2020. szeptember 10., csütörtök

Kiersten White: And I Darken - Lada Dracul: Egy sötét lélek {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A napokban jelent meg Kiersten White zseniális regénye, az And I Darken. A könyvről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és ha szerencsés vagy, nyerhetsz is egy példányt a kötetből.

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789634576990
Oldalszám: 488
Fordító: Hetesy Szilvia
Eredeti cím: And I Darken
Megjelenési dátum: 2020. 09. 07.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Milyen ​lett volna Drakula, ha nőnek születik?
Egy hercegnőtől senki nem vár kíméletlenséget, Lada Dracul mégis ezt nyújtja. A lányt szelíd természetű öccsével együtt elszakították szülőföldjétől, Havasalföldtől, apjuk elhagyta őket, így a török szultán udvarában nevelkedve megtanulja, hogy a túlélés záloga a kíméletlenség. Öccsével, Raduval együtt játékszerek csupán egy gonosz játszmában, és egy láthatatlan kard függ egy hajszálon a fejük felett. Származásuk különlegessé teszi őket, de emiatt célpontul is szolgálnak.
Lada gyűlöli a törököket, és várja a napot, amikor bosszút állhat rajtuk – amint visszatérhet Havasalföldre és megszerezheti a trónt, ami megilleti. Radu csak egy biztonságos helyre vágyik. Amikor találkoznak Mehmeddel, a szultán dacos és magányos fiával, Radu úgy érzi, személyében hű barátra talált, Lada pedig benne látja azt a fiút, aki érdemes az ő szenvedélyes érzelmeire.
De Mehmed annak a birodalomnak a trónörököse, ami ellen Lada harcot esküdött, és amit Radu már az otthonának tekint. Vajon mi lesz így a sorsuk?
Vajon mennyit bír ki a szerelem és a hűség fonala?
Fedezd fel!
Véleményem a borítóról:
Őszintén kijelentem, hogy a borító volt a legfőbb oka annak, hogy elolvastam a könyvet. Szerintem régen láttam már ilyen lenyűgöző, szépséges fedőlapot, amit kapásból az idei kedvencemmé avattam. Sajnos élőben még nem volt szerencsém megcsodálni, de ami késik, nem múlik.

A történetről és a szereplőkről:
Miután megláttam a borítót és a címet, egyből lecsaptam a könyvre, hiszen ki ne akarna egy ilyen csodás köntösbe bújt, izgalmasnak hangzó történetet olvasni? Az írónő többi könyvét nem ismerem, és kellőképpen elriasztott a Természetfölötti sorozatától a sok negatív értékelés, de az Egy sötét léleknek mindenképp akartam egy esélyt adni.

Hetekig tologattam és halasztgattam az olvasását, hiszen az ígéretes fülszöveg miatt túlságosan nagy elvárásaim lettek, és ez volt az a pont, amikor hibáztam. Azt hittem, hogy egy szépen kibontott történetet és szerelmi szálat kapok, megspékelve a "női Drakula" kegyetlenségével, és habár az utóbbi tippem be is jött, az elképzelésem többi része nem valósult meg.

Lada és Radu Havasalföld (és egyben Vlad Dracul) gyermekei voltak. Tekintve, hogy az apjuk minden áron hatalomhoz akar jutni, a törökök kezébe adja a két gyermek életét. Eleinte a két testvérnek visszás érzései vannak ezzel kapcsolatban - pláne, hogy Lada mennyire kötődik a szülőföldjéhez -, de egy idő után kénytelenek hozzászokni az Oszmán Birodalomhoz, ami teljesen ellentétes hagyományokkal és kultúrával rendelkezik a keresztény Erdélyhez képest. Gimiben imádtam a történelmet, és különösen tetszett az a rész, mikor a török hódoltságról és az Oszmán Birodalom előrejutásáról tanultunk, ezért kifejezetten tetszett, hogy az írónő ezt a vonalat is belecsempészte a történetbe.

A török vonal nagy pluszt nyújtott a karakterek kibontakozásának tekintetében, hiszen megfigyelhető, hogy Lada és Radu mennyire különbözően állnak hozzá ehhez a kérdéshez. Míg az angyalarcú, nyámnyila Radu készségesen felveszi az iszlám vallást, és már-már töröknek vallja magát, vele ellentétben a vasakaratú, kemény Lada nem hajlandó beletörődni abba a sorsba, amelyet a nőknek szánnak ebben a világban. A szép ruhák, a házasság és a hárem gondolata szabályosan taszította őt, mivel mindig is többre értékelte a tőrök, kardok és katonák társaságát. Már ebből ki lehet következtetni, hogy nem alakul ki közöttük szorosabb kapcsolat, már csak azért sem, mert Radu hiába akar közelebb férkőzni Ladához, a nővére nemes egyszerűséggel ignorálja őt, noha a szíve mélyén a lány is tudja, hogy felelősséggel tartozik az öccséért. Kettejük kapcsolata röviden összefoglalva kicsit sem hasonlít azokra a tipikus testvérekre, akik ölre képesek menni a másikért, és ez engem őszintén aggasztott.


A harmadik főszereplő, Mehmed felbukkanása sem segíti a testvérpár kapcsolatának pozitív irányba való fejlődését. Egyfajta versengés alakul ki a fiatalok közt, és a tét Mehmed szíve és figyelme lett. Ezzel az írónő bevonta az LGBTQ-témát is, ami nem volt rossz ötlet, de nem éreztem azt, hogy ez szükséges lenne. Alapjában véve nem szeretem a szerelmi háromszögeket, ebben a történetben pedig még inkább ellenszenvessé vált, ráadásul egyik szál sem volt kellőképpen részletezve. Beleláthatunk Radu és Lada gondolataiba is, ezért észrevehető, hogy Radu lelke sokkal finomabb és nőiesebb, mint Ladáé - ezt alátámasztja az a tény is, hogy eleinte egy hisztis kis bőgőmasina, aki nem tud kiállni saját magáért -, ezáltal a fiú az, aki jobban vágyik Mehmedre, főleg annak a tudatában, hogy a szultán fia ilyen téren inkább Ladát preferálja. Ehhez képest a lány gondolatai keszekuszák, akarja is Mehmedet meg nem is, és a testiségen kívül sehogy sem mutatja ki, hogy szüksége lenne rá. Nekem itt értelmét vesztette ez a nagy nehezen felépített, bonyolult kapcsolat hármuk közt.

Lada egy összetett karakter, de nem tudtam kiigazodni rajta. A gondolatai sokszor ellentétesek azzal, mint amilyennek mutatja magát, így nagyjából kiismerhetetlenné vált számomra. A célja az, hogy bebizonyítsa, hogy nőként is lehet olyan értékes és erős, mint egy férfi, és őszintén, rá inkább tudnék férfiként tekinteni, mint az öccsére. Emellé társul az, hogy bármit képes feláldozni a saját érdekei miatt, ami nem is lenne egy rossz tulajdonság, csak nekem nem lett ettől szimpatikusabb.

Nem tudom eldönteni, hogy az írónő stílusa ennyire kiforratlan és egyhangú, vagy a fordításnál csúszott el valami, de csalódtam ebben a könyvben. Olykor túlságosan részletekbe menő leírásokat kapunk, aztán egy fontos téma három sorban le van tudva. Az udvari intrikák és az áskálódás viszont kifejezetten jól lett ábrázolva, habár néha olyan érzése lehet az olvasónak, mintha a Szulejmán egyik részét nézné. A szereplőket nem tudtam közel engedni magamhoz - pedig néha már majdnem sikerült, csak utána mindig csináltak valami unszimpatikus hülyeséget -, és ötletem sincs, hogy mit lehetne ebből a sorozatból kihozni. Valószínűleg folytatni fogom a trilógiát, és reménykedem benne, hogy a következő részek már összeszedettebbek lesznek.
Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Mit csinálsz, ha olyan problémával kerülsz szembe, aminek nincs megoldása?
    Kumal elkomorodott.
    – Pontosan mire gondolsz?
    – Arra, hogy bizonyos helyzetekben nincs könnyű választás. Ilyenkor mi a helyes? Rosszat tenni a jó érdekében, vagy elkerülni a rosszat, tudva, hogy rossz lesz a vége?
    "
  2. "Az önuralom hatalom."
  3. "– Milyen aranyos nővéred van!
    Radu először mosolygott ezen a napon.
    – Akkor érdemes találkozni vele, ha jól kialudta magát.
    – Akkor kedvesebb?
    – Ó, nem, akkor még rosszabb!"

Összességében:
Nehéz erről a könyvről normális, épkézláb értékelést írnom, és nem azért, mert annyira lenyűgözött volna, sokkal inkább azért, mert nem tudom hova tenni magamban. Imádtam az elképzelését annak, hogy milyen lenne a híres Drakula nőként, és habár Lada tényleg egy badass (anti)főhősnő volt, mégsem éreztem azt, hogy lenyűgözne a karaktere, vagy egyáltalán bárki más, aki felbukkant ebben a történetben.


Nyereményjáték:


A történet nagy részében az oszmán birodalomban járunk, ahol a törökök politikai fogolyként tartják a főhőseinket, így a mostani játékunk is az oszmán birodalomra hegyeződik ki. Minden állomáson egy olyan híres épület képét találjátok meg, ami olyan városban található, amit valamikor elfoglaltak a törökök. A feladatod, hogy beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik városban található az adott épület.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway
Állomások:
09.03. - Sorok Között
09.04. - Olvasónapló
09.08. - Utószó
09.10. - Fanni's Library
09.12. - Utószó extra állomás
09.14. - Könyv és más
09.16. - Deszy könyvajánlója
09.18. - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése