2020. szeptember 3., csütörtök

Kasie West: Szerelem karnyújtásnyira {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Kasie West legújabb ifjúsági könyve idén nyáron jelent meg a Menő Könyvek Kiadó gondozásában. A Szerelem karnyújtásnyira főszereplője, Charlie három bátyjának hála a fiús tevékenységekért rajong, ami neki tökéletesen megfelel. Csakhogy az élet úgy hozza, hogy némi csajos dolgot is ki kell próbálnia, ami elsőként nagyon nincs ínyére. Egy idő után azonban rá kell ébrednie, hogy talán nem is olyan rossz érzés kilépni a komfortzónájából, és lehetséges, hogy nem csak egyféleképpen kell tekintenie a világra.

Ha felkeltettük az érdeklődéseteket, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!

Adatok:
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789634038658
Oldalszám: 288
Fordító: Nánási Yvette
Eredeti cím: On the Fence
Megjelenési dátum: 2020. 07. 9.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Charlotte Reynolds három bátyjával és rendőr apjukkal nő fel. A fiús kiképzésnek is vannak előnyei: Charlie mindenkinél klasszabb futó, jobb kosaras és focijátékos, a baseballról sem sokan tudnak nála többet. Amikor kénytelen megkeresni a gyorshajtásért kiszabott pénzbüntetését, egy butikban kap munkát, és hirtelen a ruhák, sminkek és egyéb lányos dolgok ismeretlen világában találja magát. És ami még ennél is furcsább, egy olyan fiúval tölti az idejét, aki még sohasem látta, mire képes a focipályán.
A sok hazugság, amit annak érdekében eszel ki, hogy meg tudjon birkózni ezzel a nyomasztó, új világgal, nagyon megviseli, ezért éjszakánként kijár a kertbe, ahol (az őket elválasztó kerítés két oldalán ülve) a negyedik bátyként működő baráttal, Bradennel osztja meg a gondjait.

Vajon ezek a beszélgetések tudnak segíteni abban, hogy megküzdjön a rémálmaival, a múlttal, és mostani életével, ami nem olyan egyértelmű, mint a sportok játékszabályai?

Véleményem a borítóról:
Ennél a könyvnél abszolút nem a borító fogott meg, és olvasás után rájöttem, hogy annyira nem is illik a történethez, habár a külföldi kiadás sem tetszik annyira. Tekintve, hogy a szereplők életében hatalmas szerepe van a sportnak, egy sportosabb, de romantikus képet tudnék elképzelni a cselekményhez.

A történetről és a szereplőkről:
Ez az első könyvem Kasie West írónőtől, és már őszintén vártam, hogy megismerkedhessek a munkásságával. Eddig csupa jót hallottam róla, és azt is jó előjelnek vettem, hogy a Moly szerint több százan olvassák a könyveit itthon is. A Szívességből szerelem már tavaly óta a polcomon csücsül, mivel nyertem egy dedikált példányt belőle, csak nem éreztem indíttatást arra, hogy belekezdjek. Úgy érzem, ezután már nem fog sokáig várakozni a végtelen TBR-listámon, hiszen ebből a kötetből ítélve az írónő stílusa rendkívül megnyerő.

Nagy örömömre a könyv végig E/1-ben íródott, Charlie nézőpontjából szemlélhetjük az történéseket. Nincs bajom azokkal a kötetekkel sem, amikben több szemszög van, vagy esetleg a narrátor külső szemlélőként közvetíti az eseményeket, de szerintem a cselekmény valamivel bensőségesebb, ha a főszereplővel együtt, az ő szemén keresztül élhetjük át a történetet. Mivel abszolút az ellentéte vagyok szinte minden téren (egyke vagyok, a sport szeretete nálam kimerül a jógázásban, és nagyjából képben vagyok a csajos dolgokkal), így könnyebb volt Charlotte bőrébe bújnom, és megértenem a többnyire zavaros érzéseit.



A kamasz lányok élete sosem egyszerű, pláne úgy, ha az embernek három bátyja van. Habár imádja őket, ez mondhatni megpecsételi Charlie sorsát - és egyfajta erényövként is hat -, és sportos, fiús lányként tengeti mindennapjait. A napi tíz kilóméternyi futás meg se kottyan neki, fociban és kosárban még a srácokat is megalázza, nem mellesleg a baseballban is remekel. Ehhez képest a smink számára olyan ijesztő, mintha nem evilági dolog lenne, a szoknyákról és a blúzokról nem is beszélve, így érthetően feszélyezve érzi magát az új munkahelyén, ahol "lányos lányként" kell jelen lennie. Eddig fogalma sem volt arról, hogy ő így is nézhet ki anélkül, hogy a tesói szekálnák érte, és akarva-akaratlanul kezdte megkedvelni ezt a kinézetét. Azonban elkövette azt a hibát, hogy elhitte, hogy a másik, az igazi Charlie biztosan nem lenne szimpatikus és vonzó senki számára, éppen ezért a smink és a csinos ruhák álarca mögé bújva próbált kapcsolatot kiépíteni olyanokkal, akikhez eddig hozzá sem szólt volna.

Ahogy kialakul a csajosabb énje - amit nem tud összeegyeztetni a sportos oldalával -, Charlie rettentően meglepődik, és tulajdonképpen felfedi a rejtett arcát, amit egészen eddig igyekezett elnyomni magában. Nem tudja kezelni azt az űrt, amit az anyja hagyott benne maga után, és egyedül képtelen feldolgozni azokat az érzelmeket, amik kavarognak benne. A három fiútesó megedzette testileg, de arra egyikük sem tudta megtanítani, hogy hogyan ne szeressen bele a gyerekkori legjobb barátjukba, Bradenbe, aki már évek óta csak a húgaként tekint rá.



Charlie a kezdeti személyiségtorzulás, és a kamuzások után hatalmas karakterfejlődésen megy keresztül szinte pár hét leforgása alatt. A ruhaboltban kapott állás során belekóstolhat abba, hogy mit is jelent igazán nőnek lenni. Természetesen nem egyedül járja végig ezt a rögös utat, ugyanis kapunk egy rakat mellékszereplőt, akik - tudatukon kívül is - segítenek a lánynak abban, hogy kilépjen a komfortzónájából, és elinduljon az ismeretlenbe. Ahogy egyre bevállalósabb és érdeklődőbb a lányos dolgok iránt, úgy törnek fel benne az addig elnyomott emlékek és érzések. Egészen eddig a sport minden gondolatot kiszorított a fejéből, csak a szűnni nem akaró rémálmok emlékeztetik arra, hogy a múltját még nem dolgozta fel. Szerencséjére Braden, a szomszéd srác, és egyben fogadott bátyja mindig segítő kezet nyújt neki, amit Charlie rendszerint viszonoz is, de ez a kölcsönös lelkisegély szolgálat egy idő után átcsap valami másba, ami túlmegy a barátság - és a kerítés - határain.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy váratlan volt a két főszereplő egymásra találása. Számomra már a könyv kezdetekor nem volt kérdés, hogy vajon összejönnek-e, de sokkal inkább érdekelt az, hogy mikor. Be kell vallanom, az viszont meglepett, hogy meddig tartott köztük ez az egész huzavona, tekintve, hogy már előtte is tettek célzásokat egymásnak. Viszont ahogy szokták mondani, a jó munkához idő kell, és a könyv végére mindketten megszabadultak attól a tehertől, ami a történet elejétől kezdve nyomta a vállukat, így már semmi sem állhat a boldogságuk útjába.
Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Nem kell egy pasi kedvéért sem megváltoznod – mormogta halkan a fülembe Branden."
  2. "Hogy lehetséges egyáltalán, hogy hiányzik valaki, akit nem is ismertem?"
  3. "– Az anyukád biztosan sokszor mondja, de ezt minél többször kell hallani: nem szabad hagyni, hogy egy fiú határozza meg azt, ahogy érzed magad. Tudnod kell, ki vagy, még mielőtt közel engednél magadhoz egy valamirevaló fiút."
Összességében:
Nagyjából egy nap alatt ledaráltam ezt a közel 300 oldalt, úgyhogy nem árulok el nagy titkot, ha kijelentem, hogy kifejezetten tetszett ez a könyv. Kasie West gördülékeny írásmódjának köszönhetően falni lehet az oldalakat, ráadásul a történet nincs tele felesleges drámákkal és túltolt részletességgel. Tökéletes olvasmány volt a szünet utolsó napjaira, és remélem, lesz még szerencsém olvasni az írónőtől.



Nyereményjáték:

Charlie imádja a sportokat nemcsak nézni, hanem űzni is. A mostani játékunkban hozzá hasonló női főszereplők lesznek a középpontban. Minden állomáson megtaláljátok egy olyan könyv borítóját, amelyben a női főszereplő életében fontos szerepet játszik valamilyen sport. A feladat mindössze annyi, hogy kitaláljátok a borító alapján, hogy melyik könyvre gondoltunk, és beírjátok a Raffelcopter dobozba a főszereplő lány keresztnevét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway
Állomások:
09.03. - Fanni’s Library
09.05. - Csak olvass!
09.07. - Könyvvilág
09.09. - Hagyjatok! Olvasok!
09.11. - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése