2020. szeptember 24., csütörtök

Julie Johnson: Like Gravity - A szerelem vonzásában {Értékelés + Nyereményjáték}

 Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából végre a magyar olvasók is a kezükbe foghatják Julie Johnson A szerelem vonzásában című nagysikerű debütáló regényét, amelyben végigkövethetjük, hogy egy pimasz zenész hogyan bontogatja le egyenként egy sebzett lány maga köré húzott falait. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789634576600
Oldalszám: 424
Fordító: Komáromy Zsófia
Eredeti cím: Like Gravity
Megjelenési dátum: 2020. 08. 17.
Itt tudod megrendelni


Fülszöveg:

„Minden érzelemhez megvan a hozzáillő dal, Bee. Minden könnycsepphez,

minden mosolyhoz, minden szívfájdalomhoz és minden győzelemhez…”


A húszéves Brooklyn „Bee” Turner számára a gyász régi ismerős. Miután hatévesen szemtanúja volt édesanyja brutális meggyilkolásának, Brooklyn zárkózott, sebzett és – mindenki szerint – egyenesen kiállhatatlan lett. És a lánynak tökéletesen meg is felel, ha elviselhetetlennek tartják, hiszen így senkit sem kell közel engednie magához.

Ezért aztán teljesen felkészületlenül éri, hogy miután – szó szerint – belebotlik Finn Chambersbe, az egyetem hírhedt szoknyapecérébe, aki az egyik helyi együttes énekese is, a fiú makacs elszántsággal igyekszik összebarátkozni vele, Brooklynban pedig veszélyes vonzalom támad iránta.


Tudja, hogy ami köztük van Finn-nel, az több lehet szexnél.

Talán több barátságnál.

És talán több még szerelemnél is.


Ám amikor felbukkan a múltjából egy fenyegető árny, és minden eddiginél nagyobb kihívás elé állítja őt, Brooklyn eléri a töréspontját. Tizenöt év után először kénytelen szembenézni a gyászával és az emlékeivel, miközben halálos macska-egér játékba bonyolódik egy láthatatlan ellenséggel.


Mert néha más démonokkal is szembe kell néznünk, nem csak azokkal, amik bennünk rejtőznek… Ismerd meg titkait és az elkerülhetetlen sorsát!


Véleményem a borítóról:
Engem abszolút lenyűgözött a borító, és kezdetben pont ezért gondolkodtam el azon, hogy csatlakozzak-e a turnéhoz. Annyira hangulatos és egyedi ez a kép, ráadásul ezerszer szebb, mint a fekete borítós angol kiadás.

A történetről és a szereplőkről:
Ahogy nézegettem az elmúlt fél évben az olvasmányaimat, feltűnt, hogy lassacskán több Rubin Pöttyös könyvet olvasok, mint Vörös Pöttyöset, pedig ez egy éve közel sem így volt. Viszont a kiadó fantasztikus New Adult regényekkel rukkolt elő idén, amikre egész egyszerűen nem tudok nemet mondani. Így volt ez Julie Johnson történetével is, hiszen ahogy megpillantottam a borítót és a fülszöveget, tudtam, hogy nekem ez KELL. A kezdeti lelkesedésem azonban alábbhagyott, mikor Molyon egyre több negatív értékelést kapott a könyv, és tényleg nem sok kedvvel álltam neki - de talán pont ezért ért pozitív csalódás olvasás közben.

Az alapszituáció nem egyszerű. Brooklyn egy megtört egyetemista lány, aki gyerekkorában szemtanúja volt édesanyja meggyilkolásának, és ez - teljesen érthető módon - örökre nyomott hagyott a lelkében. A fejlődésének ezen a traumán kívül az sem tett jót, hogy ezután nevelőszülőknél hánykolódott, ahol nem foglalkoztak vele - kivéve egyetlen egy kisfiút -, végül a dúsgazdag, ámde semmivel sem foglalkozó apjánál kötött ki, akinél a pénz az úr, minden mással meg törődjön a titkárnője. Ebből kifolyólag egyértelmű, hogy Brooklyn nem kapta meg azt a biztonságérzetet és és szeretetet, ami szükséges lenne egy gyermek számára, és ez kihat az egész életére, még felnőttként is.

Egy ilyesfajta törésből szerintem senki sem tud teljesen felépülni. A lány láthatóan bizalmi problémákkal küzd, és azt is megkockáztatom, hogy mentálisan sérült lett, habár erre nem tett utalást a könyv. Sokak véleménye szerint Brooklyn egy kifejezetten irritáló karakter, és habár én megértem ezt az álláspontot, elfogadni mégsem tudom. Aki ilyen háttérrel és múlttal rendelkezik, az sokkal nehezebben tud egészséges kapcsolatokat és életet kialakítani. Vélhetően ebből ered a lány alkoholproblémája, valamint az is, hogy szigorúan csak egyéjszakás kapcsolatokba bonyolódik - habár ez felróható annak is, hogy fiatal, hiszen akárhogy szépítjük is, rengeteg egyetemista lány csinálja ezt, amitől nem feltétlenül lesznek irritálóak és elítélendők. Ettől függetlenül számos, igazán nagy hülyeséget is csinált a kedves főszereplőnk, amik sokkal inkább a józan ész hiányának tudható be, mintsem annak, hogy az érzelmi intelligenciája kevésbé fejlett. Bevallom, az indokolatlan butasága sokszor felhúzott, hiszen mégis melyik lány sétálgat egy sötét sikátorban, miután fenyegető üzenetet kap? Természetesen ő, és leginkább pont az ehhez hasonló következetlen cselekedetei irritáltak a könyv során, annak ellenére, hogy en bloc megkedveltem Brooklyn karakterét.


A történet kezdetekor bepillantást nyerhetünk a lány mindennapjaiba. Minden éjjel rémálmok gyötrik, amiktől fényes nappal sem tud szabadulni. A szobája a menedéke, és egyetlen barátnője van, Lexi, akit őszintén, minden kertelés nélkül rühelltem. Volt egy-két jó húzása, de az idő nagy részében hülyén viselkedett, és csak tessék-lássék módon állt Brooklyn mellett, ezért számomra teljességgel hiteltelen ez a "bff"-vonal. Egy jó dolgot köszönhetnek az olvasók Lexinek, mégpedig Finnt, ugyanis általa - és egy szerencsétlen incidensnek hála - ismerkedett meg vele Bee.

Az egyik klisét Finn karakterében találhatjuk meg. Tipikus rossz fiú, aki főszereplő lányért képes megváltozni, de ebben az esetben engem ez egyáltalán nem zavart. Súlyos terhet és titkokat hordoz magával, amelyekre szép lassan rájön Brooklyn is, és az olvasó is - habár az utóbbinak könnyebb dolga van, tekintve, hogy Bee minden intő jelet igyekszik figyelmen kívül hagyni. Mindenesetre a kapcsolatuk egész szépen alakul át a lány karakterfejlődésének köszönhetően, és a történet végére mindkét főszereplő képes tovább lépni a múlton, hogy boldogan tervezhessék a jövőjüket.

Tény és való, hogy lett volna még mit csiszolni a könyvön, tekintve, hogy a lezárás is viszonylag elhamarkodott és elnagyolt lett, de úgy vélem, mindent latba véve nem bántam meg, hogy elolvastam. Külön kiemelném, hogy az írónő egy lejátszási listát is írt a könyvhöz, ami szerintem kifejezetten menő, én legalábbis nagyon élveztem, hogy a fejezetek közben tényleg odaillő zenéket tudtam hallgatni.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "A könyvek menedéket adtak a hosszú években, amikor a leginkább szükségem volt arra, hogy felejtsek."
  2. "- (...) Van egy pont, amikor muszáj végre elengedned azt az életet, ami nem lehetett a tiéd, és el kell kezdened élni azt, amelyik jutott neked."
  3. "Talán legbelül mindenki meg van törve egy kicsit."
Összességében:
Klisés? Igen. Kiszámítható? Igen. Kikapcsolt? Igen. Tetszett? IGEN.
Őszintén, abszolút alaptalannak tartom ezt a silány 78%-ot, amit Molyon kapott a könyv. Persze, valószínűleg nem ez a legkiemelkedőbb és legszuperebb, legérzelmesebb Rubin Pöttyös, amit valaha olvastam, de ettől függetlenül jó szórakozást tud nyújtani az olvasóknak. A hibáival együtt is azt mondom, hogy kár lenne kihagyni Brooklyn és Finn történetét, és tényleg tudom ajánlani mindenkinek, aki nem riad vissza a negatív értékelésektől.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az állomásokon olyan könyvekből találhattok idézeteket, amelyekben a főszereplő lány egy zenészbe zúg bele. A rafflecopter dobozba kérjük írjátok be az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet:

“– Itt leszek – mondom megnyugtatásképp.

– Végig?

– Örökké.”


a Rafflecopter giveaway

Állomások:

09/16 - Könyvvilág

09/18 - Veronika’s Reader Feeder

09/20 - Dreamworld (extra)

09/22 - Csak olvass!

09/24 - Fanni’s Library

09/26 - Dreamworld

09/28 - Veronika’s Reader Feeder (extra)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése