2019. december 4., szerda

Stephanie Garber: Legendary {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Kolibri Gyerekkönyvkiadó vette át a Caraval sorozat folytatásának kiadását, mely Legendary címmel jelent meg Stephanie Garber tollából, és ismét óriási siker világszerte. Népszerűségét az is bizonyítja, hogy finalista volt a Goodreads Choice Awards 2018-as szavazásán: A legjobb young adult fantasy és sci-fi könyvek versenyében.  Kövesd végig a három állomásos blogturnét, ha a játék során minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.

Adatok:
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634375425
Oldalszám: 480
Fordító: Falcsik Mari
Eredeti cím: Legendary
Megjelenés dátuma: 2019. 10. 17.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
"Egy összetört szív.

Egy megfizetendő adósság.
Egy vérre menő játék.
Donatella Dragna a Caraval varázslatos világában végleg megszabadult zsarnok apjától, és a nővérét, Scarlettet is megmentette egy baljós házasságtól. Lenne mit ünnepelnie a Dragna-lányoknak – de Tella még nem szabad.
Még a játék előtt, végső kétségbeesésében egyezséget kötött egy bűnözővel, és most olyasmivel tartozik neki, amit eddig soha senki nem tudott megszerezni. Ki kell derítenie a Caraval mester, Legend valódi nevét! Erre csak egyetlenegy esélye van: ha megnyeri a Caravalt.
Tella tehát második alkalommal is beleveti magát a legendás versengésbe, és ezzel keresztezi egy gyilkos trónörökös útját, belebonyolódik egy elátkozott szerelembe, valamint a titkok kusza hálójába… amivel bajba sodorja Scarlettet is.
A Caraval mindig is bátorságot, ravaszságot és áldozatokat követelt. Ám ezúttal még többet kér a játék: ha Tella nem tudja teljesíteni, amit az alkuban ígért, és nem szolgáltatja ki Legend igazi nevét, mindent elveszít – talán még az életét is. De ha nyer, Legend meghal, és a Caraval örökre megsemmisül.
Isten hozott újra a Caravalban… a játék még csak most kezdődik igazán!"
Véleményem a borítóról:
A Caravalt konkrétan a borítója miatt vettem meg, még csak el sem olvastam a fülszövegét. Ámulatba ejtettek a színek, a csillogás, és a szépsége. Viszont szerintem a Legendary még ezt is felülmúlja. Úgy gondolom, hogy nem kell többet hozzáfűznöm, egyszerűen meseszép.

A történetről és a szereplőkről:
Két évvel ezelőtt olvastam a Caravalt, és akármennyire is tetszett a borítója (impulzusvásárlás volt), nem igazán szippantott be. Persze, tetszett ez a varázslatos világ, de nem volt tartalmas és izgalmas.
Kiszámítható volt, hogy Scarlett nyer, de ő maga egyáltalán nem fogott meg, kivéve a szeretete a húga iránt. Ennek ellenére érdeklődve vártam a Legendaryt, ami szerencsére jobb volt, mint vártam, és elégedetten csukhattam be a könyvet. Habár maradtak bennem kérdőjelek, remélem, a befejezőkötet minden kérésemre választ ad majd.

A történet időben ott folytatódik, ahol véget ért; a Caraval utáni első reggelen. Tella Dragna szemén keresztül követhetjük az eseményeket, aki Dante mellett tér magához az átmulatott éjszakát követően. Hamarosan kiderül, hogy új Caraval van készülőben Elantine királynő udvarában, és ezen felbuzdulva Tella újra játszani akar. Azonban most a tét más, mint egy sima nyeremény; a legfiatalabb Dragna lány meg akarja találni rég nem látott édesanyjukat, akit számos rejtély és titok övez. A nagy tét miatt természetesen a veszély is nő, ugyanis a világot elárasztják a Fátumok, akik nem éppen jó szándékúak, és hatalomra vágynak. Tella útjába került közülük az egyik, a Szívek Hercege, másnéven Jacks, aki miatt az élete forog kockán. A lány dolga megtudni, ki az igazi Legend, hogy aztán átadja ezt az információt a Szívek Hercegének, és ha ezt nem teszi meg, Jacks csókja miatt a játék vége után meghal.

Ha a Caravalban arra figyelmeztettek, hogy "Ne feledd, ez csak egy játék", akkor itt már arra kellett volna, hogy "Ne feledd, itt már az életeddel játszol". Számomra ez a nem szokványos Caraval sokkal jobban tetszett, hiszen Tella nem csak a nyeremény öröméért szállt be a játékba, hanem egy mindennél fontosabb cél érdekében. Tetszett, hogy ebben a 16 éves lányban ennyi kurázsi van, és képes utolsó leheletig harcolni és taktikázni a szerettei érdekében. Scarlett is hasonló volt ilyen téren, de az ő karaktere nekem kicsit karót nyelt volt, és nem tudtam annyira azonosulni vele, mint a húgával.

Az újabbnál újabb szereplők csak jöttek-mentek Tella életében, de természetesen viszont láthattuk régi kedvenceinket is. Tellával együtt Scarlett is a Caraval helyszínére utazott, habár ő nem játszott, és amíg próbálta helyre tenni a kapcsolatát Juliannel, kicsit háttérbe szorult. Dante néha a legváratlanabb helyszíneken bukkant fel, de ha Tellának segítségre volt szüksége, mindig megtalálta a módját, hogy vele legyen. Jacksről már meséltem pár szót, de őt külön ki szeretném emelni. Hihetetlenül érdekes és összetett karakternek tartom, egy tipikus rossz fiú, akiben mégis van valami vonzó. Egy szerelmi háromszöget véltem felfedezni - jobban mondva a vége felé inkább kettőt -, de úgy érzem, egyértelmű, hogy ki kit fog választani.


Top 3 kedvenc idézetem:
  1. " Minden embernek hatalmában áll, hogy maga írja a saját sorsát."
  2. "– A sors csak egy elképzelés, de én úgy gondolom, ha elkezdünk hinni benne, azzal valami többé tesszük."
  3. "És épp ez az, amiért a szerelem annyira veszélyes. A szerelem kertté varázsolja a világot, igéző kertté, ahol könnyű elfelejteni, hogy a rózsaszirmok is tiszavirág életűek, éppoly múlandók, mint az érzések, és végül ugyanúgy elhervadnak és meghalnak, semmi mást nem hagyva maguk után, csak a töviseket."
Összességében:
Az olvasók nagy örömére a Dragna lányok kalandjai nem értek véget a Caravallal. Ebben a kötetben Tella szemszögén keresztül követhetjük az eseményeket (aki nekem egyébként sokkal szimpatikusabb, mint Scarlett). A szabadszájú fiatal lány nagy terhet vett a vállára, ugyanis újra indul a Caravalban annak érdekében, hogy megtalálja régen látott édesanyjukat. A játék során rengeteg veszély fenyegeti, de persze van része kalandban, izgalomban, és még szerelemben is.


Nyereményjáték:
A három állomáson egy-egy  jellemző tárgyról láthatsz képet, melyek a könyvben is szerepelnek, akár szimbólumként is felfoghatók. A feladat nagyon egyszerű, nincs trükk, nevezd meg, amit a képen látsz, és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
12.02  Csak olvass!
12.04  Fanni’s Library

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése