2020. május 25., hétfő

Julien Sandrel: A csodák könyve {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A General Press kiadó új kötetében megismerkedhetünk egy hétköznapi, átlagos tinédzser fiúval, akinek egy baleset következtében a feje tetejére állt az élete. Louis édesanyja egy céltudatos, elszánt nő, aki képes bármire azért, hogy a fia felépüljön. Ha kíváncsiak vagytok erre a végtelenül humoros, mégis érzelmes és felkavaró könyvre, tartsatok bloggereinkkel, hiszen tiétek lehet a három nyereménykönyv egyike!


Adatok:
Kiadó: General Press 
ISBN: 9789634523772
Oldalszám: 272
Fordító: Kiss Rita
Eredeti cím: La chambre des merveilles
Megjelenési dátum: 2020. 03. 31.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Louis tizenkét éves. Ma reggel meg akarja osztani az anyjával a legfontosabb titkát: hogy életében először szerelmes. Thelma azonban, mint mindig, a munkájával van elfoglalva. A dühös és csalódott fiú felpattan a gördeszkájára, és leszáguld egy lejtőn. Az alján azonban belerohan egy teherautóba.
A prognózis komor. Ha négy héten belül Louis nem tér magához a kómából, már nem várható javulás az állapotában. Thelma kétségbeesve tér haza a kórházból, és a fia szobájában talál egy kis füzetet. Benne Louis felsorolta az összes ,,csodáját", vagyis azokat a tapasztalatokat, amelyeket az életében át szeretne élni.
Thelma úgy dönt, hogy oldalról oldalra haladva elvégzi ezeket a csodákat. Ha Louis meghallja a kalandjait, meglátja, milyen szép az élet. Talán ez segít neki visszatérni. És ha négy héten belül Louis-nak meg kell halnia, akkor Thelma a csodák könyvén keresztül éli azt az életet, amelyről a fia álmodott.
De nem olyan könnyű egy tinédzser álmait megvalósítani, amikor több mint negyvenéves vagy…

Véleményem a borítóról:
Úgy vélem, hogy egy színpompás, vidám borító könnyen meg tudja ragadni az emberek tekintetét. Ez hasonlóképpen volt velem is, hiszen amint megpillantottam, és elolvastam hozzá a fülszöveget is, tudtam, hogy én ezt minél hamarabb olvasni szeretném. Habár a könyv néhol komolyabb hangulatú, mégis illik hozzá ez a könnyedség és a pozitív kisugárzás, amit a borító áraszt.

A történetről és a szereplőkről:
Julien Sandrel a második francia író, akihez ebben az évben rövid időn belül szerencsém volt, és meg kell, hogy mondjam, ő jobban megfogott, mint Jacky Durand. Sandrel írásstílusa könnyed, gördülékeny, és meglepően jól építette fel Thelma karakterét férfi létére, pedig ez nem egy szerzőnek szokott fejfájást okozni. Nem mellesleg kifejezetten szerettem a tájleírásos részeket, hiszen az író képes volt úgy ábrázolni Japánt és Budapestet (a magyar vonalért szintén hatalmas plusz pont), mintha mindig is ezeken a helyeken élt volna.

Louis egy jópofa, talpraesett, belevaló tinédzser, akinek nincsenek egetrengető vágyai, csupán azt akarja, hogy a munkamániás anyja, Thelma jobban odafigyeljen rá. Sajnos a törődés hiánya hatalmas problémákat képes okozni a családokban - főleg, ha egy gyermek van elhanyagolva -, amit nem old meg semmilyen ajándék vagy pénzösszeg. Nyilván mindenki azt szeretné, ha a gyermekének nem kellene nélkülöznie, de úgy vélem, hogy nincs az az érték, ami visszaadhatná azokat a perceket, melyeket a szeretteink elhanyagolásával töltöttünk. Erre Thelmának is rá kellett jönnie, és ami a legijesztőbb, hogy csak egy baleset volt képes felnyitni a szemét ezzel kapcsolatban.


A gondolat, hogy elveszítheti fiát, teljesen felőrölte Thelmát. Úgy érezte, hogy nem ülhet tétlenül addig, amíg a fia kómában van, és mindent meg kell tennie a gyógyulásért. Azonban az idő véges, hiszen ha Louis nem mutat fejlődést négy héten belül, akkor már nincs remény a javulásra. A kétségbeesett anya azt sem tudja hirtelen, hogy mihez kezdjen, aztán rábukkan A csodák könyvére, melyben Louis leírta a legnagyobb vágyait, kezdve egy kiruccanással Japánba, amit aztán rengeteg vicces és megható kaland követ. Thelma úgy dönt, hogy az élményeit videóra veszi, majd a kórházban lejátssza a fiának, hátha ezzel felépülésre készteti. Az ápolónők, az orvosok és minden ismerős drukkol a negyvenes anyának, de a legfőbb kérdés az, hogy A csodák könyve elegendő-e ahhoz, hogy Louis felépüljön a kómából.



Miközben Thelma Louis vágyainak beteljesítésével foglalatoskodik, a váltott szemszögnek köszönhetően megismerkedhetünk a tinédzser gondolataival is. Louis bizakodó, és bármit megtenne azért, hogy felépüljön, de ez roppant nehéz úgy, hogy csak hallja a környezetét, és nem tud reagálni semmire. Édesanyja a fénysugár a mindennapjaiban, és elveszettnek érzi magát, ha egy napig nem hallhatja a hangját. Viszont Louis is tudja, hogy ketyeg az óra a feje felett, és nem biztos abban, hogy A csodák könyve képes valódi csodát tenni.

Ebben az erős érzelmi töltetű könyvben nagy jelentősége van a karakterfejlődésnek. Az ember azt hinné, hogy felnőttként nekünk kell tanítanunk a gyerekeinket, de a valóság az, hogy a gyermekekkel együtt mi is rengeteget változunk, és mondhatni átalakulunk. Thelma és Louis története ezért is különleges, hiszen ez a 12 éves fiú elérte, hogy az anyja ott hagyja azt a mérgező munkahelyet, amelyből évekig nem talált kiutat. Thelma Louis-nak köszönhetően kapott egy új esélyt arra, hogy kitörjön a mókuskerékből, és olyan dolgokra szánja el magát, amelyek egyébként eszébe sem jutottak volna. A kezdetben munkamániás anya kénytelen volt rájönni, hogy nincs nagyobb érték a családnál, és ennek megfelelően mindent megváltoztatott az életében.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Minden rémálom után új nap virrad."
  2. "Nem úgy élünk meg minden egyes napot, mintha az lenne az utolsó, rohadt fárasztó is lenne. Egyszerűen élünk és kész."
  3. "– Háromra becsukjuk a szemünket! – Ugye viccelsz? A halálomat akarod? – Háromra becsukjuk a szemünket, anya. – Jézusmáriaszentjózsef, mit ártottam én a Jóistennek?! – Anya, te sose hittél Istenben!
    – Talán épp emiatt történik ez velem."
Összességében:
A csodák könyve különleges helyet kapott a szívemben. Ez egy elgondolkodtató, érzelmes kötet, mely felhívja a figyelmünket a törődés és az odafigyelés fontosságára. Sokan azt hihetjük, hogy van még időnk kimutatni a szeretetünket, de valójában bármelyik pillanatban történhet egy olyan katasztrófa, ami alapjaiban megrengeti az életünket. Erre a 12 éves Louis édesanyja is kénytelen volt rájönni, hiszen a fia balesete arconcsapásként érte őt. Mivel minden percét a munkája töltötte ki, a gyerekére semennyi ideje sem volt, és nincs az a pénz, ami visszaadná azokat a perceket, melyeket Louis elhanyagolásával töltött.


Habár Louis prognózisa komor, a történet végtelenül humoros és tanulságos. A szimpatikus, gördülékeny írásstílus miatt képtelen voltam letenni a könyvet. Minden szereplő egyedi és valósághű, a cselekmény pedig szinte megelevenedett a szemem előtt. A karakterfejlődés rendkívül fontos ebben a könyvben, hiszen Thelma rájött, hogy nem minden a munka, és a család a legfontosabb érték egy ember életében.


Nyereményjáték:

Mivel A csodák könyvében nagy szerepet kap az utazás, ezért összegyűjtöttünk pár olyan könyvet, amelyre ez szintén igaz. Minden bloggernél találtok egy-egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy melyik könyvből idéztünk, és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába az adott könyv címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet:
“Te vagy a szivárvány összes színe a vakító fehérségben.”

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
05. 25. - Fanni’s Library
05. 27. - Csak olvass!
05. 29. - Könyv és más
05. 31. - Utószó
06. 02. - Utószó (extra)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése