2023. január 10., kedd

Laura Kneidl: Ne! Érints meg! {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Laura Kneidl Ne! Érints meg! sorozatának azonos című első részét. Vajon mi elől menekül Sage az ország legtávolabbi egyetemére? Az új életében új barátokra is lel, de a félelmei leküzdéséhez neki is meg kell nyitnia a szívét. Tarts velünk a blogturné állomásain és a játékunk során megnyerheted a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!

Adatok:
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
ISBN: 9789634995166
Oldalszám: 432
Fordító: Bujdosó István
Eredeti cím: Berühre mich. Nicht.
Megjelenési dátum: 2022. 12. 09.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Azt hitte, soha nem fog tudni szeretni. De aztán találkozott vele…
Amikor Sage megérkezik Nevadába a Melview-i Egyetem elsőéves hallgatójaként, semmije sincs: se pénze, se lakása, se barátai. De az elszántsága nem ismer határokat. Új életet akar kezdeni, és minden erejével azon van, hogy elfeledje, ami odahaza, Maine-ben történt vele. Csakhogy ez egyáltalán nem könnyű, ha az ember lányát lépten-nyomon emlékek kísértik, és minduntalan rátör a félelem. Mint például az első munkanapján az egyetemi könyvtárban, amikor meglátja Lucast. A fiú szürke szeme és a tetoválásai pontosan azt idézik fel, amitől Sage a legjobban retteg. Csakhogy Lucas egyáltalán nem olyan, amilyennek első pillanatra látszik, és amikor Sage-nek sikerül a külső mögé is bepillantani, a szíve egyre hevesebben kezd verni...

Véleményem a borítóról:
Igaz, élőben még nem láttam a borítót (a kiadó által elküldött ebookot olvastam), azt képről is elmondhatom, hogy nagyon szép motívumok és színek jelennek meg az előlapon. Már alig várom, hogy a polcomon tudhassam ezt a szépséget.

A történetről és a szereplőkről:
Laura Kneidl egyszer már megmutatta számomra, hogy mennyire jól is tud írni; az előzőleg lefordított regénye, a Someone New (értékelés >>itt<<) nagy kedvencem lett 2021-ben. Hasonlóan jó élményt vártam ettől a könyvtől még úgy is, hogy tudtam, ez még nehezebb témákat taglal. Sajnos a várt hatás elmaradt, csalódtam is kicsit, de nem akkorát, hogy ne akarjam folytatni a sorozatot.

A történetet a főszereplő egyetemista lány, Sage szempontjából ismerhetjük meg. Sage több ezer kilométert utazott annak érdekében, hogy elszabaduljon az otthonától és máshol kezdje meg a tanulmányait - bár az, hogy utazott, eléggé enyhe megfogalmazás, jobban mondva inkább egyenesen menekült. Hogy mitől - vagy kitől -, az szép lassan, fokozatosan derül ki; elmondani nem fogom, elvégre lelőném a lényeget, de az egyszer biztos, hogy olvasás közben sokszor fortyogtam a dühtől.

Tekintve, hogy ilyen távlatokból a lány nem számíthat a szülei segítségére, a kocsijában él. Ez valljuk be, nem túl ideális lakóhely, amelyet az újdonsült barátnője, April is észrevesz. Innentől kezdve a két lány majdnem elválaszthatatlan lesz, és a kis csapatukhoz lassacskán April bátyja, Lucas is odacsapódik, de őt Sage nehezebben tudja elfogadni, aminek köze van a traumájához is.

Akár felemelő is lehetett volna ez a könyv, de nem igazán lett az annak ellenére, hogy voltak benne kifejezetten pozitív és reménykeltő részek. A kötet vége sajnos egy nagyon is reális és elszomorító jelenetet ábrázol, ezzel is nyitva hagyva az ajtót a folytatás előtt. Ez persze nem probléma, de biztos vagyok benne, hogy nem csak én szisszentem fel az utolsó fejezetnél.


Szeretem, ha egy író mer komoly, aktuális témákhoz nyúlni, márpedig a bántalmazás nem is lehetne aktuálisabb. Sage rengeteg fájdalmas és traumatikus élményen ment keresztül mindezt a szerettei megóvásának érdekében, amely nagy erőről tesz tanúbizonyságot. Ugyanakkor rettentően elkeserítő és megrázó, ami vele történt, az pedig még szomorúbb, hogy milyen fiatal felnőtté változtatták őt az események. A karaktere valósághűen lett megalkotva, és ami még jobb, hogy felismerte a traumáit és hajlandóságot mutat arra, hogy változzon, így ezen az úton is végigkísérheti az olvasó.

A mellékszereplők áldott jó lelkek - legalábbis a nagy többség. Nyilvánvaló okokból Lucas áll a szívemhez legközelebb, aki egy igazi macsó srác, viszont álarcot hord a nagyközönség előtt. Ahogy Sage-nek, úgy neki is megvan a maga kis batyuja, amit teherként cipel magával a mindennapokban, és bevallom, szívesen olvasnék az ő szemszögéből is, pláne az utolsó katartikus fejezet után.

Ami viszont nekem nagyon hiányzott, az a kommunikáció. Nem tudom elégszer kihangsúlyozni, hogy ez mennyire fontos mindenféle kapcsolatban, elvégre enélkül a másik fél nem fog rájönni arra, hogy mi a problémánk. Egyrészről értettem Sage vonakodását a titok megosztását illetően, elvégre mindenki máshogy küzd meg a múlt árnyaival, de a végére már annyira elnyújtott, felesleges és idegesítő volt a hallgatása, hogy legszívesebben észhez térítettem volna.

A másik negatívum, amit kiemelnék, az a főszereplőközpontúság. Őszintén nem tudom, hogy van-e erre jobb kifejezés, de ezalatt azt értem, hogy minden Sage-ről szólt; mindenki az ő kedvében akart járni, bármit megtettek volna érte az őrangyal-típusú mellékszereplők, ő pedig viszonzásul vajmi keveset adott. Úgy érzem, keveset törődött másokkal, és csak azt tartotta szem előtt, hogy neki jó legyen. Olyan benyomásom volt, mintha Sage körül forogna a világ, ami rövid időn belül bosszantóvá vált, hiszen kvázi semmit nem tett ezért a megbecsülésért.

Mindent egybevetve nem volt ez rossz könyv, de kétségkívül lehetett volna jobb is. Kivételesen örülök, hogy függővéget kapott a kötet, hiszen így lesz motivációm folytatni a sorozatot, remélhetőleg minél hamarabb, ha a kiadó is úgy akarja.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Lehet, hogy nem is utál engem annyira az élet, csak szeret bosszantani."
  2. "Ha az ember a maratonra készül, akkor sem fut le mindjárt az első edzésen negyven kilométert. Először csak ötöt, aztán tízet, tizenötöt, és valamikor talán eléri a negyvenet. Lucas nekem olyan volt, mint egy ötven kilométeres táv."
  3. "Nem félek. A félelem nem a valóság."
Összességében:
Igaz, ez még csak a második könyvem az írónőtől, de meg kell mondanom, hogy zseniálisan ír és jó történeteket talál ki, még ha a csillagozásom nem feltétlenül tükrözi ezt. Az előzőleg lefordított regénye, a Someone New nagyon betalált nálam, így hasonlóképpen jó élményt vártam ettől a kötettől is. Sajnos nem sikerült megkapnom, ami leginkább az unszimpatikus főszereplőnek tudható be, de mindenképpen nyitott vagyok a sorozat folytatására, elvégre az írónő olyan függővéggel hagyott hoppon, amely egyenesen kegyetlenség az olvasókkal szemben.


Nyereményjáték:

A Maxim Könyvkiadó Dream válogatás sorozatában megjelent komolyabb témájú könyvekkel játszunk. Minden állomáson találtok egy borító részletet, annyi a feladat, hogy találjátok ki, melyik regényhez tartoznak, és írjátok bele a rafflecopter doboz megfelelő sorába a megoldást.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A borítórészlet:

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
12.13 - Kelly&Lupi olvas
12.20 - Könyvvilág
12.27 - Hagyjatok! Olvasok! borítós extra
01.03 - Hagyjatok! Olvasok!
01.10 - Fanni’s Library

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése