2024. szeptember 27., péntek

Rachel Gillig: One Dark Window - Egy sötét ablak {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Sötét hangulatú fantasy-t keresel az őszi időszakra? Vess egy pillantást Rachel Gillig könyvére! Az Egy sötét ablakban fenyegető mágiáról, lázadókról és egy olyan fiatal lányról olvashatsz, akiben egy valóságos szörnyeteg lakozik. A Lidérc kilencéves kora óta osztozik a tudatán, és Elspeth azóta keresi a módszert, amellyel megszabadulhat tőle. A regény a Könyvmolyképző gondozásában jelent meg idén szeptemberben, és nálunk most nyerhetsz is belőle egy példányt.

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635979660
Oldalszám: 368
Fordító: Ódor Anna
Eredeti cím: One Dark Window
Megjelenési dátum: 2024. 09. 17.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
HA ​SZABADON ENGEDI A BENNE ÉLŐ SZÖRNYET, MEGMENTHETI A KIRÁLYSÁGÁT?
Elspeth Spindle biztonságra vágyik a kísérteties, ködös királyságban, ahol él. Ám ehhez a puszta szerencsénél többre van szüksége… A Lidérc – ahogyan Elspeth hívja – egy szeszélyes, ősi szellem, aki a fejében lakozik. Védelmezi a lányt, és megőrzi a titkait. Azonban mindennek megvan az ára, a varázserőnek különösen. Amikor Elspeth az erdőben összetalálkozik egy rejtélyes útonállóval, az élete drámai fordulatot vesz. Csatlakozik egy csoporthoz, amelynek célja, hogy megtisztítsák Blundert a sötét mágiától, amihez össze kell gyűjteniük a Gondviselés tizenkét kártyáját. És hogy ki az útonálló? A király unokaöccse, Blunder legveszélyesebb embereinek parancsnoka, a magas, sötét hajú és piszkosul jóképű Ravyn Yew, a felségáruló. A tét egyre nő, akárcsak Elspeth és Ravyn egymás iránt érzett vonzalma. A lánynak pedig lassan szembe kell néznie a legsötétebb titkával: a Lidérc egyre nagyobb befolyást szerez az elméje felett, és talán nem is lesz képes megállítani őt…

Véleményem a borítóról:
Úgy örülök, hogy a magyar kiadás is az eredeti borítóval jelent meg! Nekem nagyon tetszik ez a sötét, misztikus hangulat, örülnék, ha több ehhez hasonló borító jelenne meg a piacon.

A történetről és a szereplőkről:
Őszinte leszek veletek, nem olvastam magyarul a regényt, de pont azelőtt fejeztük be az angol nyelvű közös olvasásunkat Anikóval, mielőtt a turné elindult volna, és olyan jó élményt nyújtott ez a könyv, hogy mindenképp meg akartam róla osztani a gondolataimat róla a blogon is. Így hát, kellemeset a hasznossal összekötve most elolvashatjátok, hogy miért zártam szívembe Rachel Gillig debütáló regényét. Kérlek, nézzétek el, ha az angol szavaknak nem találom a megfelelő magyar megfelelőit, csak egy-két név/sajátos szó lefordításával vagyok tisztában. Egyébként angolul sem vészes a nyelvezete.

Hogy mire is számíthatsz, ha a kezedbe veszed a One Dark Window-t? Egy egyedi gótikus, romantikus fantasyra, ami nem a megszokott cukros-mázos természetfeletti világba kalauzolja az olvasóit. Blunderben nem fogsz tündérekkel táncolni és csillogó vámpírral csókolózni; itt óvakodni kell a nagy ködtől, itt gyerekeket ölnek (ha elkapják a rejtélyes betegséget), és mágikus kártyák határozzák meg a mindennapjaidat.

Főszereplőnk, Elspeth jómaga is megtapasztalja történetesen a Nightmare (magyarul azt hiszem, a Lidérc nevet kapta - nekem ez a fordítás nem elég találó) kártyával való együttélést, hiszen már 11 éve az elméjében hangzik a lény rémisztő hangja, mágiájának használata pedig egyre több áldozattal jár. Ahányszor használja Nightmare természetfeletti képességeit (rendkívüli erő és gyorsaság), annál inkább elveszíti a kapcsolatot önmagával, és bizony egy idő után lehet, hogy Nightmare teljesen átveszi az irányítást a teste felett. Ez egy elég patthelyzet, mert főszereplőnk valahogy mindig olyan helyzetekbe kerül, mikor szüksége van Nightmare segítségére, többek között akkor is, mikor a fülszövegben már említett veszélyes Ravynnal és bandájával összetalálkozik. Minden kezdet nehéz, ez Ravyn és Elspeth esetében is igaz, de a lány csatlakozik Ravynhoz és bandájához, hogy felkutassanak 12 különböző kártyát azért, hogy a Blunder körüli ködöt megszüntessék, és megszabaduljanak a ködben tanyázó lénytől.


Mint mondtam, nagyon érdekes maga a mágiarendszer, hiszen az emberek alapvetően nem varázslók, hanem a Providence (magyarul Gondviselés) kártyák képességeit szívják magukba. Összesen 12 különböző kártya van, többek között van olyan is, ami hihetetlen szépséggel ruházza fel a viselőjét - cserébe a szíve megkeményedik, de akadnak olyan kártyák is, amelyek bárkit igazmondásra késztethetnek stb. A fejezetek elején nagyon dizájnos kis kártyákon találhatunk információkat egy-egy képességről, és ami külön zseniális, hogy többnyire versbe, rímbe vannak szedve ezek a leírások. Szerintem ez nagyon hangulatos.

A szerelmi szál lassan bontakozik ki; én elsőre nem is voltam biztos abban, hogy itt lesz egyáltalán valami romantika. Ez persze nem baj, sőt, igazi kivételt képez, amit értékelni tudok. Ravyn és Elspeth párosa nem sorolható az átlagos kategóriába, mindketten súlyos titkokat őriznek, ami miatt akadnak félreértéseik - nem tagadom, a félrekommunikálás hajlamos idegesíteni, így ez az egyetlen hajszálnyi negatívumot tudom csak felhozni a könyvből. Egyénként tök jó párost alkotnak, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz velük a következő részben.

Csak bátorítani tudlak titeket az elolvasására. Nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog, de ha szereted a gótikus irodalmat és vevő vagy az udvari intrikákra is, szerintem nem lőhetsz vele mellé. :)

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Volt egyszer egy lány, okos és jó, aki az erdő mélyén, az árnyak között járt. Volt egyszer egy király, a botja nyomán Pásztornak nevezték, aki uralta a mágiát, s megírta az ősi könyvet. Ketten együtt voltak, így e kettő ugyanaz volt: a lány, a király… s a szörny, amivé e kettő vált."
  2. "Aki óvatos, az odafigyel. Odafigyel azokra, akik rosszra használják a mágiát. Aki okos, az bölcs is."
  3. "Amikor rám néz, úgy érzem, tényleg lát és ismer engem. A sors és a mágia összeköt bennünket, ez a kötelék átível téren és időn."
Összességében: 5
Végre egy páratlan ifjúsági(? - ezt vitatnám) fantasy!
Rachel Gillig debütáló regényére mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy elcsépelt lenne. Garantálom, hogy ehhez hasonlót még biztosan nem olvastál a zsánerben. Egy teljesen egyedi világot és mágiarendszert hozott létre, melynek központjában többek között a varázslatos Providence kártyák állnak, amelyek amennyi jót, annyi rosszat is rejtenek magukban...
Ha szereted a gótikus, romantikus fantasykat - pláne ősszel -, akkor ez bizony a te regényed lesz. :)


Nyereményjáték:

A játékunkban híres gótikus stílusú regények szereplőinek nevét rejtettük anagrammák mögé. A feladatotok, hogy feloldjátok az anagrammát és a Rafflecopter megfelelő helyére a könyv címét írjátok, amelyben az adott karakter szerepel. Ne aggódjatok, többnyire főszereplők neveit rejtik az anagrammák, illetve segítségként a nevek kezdőbetűit nagybetűk jelölik.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az anagramma: rMeB snae

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
09.19. Readinspo (extra: idézetek)
09.21. Readinspo
09.23. Csak olvass!
09.25. Csak olvass! (extra: fanartok)
09.27. Fanni's Library
09.30. Könyv és más
10.01. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése