2020. július 2., csütörtök

Paige Toon: Öt év múlva {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Újabb, az emberi kapcsolatok bonyolultságáról szóló történettel jelentkezik Paige Toon, mellyel magyar nyelven a General Press Kiadó jóvoltából ismerkedhetünk meg.
Kövesd blogturnénkat, hogy megtudd mi mit gondolunk erről a szokatlan szerelmi történetről, s ha a szerencse is melléd áll, egy könyvvel is gazdagabb lehetsz.

Adatok:
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634523222
Oldalszám: 324
Fordító: Bánki Vera
Eredeti cím: Five Years From Now On
Megjelenési dátum: 2020. 06. 8.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Amíg öt év el nem választ…
Nell és Van gyerekként ismerkednek meg, miután a szüleik egymásba szerettek, de egy tragédia következtében hamarosan el kell válniuk. Öt évvel később az egykori játszótársak ismét találkoznak,és érzékeny kamaszként immár egészen más érzésekkel közelítenek a másikhoz. Ám hiába a mindent elsöprő első szerelem, ezúttal sem maradhatnak együtt.
A következő két évtizedben a sors ötévenként újra és újra összehozza őket. Vajon lesz nyugvópont az életükben, amikor megtalálják a boldogságot? És egészen biztos, hogy egymás mellett kell keresniük?
Paige Toon könyve egy földrészeken átívelő kapcsolat története a boldogságkeresésről és az újratervezésről. Felemelő írás a szeretet mélységéről, az elfogadásról és a türelemről.
Véleményem a borítóról:
Mondanom sem kell, először a borítóba szerettem bele. Illik a chick lit vonalhoz, nem mellesleg a történetben is nagy szerepe van a víz közelségének. Egyszerű, és mégis gyönyörű, engem abszolút megfogott már első pillantásra.

A történetről és a szereplőkről:
Nem tudtam, mit várjak ettől a könyvtől, hiszen az Öt év múlva az első Paige Toon könyvem. Mindenesetre láttam, hogy sokan szeretik az írónőt, és szükségem is volt egy szórakoztató, csajos történetre, ezért csatlakoztam a turnéhoz. Nem tévedtem nagyot, tényleg szórakoztató volt valamilyen szinten, de a könyv elején nem gondoltam volna, hogy ennyire megrendítő olvasásélményben lesz részem.

A történet egy olyan mondat köré épül, amit valószínűleg már nagyon sokan hallhattunk másoktól, mikor épp egy nehéz időszakunkat éltük. Az unalomig ismételt "majd meglátod, öt év múlva..." végig jelen van a cselekmény során, és folyton emlékezteti az olvasót arra, hogy mennyi minden történhet öt év alatt. Nell és Van élete 5 éves korukban fonódik össze, és teljen el akárhányszor 5 év, az ő sorsuk végérvényesen megpecsételődött.


Bevallom, a könyv számomra nagyon lassan indult be, nem kötöttek le a gyerekkori emlékek annak ellenére, hogy meghatározóak voltak a történetet illetően. Attól tartottam, hogy végig vontatott, és túlzottan részletes lesz a kötet, de a tinédzserkortól kezdve minden iszonyat gyorsan történt. A korszakok közötti váltakozás megmutatja, hogy öt év alatt milyen mértékben meg tud változni az ember jelleme és életvitele egyaránt. Nell és Van a pajkos, koboldokról képzelgő gyerekekből felelősségteljes szülőkké válnak, akiket még több ezer kilométer távolságból is összeköt egy dolog: a szerelem. Azonban borzasztó nehéz úgy fenntartani egy egészséges kapcsolatot, hogy Nellt minden Angliához köti, és Van igazi otthona Ausztrália. Az életük összeegyeztethetetlen, ők mégis ragaszkodnak egymáshoz.

Habár tudtam, hogy meddő próbálkozás volt a pár részéről, én végig drukkoltam nekik, hiszen a fél életüket azzal töltötték, hogy egymás után sóvárogtak, és próbáltak megoldást találni arra, hogy együtt lehessenek. A könyv utolsó fejezetéig nem gondoltam volna, hogy ennek lehet boldog befejezése is, tekintve, hogy minden Nell és Van ellen dolgozott. Szerencsére valamilyen szinten mindkét karakter megkapta a hozzá illő happy end-et, de ehhez végig kellett járnuk egy kegyetlen, könnyekkel teli utat. Lehet, hogy mostanában csak én vagyok túl érzékeny, de egy párszor pityeregtem olvasás közben. Érzelmekkel teli utazás volt az Öt év múlva, és nagyon örülök, hogy részese lehettem Nell és Van történetének.
Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Ha szeretsz valakit, engedd szabadon! Ha visszatér, akkor a tiéd. Ha nem, sosem volt az."
  2. "– Visszahoztad a fényt az életembe."
  3. "A könyveink a mi közös gyermekeink."
Összességében:
Nehéz írnom erről a könyvről. Paige Toon ebben a kötetében megmutatta, hogy öt év alatt mennyi dolog változhat egy ember életében. Vártam az idilli, sablonos happy end-et, de ehelyett keményen arcon csapott a realitás, és olyan irányba haladt a történet, ami keserédes ízt és könnyeket hagyott maga után. Egy átlagos chick litre vágytam, ehhez képest egy szívszaggató történetet kaptam. Ez az első könyvem az írónőtől, ezért nem vártam nagy csodákat tőle, pláne, hogy nagyon lassan indul be a történet, de ahogy a szereplők felnőnek, úgy komolyodik és bonyolódik a cselekmény is.
Ez egy bámulatos kötet a mindent áthidaló szerelemről, áldozatról, valamint az új kezdetekről. Annyira valósághű és emberi, hogy könnyekig hatódva csuktam be, és alig várom, hogy új Paige Toon könyvet vegyek a kezembe.



Nyereményjáték:

A történet több szereplője is a vizisportok szerelmese, egészen pontosan a hullámlovaglásért rajonganak, ezért turnénk játéka is ehhez kapcsolódik. Minden állomáson egy-egy szörfparadicsom nevét rejtettük el, a ti feladatotok pedig az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok, hogy melyik országban találhatóak.(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
a Rafflecopter giveaway

Állomások:
07.02 - Fanni’s Library
07.04 - Hagyjatok! Olvasok! - extra
07.06 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése