2024. október 11., péntek

Sangu Mandanna: Rendkívüli Boszorkák Igen Titkos Társasága {Értékelés}

Sziasztok!

Ősszel nem tudom kihagyni a boszorkányos fantasy regényeket, így október első olvasmányának a Rendkívüli Boszorkák Igen Titkos Társaságát választottam. Nagyon köszönöm a recenziós példányt a kiadónak!

Adatok:
Kiadó: Ventus Libro
ISBN: 9789636362898
Oldalszám: 384
Fordító: Nagy Mónika Zsuzsanna
Eredeti cím: The Very Secret Society of Irregular Witches
Megjelenési dátum: 2024. 09. 03.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Mika ​Moon, a kevés britanniai boszorkák egyike pontosan tudja, hogy titkolnia kell a varázserejét, fejét leszegve kell élnie, távol tartva magát boszorkánytársaitól, nehogy keveredjen az erejük, és ne vonják magukra a figyelmet. Mivel árva, akit idegenek neveltek föl, hozzászokott az egyedülléthez, és hajlandó követni a szabályokat, egy kivétellel: online-fiókot nyit, és videókat posztol, amelyeken „úgy tesz”, mintha boszorkány lenne. Úgy gondolja, senki nem veszi komolyan.
De aztán valaki mégis. Egyszer csak üzenetet kap, amelyben kérve kérik, utazzon el a távoli és rejtélyes Sehol-házba, hogy megtanítson három ifjú boszorkányt varázserejük féken tartására. Noha ezzel minden szabályt áthág, Mika mégis eleget tesz a kérésnek, és megérkezve nyomban belebonyolódik nemcsak három gyámolítottja, hanem egy távollévő régész, egy nyugalmazott színész, két sokat szenvedett gondnok és… Jamie életébe és titkaiba is. A Sehol-ház jóképű és mogorva könytárosa, Jamie bármit megtenne, hogy megvédje a gyermekeket, és a maga részéről egy idegent, mint Mika, veszélynek tart. Bosszantóan vonzó veszélynek.
Ahogy Mika kezdi megtalálni a helyét a Sehol-házban, lassan megismeri a valahová tartozás érzését. Ám a varázserő nem az egyetlen fenyegető dolog a világon, és a vész közeledtével Mikának döntenie kell, hogy mindent kockára tesz-e újonnan talált családjáért, amelyről korábban azt se tudta, hogy keresi egyáltalán…

Véleményem a borítóról:
Varázslatos és egyben hangulatos borítót kapott a Rendkívüli Boszorkák Igen Titkos Társasága, amin egy csomó jellegzetes elem megjelenik a könyvből. Nekem szerelem. :)

A történetről és a szereplőkről:
Ha van könyv, aminek a magyar megjelenését már nagyon vártam, az bizony a Rendkívüli Boszorkák Igen Titkos Társasága. Már az eredeti megjelenés óta szemezek vele, de húztam-halasztottam a beszerzését, mígnem a Ventus Libro kiadónak köszönhetően fordításra került. Innen is nagyon köszönöm a kiadónak a recenziós lehetőséget!


Amint beleolvastam, már tudtam, hogy ez az én könyvem lesz. Sangu Mandanna stílusa könnyed, humoros, meglehetősen egyedi, és ezt a szuper fordítás is tökéletesen átadja. A szereplői egyediek, noha felsejlik közöttük pár igen tipikus karaktervonás (grumpy x sunshine trope), bár ezt egyáltalán nem bánom, hiszen ezekből születnek a legjobb romantikus történetek. Így történt ez most is a mogorva, ámbár nagyszívű, könyvtáros Jamie és a boszorkányunk, a mindig pozitív és vicceskedő Mika Moon között is. Na, de ne szaladjunk ennyire előre! Ugyan a könyv egyik fő történetszála a szerelemre épül, mégsem ez határozza meg a könyv egészét - olyannyira, hogy az első csókra is nagyjából a könyv háromnegyede környékén kerül sor.

A szerelemnél sokkal fontosabb összetevője ennek a könyvnek a szeretet. Mika esetében egy olyan elgyötört személyiségű nőt ismerhetünk meg, aki ugyan igyekszik a legtöbbet kihozni magából, ráadásul teljes erejével támogatja azokat, akik a szívéhez közel állnak, ő maga mégsem hiszi el azt, hogy szerethető. Nem mondom, a könyv olvasása során jó pár gondolatom visszaköszönt a lapokról (néha én is olyan bizonytalan tudok lenni magamban, mint Mika), és ez mélyen megérintett. Olyan nehéz felismerni, hogy értékesek vagyunk, és ez a regény tökéletesen bemutatja, hogy milyen is egy megtört lélek gyógyulásának útja.

Ugyan a könyv nem fogja megváltani a világot, az biztos, hogy nekem sokat adott. Annyi kedvesség, varázslat és szeretet van ebben a közel négyszáz oldalban, hogy a szívem csordultig telt vele. A negatív, "gonosz" szereplőkön kívül mindenkit kivétel nélkül a szívembe zártam, hiszen egy hihetetlenül vicces és színes társaság jött össze a Seholnincs-lakban (igazi "talált család"-típusú történet). Szerintem elég reprezentatív társaságot sikerült felvonultatnia a szerzőnek, mégsem éreztem túlzásnak, leginkább azért, mert véleményem szerint még a mellékszereplők is mély kidolgozottságot kaptak.

A romantikus, cozy fantasy-kedvelőknek a Rendkívüli Boszorkák Igen Titkos Társasága egy kötelező olvasmány! Garantáltan szeretni fogjátok, főleg, ha kedvelitek a humoros, néhol mégis fájdalmas és gondolatébresztő regényeket. Egy rossz szavam sincs a könyvről, és az biztos, hogy mostantól ez lesz az új komfortolvasmányom.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Ahogy Jamie mondta, hitbéli ugrás, amikor megszeretünk másokat, és hagyjuk, hogy szeressenek minket. Be kell csukni a szemünket, lelépni a párkányról a semmibe, bízva abban, hogy repülünk, és nem zuhanunk tragikus és poétikus végzetünkbe."

  2. "Talán vannak traumák, amiket nem lehet újraértelmezni – és vannak, amiket meg újra kell értelmezni."

  3. "– Nem mindig elég azt a helyet keresni, ahova tartozunk – mondta Jamie egyik szemét a házra irányítva. – Van, hogy nekünk kell létrehoznunk azt a helyet."
Összességében: 5
Ha van tökéletes példa a found family trope-ra, akkor ez bizony az.❤️
Mika és a Seholnincs-lak lakóinak története garantáltan megmelengeti a szíved, mosolyt és könnyeket csal az arcodra, miközben megmutatja, hogy a traumáinkon át kell lépni, ahogy azt is, hogy a család több a vérségi köteléknél. Annyira aranyos, kedves hangulata van ennek a regénynek, hogy élvezet volt olvasni - leszámítva a lelkileg megterhelőbb részeket, amik különösen nagy hatással voltak rám.
Az őszi, bekuckózós időszakra szerintem keresve sem lehet jobb olvasmányt találni, bennem igazán mély nyomot hagyott.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése