2019. november 1., péntek

Alexandra Christo: Egy birodalom végzete {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Könyvmolyképző kiadónál hamarosan megjelenik Alexandra Christo debütáló regénye, ami külföldön bestseller. A történet főszereplője Lira egy királyi családból származó szirén, akit azzal büntetnek, hogy emberré varázsolják, és elveszti szirén képességeit. Lirát egy herceg menti meg, akinek a  szirénvadászat a hivatása. Kövessétek blogturnénkat, hogy megtudjátok, mit szólnak bloggereink ehhez a nem mindennapi pároshoz! A turné végén három szerencsés olvasónk a kiadó jóvoltából megnyerheti a To Kill a Kingdom – Egy birodalom végzete című YA fantasyt!

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634576525
Oldalszám: 424
Fordító: Nagy Boldizsár
Eredeti cím: To Kill a Kingdom
Elit start: 2019. 10. 29.
Várható megjelenés: 2019. 11. 22.

Fülszöveg:
A HERCEG ​SZÍVE LENNE AZ IGAZI TRÓFEA.
Lira hercegnő egy királyi családból származó szirén, azok közt is a legveszélyesebb. Tizenhét herceg szív van a gyűjteményében, így hát a víz alatti világban nagy tiszteletnek örvend. Már csak egy szív hiányzik – ám azt elhibázza. Anyja, a Tenger Királynője büntetésből átváltoztatja, mégpedig egy olyan lénnyé, amitől a legjobb undorodik: emberré. Elveszi tőle a bűvös szirénénekkel képességét is, és megparancsolja, hogy a téli napfordulóig vigye el neki Elian herceg szívét, különben ember marad örökre.
Hiába ő a leghatalmasabb emberi királyság trónörököse, Elian herceg csak az óceánon érzi magát igazán otthon. A szirénvadászat pedig a hivatása. Amikor kiment egy lányt az óceán habjaiból, hamar rájön, hogy ő bizony más, mint aminek először hitte. Az idegen megígéri neki, hogy a segítségére lesz, és együtt fogják megtalálni a módját, hogyan pusztítsák el a sziréneket. De vajon megbízhat a lányban? És vajon hány alkuba kell belemennie Elian hercegnek, mire megszabadítja az embereket a legnagyobb ellenségtől?"

Véleményem a borítóról:
Örülök, hogy megmaradt az eredeti borító, mivel szerintem teljesen illik a könyvhöz, nem mellesleg egy szépen kidolgozott kép. Minden eleme jelképes, és jelentéssel bír. Igaz, sokan sérelmezik, hogy a magyar cím eltörpül az angol mellett, de szerintem ez egyáltalán nem probléma, és engem személy szerint nem is zavar, sőt, jobban tetszik így.

A történetről és a szereplőkről:
Egyre gyakrabban futok bele kalózos és sellős könyvekbe, és minél többet olvasok közülük, annál jobban tetszik a hangulatuk. Az ezt megelőző olvasmányom (Drága kis szívem) csalódás volt számomra, úgyhogy arra volt szükségem, hogy ezt el tudjam felejteni, így pont kapóra jött az Egy birodalom végzete, ami minden téren kielégítő volt annak ellenére, hogy nem lett a legnagyobb kedvencem.

A történetet két szemszögből ismerhetjük meg. Az (anti)főhősnőnk Lira, az engedelmes, ámde kegyetlen szirénlány, aki ember hercegek szívét gyűjti. Viszont a sors furcsa fintora, hogy belebotlik Elian hercegbe, aki szirénvadász, és mindennél jobban megveti Lira fajtáját. Kettejük huzavonája akkor kezdődik, mikor Elian megmenti a képességeitől megfosztott Lirát az óceánból, és megengedi, hogy a hajóján maradjon, habár ezzel a döntésével nem ért egyet a legénysége. Lira múltját és kilétét titkolja, és hazugságokra építi, ami rövidesen feltűnik Eliannak, és a legénységnek is. A téli napforduló vészesen közeledik, Lira anyja, a Tenger Királynője pedig egyre türelmetlenebb. A kérdés csak az, hogy ki zsebeli be előbb a másik szívét: Elian vagy Lira?

Az alapötletet imádtam, a kivitelezést már nem igazán. Úgy érzem, hogy a könyv terjedelme túl rövid ahhoz, hogy ilyen hosszú ideig tartó cselekményt öleljen fel. Néhol, utazgatások közben hetek maradtak ki, és igaz, a karaktereken látszott a fejlődés, mégis mélyebben el akartam merülni a történetben és a szereplőkben is, arról már ne is beszéljünk, hogy mennyire nyúlfarknyi volt az a bizonyos végső ütközet... Rengeteg lehetőség lett volna ebben a témában, és ezerszer jobban ki lehetett volna fejteni egy 2-3 részes sorozatban. Túl sok kérdőjel maradt bennem, és egy kicsit kevésnek is éreztem. Ha az írónő bővítené a könyvet 200 oldallal, akár még a kedvencemmé is avanzsálna, de így sajnos nem üti meg azt a mércét. Ennek ellenére mindenkit bátorítok az olvasására, hiszen összességében jót szórakoztam rajta, és lehet, hogy csak nekem voltak túl nagyok az elvárásaim vele kapcsolatban.


Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Az igazi természetünk örökre a szívünkbe van vésve."
  2. "Beleszerettem egy szörnyetegbe és én is azzá váltam."
  3. "– Most a nyakláncot bámulod vagy a mellemet?
    – Melyikért nem jár pofon?"
Összességében:
Annak ellenére, hogy nem avattam kedvencet, egy kalandos YA-fantasyt olvashattam. A kis hableány a történet alapja, aki gyermekkorom óta az egyik legimádottabb hercegnőm, és szerencsére visszaköszönt belőle jó pár motívum. A szereplőket kedveltem, és az alaptörténetet is ígéretesnek találtam, de ebből többet is ki lehetett volna hozni.


Nyereményjáték:



Történetünk főszereplője, Lira hercegnő gyűjteménye egészen különleges, ugyanis szirénünk hercegi szíveket gyűjt, ezért mi is minden bejegyzésünkben elrejtünk néhány szívet! A feladatotok annyi, hogy megtaláljátok őket, és beírjátok a rafflecopterbe, hogy az adott napi bejegyzésben mennyit találtatok. Vadászatra fel!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
10/28 - Readinspo
11/01 - Fanni's Library
11/03 - Dreamworld
11/05 - Ambivalentina
11/07 - Csak olvass!
11/09 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
11/11 - Könyv és más
11/13 - Booktastic Boglinc
11/15 - Utószó
11/17 - Hagyjatok! Olvasok!
11/19 - Flora the Sweaterist
11/21 - Flora the Sweaterist (extra)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése