2023. január 16., hétfő

Bessenyei Gábor: A Hang {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Decemberben megjelent Bessenyei Gábor legújabb regénye, A Hang. Ha kíváncsi vagy, hogy mit gondolnak bloggereink erről a misztikus ifjúsági történetről, tartsatok velünk, a kiadó jóvoltából pedig egy szerencsés játékos egy nyereménypéldánnyal is gazdagodhat.

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789632456157
Oldalszám: 264
Megjelenési dátum: 2022. 12. 16.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Ha a félelem sötétségbe borítja a világodat, csak egy bátor döntéssel tudod megváltani.
Egy különös barátság lenyűgöző története.
Hugó előtt pocsék nyár áll. A szülei házassága veszélyben, ezért néhány hétre a nagymamájához küldik, ahol semmi másra nem számíthat, csak unalomra. De már az első éjszaka riadtan ébred, és érzi, nincs egyedül.
Aztán megszólal a sötét hang. A hang, ami mindenhol ott van. Hugó hibája, hogy ez a valami elszabadult? És mit tehet ellene? Lilja magányos és unatkozó kísértetként éli a mindennapjait, egészen addig, amíg egy sötét erő be nem tör az otthonába. De mit akar tőle a hang? És mi köze ehhez a nemrég érkezett fiúnak? Hugónak és Liljának csak összefogva van esélyük legyőzni az ellenséget. De mire elég, ha ők ketten összefognak?
És ki mit veszíthet a küzdelemben? Borzongató kaland veszi kezdetét, amiben a tét már nem csak az otthonuk békéje.
Tarts velük a bátor kalandon!

Véleményem a borítóról:
A borító színeiből, sejtelmességéből és a karakterek pozícionálásából már következtethetünk arra, hogy ez nem egy rózsaszín cukormázas gyerekmese, hanem egy fokkal komolyabb és már-már cidrizős történet. Szerintem elég találó lett, biztosan megakadna rajta a szemem, ha egy könyvesboltban sétálgatnék, elvégre nem tucatdizájn.

A történetről és a szereplőkről:
Tavaly volt szerencsém belekóstolni Bessenyei Gábor munkásságába. A Tested és lelkem (a véleményemet >>itt<< olvashatod róla) nagy hatással volt rám, úgy gondolom, hogy egy igazán hiánypótló regény a magyar ifjúsági irodalomban, amit a legtöbb tinédzser kezébe nyomnék. A pozitív élmény miatt úgy döntöttem, hogy Gábor más köteteivel is szerencsét próbálok, ezért egyből lecsaptam A Hangra.

A Hang is egy ifjúsági kötet, de ez eredendően fiatalabb korosztálynak íródott. A történet során megismerkedünk Hugóval, aki a nagymamájánál tölti a nyarat a szülei válságos állapotban lévő házassága eredményeként. A kissrác nincs igazán elragadtatva a környezetváltozást illetően, elvégre egészen idáig nem nagyon tartotta a kapcsolatot a mamájával, így érthető a vonakodása.

Arra viszont nem számított, hogy ez a nyár sokkal eseménydúsabb lesz, mint az ezt megelőzőek, mégpedig számos okból. Először is: a nagyi házában él egy szellem. Liljának hívják, és Hugó szerencséjére egy barátságos lány, még ha elsőre szívbajt hozott a fiúra. A közöttük lévő baráti kötelék szép lassan bontakozik ki, egyre szorosabb viszonyba kerülnek, ami köszönhető a közös ellenségük felbukkanásának is - ez pedig nem más, mint a hang.


A hang mindenhol ott van, utat talál az emberekhez (és szellemekhez egyaránt). A motivációi eleinte nem tiszták, de Hugó és Lilja még ha meg is riadnak tőle, nem adják fel a küzdelmet ellene. Tudják, hogy ennek a valaminek rossz szándékai vannak, és nem kedvességből bukkant fel. A kis csapat veszélyes küldetésbe kezd, aminek akár rossz kimenetele is lehet, de ez nem riasztja meg őket, és bátran helytállnak a kockázat ellenére is.

Meglepve konstatáltam, hogy a kiadói ajánlás szerint ez tizenkét éveseknek való. Őszinte leszek, én személy szerint ezt nem adnám egy ilyen fiatal gyerek kezébe, mert egy-két résznél még én is megijedtem - bár tudjuk, hogy nekem kis virágszál-lelkem van, nem nehéz rám hozni a frászt. Valóban egy cidrizős és borzongató cselekményt tár elénk az író, ráadásul a mondanivalója is elég komoly ahhoz, hogy ezt egy átlagos tizenkétéves rendesen felfogja és feldolgozza. Nyilván minden gyerek más, nem lehet pontosan meghatározni, hogy vajon kit fog túlságosan is megrémíteni, én is csak a környezetemben lévő gyerekekből indulok ki. Bár ez egy elég összetett téma, elvégre a netre felszabadulva sajnos ijesztőbb tartalmakat is láthatnak, mint amit A Hang az olvasók elé tár.

Bessenyei Gábor stílusa jó és gördülékeny. Érthetően ír, ezért a fiatalabb könyvmolyok számára sem lehet küzdelem az olvasása. Több tanulságot is magunkkal vihetünk olvasás után, amit különösen fontosnak tartok egy gyerekkönyvnél. Elgondolkodtató regény, amit felnőttként is élvezni tud az ember, én egyáltalán nem éreztem gyerekesnek vagy egyszerűnek. Ami pedig még jobb, hogy egészen egyedülálló a kötet, nem egy átlagos tucatkönyv a zsánerben.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "A bátorság nem fejben dől el, hanem a szívben."
  2. "Bátran viselkedni nem azt jelenti, hogy nem félsz. A bátorság… a bátorságot a félelem szüli. Akkor is megtenni, amit kell, amikor félünk. A rettegést elnyomni a szívünk alsó zugába."
  3. "A félelem nagy dolgokra képes. Nagy és rossz dolgokra. Aki pedig fél, az rossz döntéseket hoz."
Összességében:
A Tested és lelkem után realizáltam, hogy szeretnék még olvasni az írótól, így nem is gondolkodtam sokáig azon, hogy kell-e nekem ez a könyv vagy sem.
Ez egy cidrizős, ijesztő, tényleg misztikus ifjúsági könyv. Személy szerint még én is megrémültem tőle, így nem tudom, hogy odaadnám-e egy tizenkét éves gyerek kezébe - valószínűleg nem. Úgy érzem, hogy (akár csak pár évvel) idősebb fejjel jobban érthető a könyv lényege és élvezhetőbb is.
Remélem, megtalálja a célcsoportját, Gábor nagyon jól ír, így kár lenne kihagyni ezt a hátborzongató élményt.


Nyereményjáték:

A Hang Bessenyei Gábor hatodik megjelent kötete. Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek az író többi kötetét: minden állomáson találtok egy idézetet valamelyik könyvéből, a ti dolgotok pedig beírni az adott könyv címét a Rafflecopter megfelelő dobozába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: „Milyen furcsa, hogy amikor világok dőlnek össze, akkor is ugyanúgy elkészülnek a vacsorák, mint bármelyik másik nap. Mintha mi sem történt volna.”

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
01. 16. – Fanni’s Library
01. 19. – Könyv és más
01. 22. – Spirit Bliss Sárga könyves út
01. 24. – Spirit Bliss Sárga könyves út extra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése