2019. november 25., hétfő

Sarah J. Maas: Fagy és csillagfény udvara {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadó idén ősszel elhozza nekünk Sarah J. Maas nagy sikerű sorozatának, a Tüskék és rózsák udvarának következő részét. Szereplőink túlélték a Hybern elleni háborút, azonban a sebeik még nem gyógyultak be teljesen. A Fagy és csillagfény udvara bepillantást enged nemcsak Feyre, de több más szereplő gondolataiba is, és megismerjük a talpra állásuk első lépéseit.
Ha szeretnétek megnyerni a könyv egy példányát, akkor tartsatok velünk, és vegyetek részt a nyereményjátékban!


Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634576860
Oldalszám: 296
Fordító: Hetesy Szilvia
Eredeti cím: A Court of Frost and Starlight
Elit start: 2019. 11. 21.
Várható megjelenés: 2019. 12. 06.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
"A ​remény még a legfagyosabb éjszakán is melegséget nyújt.
A téli napforduló egy hét múlva lesz. Még mindig újnak éreztem királynői szerepemet, és csak halvány elképzelésem volt hivatalos teendőimről.
Egy éve. Te jó isten! Rhys közel egy éve hajtotta be rajtam a megállapodásunkat, mert mielőbb ki akart engem szabadítani a mérgező Tavasz udvarából, és ezáltal megmenteni az összeomlástól kétségbeeséstől. Ha csak egy percet késik, csak a Jó Anya tudja, mi történt volna, és hol lennék most.
Eszembe jutott a párom, aki oly' keményen és önzetlenül küzdött, pedig semmi reménye nem volt arra, hogy mi együtt leszünk.
Mind a ketten megküzdöttünk a szerelmünkért, a vérünket adtuk érte. Rhys meg is halt érte.
A Hybern elleni háború nem múlt el nyomtalanul Feyre, Rhys és barátaik életéből, mégis mindent megtesznek, hogy újjáépítsék az Éjszaka udvarát. A küszöbön álló téli napforduló kiváló alkalmat kínálna arra, hogy végre egy kicsit kikapcsolódjanak. Ám az ünnepi hangulat sem tudja visszatartani a múlt árnyékait. Miközben Feyre az Éjszaka úrnőjeként próbál helytállni, szembesülnie kell vele, hogy barátai sebei mélyebbek, mint hitte, és az udvar jövőjét is tönkre tehetik."

Véleményem a borítóról:
Szerintem nem kell részleteznem, hogy mennyire varázslatos ez a borító. A sorozat eddigi kötetei közül ez lett a kedvencem küllemre. A sötét háttér tökéletes kontrasztot alkot Feyre alakjával, a fehér rajzokban pedig számos jelképes alakzatot fedezhetünk fel, például a hegyeket három csillaggal, és egy nyilat is.

A történetről és a szereplőkről:
Nem titok, hogy Sarah J. Maas nálam a csúcsok csúcsa romantikus fantasy könyvek terén - habár ezt inkább az Üvegtrónnal, mintsem a Tüskék és rózsák udvarával érte el. A Szárnyak és pusztulás udvara nekem bizonyos mértékben csalódást okozott, ennek ellenére mégis vártam a Fagy és csillagfény udvarát.

Nem kell világmegváltó könyvként gondolni a Fagy és csillagfény udvarára. Természetesen jó érzés belecsöppenni újra Rhys és Feyre mindennapjaiba, de egyértelműen nincs annyi tartalom ebben a kötetben, mint például a 750 oldalas Köd és harag udvarában, de ez így van jól. Örülök, hogy az ünnepek közeledtével sikerült elolvasnom ezt a könyvet, hiszen helyet kapott benne a téli napforduló, ami tulajdonképpen a karácsonyt jelenti. Együtt ötletelhettem Feyre-val, hogy milyen ajándékokat vegyen, Elain társaságában süthettem, és persze az Inner Circle többi tagjával pedig borzasztóan jól szórakozhattam ennek a rövidke könyvnek köszönhetően. Mondanom sem kell, ez volt a kedvenc részem a Fagy és csillagfény udvarából, és az olvasása közben nagyon megjött a kedvem a karácsonyhoz.


Ha őszinte akarok lenni, szerintem észrevehető, hogy Sarah számára ez a könyv egy kis terhesség alatti feszültséglevezetésként szolgált, amivel igazából nincs is baj. Úgy éreztem, hogy ennek a résznek már másabb az atmoszférája, mivel az előzőekben ott lebegett mindenki feje felett a háború gondolata. A harc következtében nem csak az Éjszaka udvara, de az Inner Circle tagjai is sérültek, és habár a testüket érő sebek könnyen begyógyultak, a lelkükben lévő fájdalmat sokkal nehezebb kezelni és eltűntetni.

Feyre és Rhysand kapcsolata sosem volt zökkenőmentes a körülményeknek köszönhetően. Hiába van vége a háborúnak Hybern ellen, alig van idejük egymásra, hiszen mindketten az udvaruk újjáépítésével foglalatoskodnak. Habár Rhys helyzete sem egyszerű a hadsereg kézbentartása terén, Feyre vállát több teher is nyomja, hiszen nem olyan könnyű elfelejteni az átélt borzalmakat, mint ahogy gondolnánk. Az Éjszaka udvarának úrnője emellett szenved a nővérei miatt is, és annak ellenére, hogy Elain próbálja helyre hozni az állapotát a harmadik kötetben lévőhöz képest, Nesta csak mélyebbre süllyed az önsajnálatban és a depresszióban.

A kötet érdekessége, hogy több szemszögből is figyelemmel kísérhetjük a szereplők mindennapjait. Míg Rhys és Feyre szemszöge E/1-ben, a többieké E/3-ban íródott. Ezáltal egy kis betekintést nyerhettünk Cassian és Nesta párosába, hiszen kettejük történetének ez lesz az igazi kiindulópontja. Olyan jó lenne, ha minden tag az Inner Circle-ből meglelné a boldogságának kulcsát, de úgy érzem, Cassian ezerszer jobbat érdemel a legidősebb Archeron nővérnél. Nestát a Szárnyak és pusztulás udvarában már kezdtem megkedvelni, de ebben a részben olyan mértékben ellenszenvessé vált, hogy isteni csodának kell történnie ahhoz, hogy ez az érzésem változzon.


Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Szeretlek, mondtam a kötelékünkön keresztül.
    Mit lehetne rajtam nem szeretni?
    "
  2. "A távolból pedig, mintha a hideg szél hordta volna ide, meghallottam a Suriel hangját.
    Feyre Archeron. Egy kérés. Úgy hagyd itt ezt a világot, hogy kicsit jobb legyen utánad, mint volt.
    "
  3. "– Azért van a bor, hogy szolgáljátok ki magatokat. Vegyétek csak el, amelyiket csak akarjátok.
    – Veszélyes ajánlat, Rhysand – figyelmeztette őt a belépő Amren, aki szinte eltűnt hatalmas fehér bundájában. Csak állig érő haja és ezüstös szemei tűntek fel a gallérja felett. Úgy nézett ki, mint egy…
    – Úgy nézel ki, mint egy dühös hógolyó – mondta Cassian.
    "

Összességében:
Hatalmas élmény volt visszacseppenni az egyik kedvenc világomba. Érezhető, hogy más hangulat járta át ezt a kötetet, mint az előzőeket. Itt már nincs vérontás sem háború, azonban az Inner Circle tagjainak bőven van még feladata. Habár Velaris egy része romokban áll a csata után, nagyobb gondot jelent az, hogy a kedvenc szereplőink milyen súlyos kárt szenvedtek lelkileg.


Nyereményjáték:
Minket is megihletett az a rengeteg gyönyörű fan art, ami a sorozathoz készült, úgyhogy a mostani nyereményjátékunk ehhez kapcsolódik. Minden állomáson találni fogtok egy képet az egyik szereplőről, a feladat pedig mindössze annyi, hogy beírjátok a szereplő nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Alkotó: Diana Dworak
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

11.21. Könyvvilág
11.25. Fanni's Library
11.27. Kelly és Lupi olvas
11.29. Sorok Között extra állomás
12.01. Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése