tudom ajánlani.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "A könyvek mindig is egy kis varázslatot jelentenek és fognak jelenteni, valamint, amit tisztelni kell."
  2. "– Senkin sem szabad átnézni, vagy elhitetni vele, hogy nem fontos."
  3. "Mindig is úgy véltem, hogy az emberek azért vannak az életünkben, hogy megtanítsanak nekünk valamit."
Összességében:
Íme egy habkönnyű, aranyos kis könyv, ami megfelelő kikapcsolódást nyújthat a romantikus könyvek szeretőinek egy hosszú, fárasztó nap után. Nem mondom, hogy tökéletes, és bevallom, nem nagyon értem, hogy külföldön miért kapták fel ilyen mértékben, mivel ebben a zsánerben akadnak tőle sokkal jobb történetek is. Mindenesetre megér egy próbát, remélhetőleg a filmes borító kevésbé fogja elriasztani az embereket az olvasástól.


Nyereményjáték:

A Gyűlölök és szeretek az egyik legnépszerűbb chick-lit regény, a zsáner népszerű címeiből pedig megannyi adaptáció készült már. A mostani játékunk során minden állomáson egy-egy chick-lit adaptáció képét látjátok, a feladatotok, hogy beírjátok a címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
03.02. - Sorok Között
03.03. - Fanni's Library
03.05. - Zakkant olvas
03.07. - Betonka szerint a világ extra állomás
03.09. - Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
03.11. - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése