2020. június 3., szerda

Elizabeth Lim: Fénytörések {Értékelés}

Sziasztok!

Az érettségi óta masszív olvasási válságban szenvedtem, ráadásul belecsöppentem a munka világába is, úgyhogy szinte semmi energiám sem maradt kikapcsolódni. Ettől függetlenül nagy elvárásokkal belekezdtem a Fénytörésekbe, és végre megtaláltam azt a könyvet, ami tényleg teljesen kikapcsolt és fenntartotta az érdeklődésemet. (Innen is köszönöm a kiadónak az e-könyvet, habár annyira beleszerettem a borítóba, hogy muszáj volt megvennem fizikai példányként is.)

Adatok:
Kiadó: Manó Könyvek Kiadó
ISBN: 9789634038344
Oldalszám: 432
Fordító: Bús Teodóra
Eredeti cím: Reflection
Megjelenési dátum: 2020. 04. 01.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Mi lett volna, ha Mulannak az alvilágból kell kimentenie a szerelmét?


Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül...
Amikor Li Shang kapitány a Mulannak szánt súlyos csapás útjába veti magát, a lány tudja, mindent meg kell tennie, hogy segítsen a kapitánynak túlélni a veszélyes sérülést... Ennek érdekében azonban fájdalmas küldetést kell vállalnia: útja egyenesen Diyuba, azaz az alvilágba vezet.
Diyu ura, Yama király nem könnyíti meg Mulan dolgát. Shang hatalmas őrző-védő oroszlánjának segítségével a lánynak át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve, még napfelkelte előtt visszahoznia Shangot. Ha nem jár sikerrel, mindketten örökre Diyuban ragadnak. Ráadásul Mulan még mindig Pingnek álcázza magát, ám egyre nehezebben fedi el valódi kilétét, ahogy folyamatosan közelebb kerülnek egymáshoz Shanggal.

Sürget az idő! Vajon Mulan meg tudja menteni Shangot - és saját magát -, mielőtt még túl késő lenne?

Véleményem a borítóról:
Nem csak a borítóról, hanem összességében az egész kötetről elmondható, hogy csodaszép. Habár külföldön nagyon elterjedt, itthon még nem találkoztam olyan könyvvel, amelynek színesek a lapélei, tehát ebben a tekintetben is egyedülálló a Fénytörések. A belső borítón csodás lótuszvirág minta látható, és nem túlzok, ha azt állítom, hogy ez a könyvespolcom egyik legszebb kötete.

A történetről és a szereplőkről:
Már kicsiként is rajongtam Mulan történetéért, hiszen egy nem megszokott környezetben és élethelyzetben találkozunk a lánnyal. A számos Disney-hercegnővel ellentétben Mulan egy harcos, aki bármire képes lenne azért, hogy kivívja szülei elismerését, miután megszégyenült a házasságközvetítő előtt. Ennek érdekében az édesapja helyett beáll a császár seregébe, és férfinek álcázza magát, hiszen egy nő nem lehet a hadsereg tagja. Fa Pingként elvegyül a többi harcos közt, és habár a kezdetekben sok nehézségbe ütközik, az egyik legjobb és leggyorsabb katonává fejlődik Shang kapitány kiképzésének köszönhetően. Habár a könyvben bőven van visszautalás a múltra, mégis úgy gondolom, hogy a mese ismerete nélkül nem lehet teljesen megérteni, hogy mi is történik a kötetben.



In medias res csatajelenettel kezdődik a könyv, és csak Mulan lélekjelenlétén múlik, hogy nem morzsolódik fel a teljes császári csapat a hunok által. A hunok vezére, Shan-Yu a lány életére tör, de Shang kapitány hősként megmenti a katonáját, viszont cserébe saját magát juttatta a halál torkába. Egyértelmű, hogy a fiatal kapitány nem fogja túlélni a hazavezető utat, de Mulan és a többi katona kitart Shang mellett. A győzelem estéjén Mulan tisztában van azzal, hogy Shang meg fog halni, úgyhogy ez a mindenre kész lány nagy lépésre szánja magát: Diyuba, azaz az Alvilágba megy, hogy az alvilág urával, Yama királlyal egyezkedjen. Ebben segítségére van a Li család védőszentje, ShiShi, aki egy hatalmas, bölcs és szókimondó oroszlán. Az alvilágban nagy felfordulást okoz, hogy egy élő katona beléphet a holtak földjére, ezért a királlyal együtt (többnyire) minden démon és szellem azt akarja, hogy Mulan kudarcot valljon. A lány feladata, hogy egy éjszaka alatt kijuttassa Shang lelkét az élők világába, de a dühös szellemeken kívül Mulannak mással is szembe kell néznie; önmagával.

Úgy érzem, Elizabeth Lim nagyon beleásta magát ebbe a kultúrába és Diyu világába. Diyu végtelenül réteges és változatos, Yama király itt dönti el, hogy az emberek a mennybe kerüljenek, újjászülessenek, vagy szenvedjenek a pokolban. Habár az alvilágnak is vannak szebb részei, azok is többnyire csak cukormázba bugyolált csapdák, melynek ékes példája Meng Po varázslatos kertje. Meng Po a feledés asszonya, akinek az a feladata, hogy elfeledtesse az emberi testben szerzett emlékeket, hogy a lelkek újjászülethessenek. Yama király mellett ő a másik fő vezető Diyuban, ezért ő is számos kegyetlen próba elé állítja Mulant, ShiShit és Shangot. Szerencsére a három bajtárs kitartó, de ez nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy Shang életben maradjon.



A Fénytörések számomra nem gyerekkönyv - tekintve, hogy mennyi véres harcjelenet és pszichológiai kérdés merül fel benne -, de szerintem az ifjúsági kategóriában kimagaslóan jó. Könnyű a nyelvezete, a kínai kultúrára jellemző dolgokat részletesen kifejtette az írónő, ráadásul Mulan egy tökéletes főhősnő. Úgy gondolom, hogy ő példát mutat kicsiknek és nagyoknak (leginkább lányoknak) egyaránt, mivel kitartása és akaratereje páratlan. Észrevehető, hogy a könyv elejétől kezdve a kétely és a megfelelési kényszer szép lassan felemészti a lányt, hiszen fél attól, hogy a családja visszafogadja-e majd, és persze az is egy fontos kérdés, hogy Shang mit fog tenni vele, miután kiderül, hogy nőként hadseregbe állt. Mindezek ellenére mindent megtesz azért, hogy Shang kijusson Diyuból, és ha kell, még magát is feláldozza.

Habár Disney retelling, én mégsem gondolom úgy, hogy ez gyerek kézbe való, mert felnőtt fejjel a felmerülő kérdések, motivációk és problémák sokkal valóságosabbak és érthetőbbek. Valószínűleg már mindenki érezte azt a "nem tudom, hova tartozok"-érzést, ami Mulan eddigi életét is meghatározta. Ez egy fejlődésregény, amiben Mulan egy kezdetleges bimbóból egy igazi lótusszá válik, hiszen magára talál, és rájön, hogy ő is egy értékes ember annak ellenére, hogy nincs férje, és nőként beállt a hadseregbe. Ehhez azonban rögös út vezet, hiszen keményen fel kell vérteznie magát lelkileg ahhoz, hogy szembenézzen a benne lakozó démonokkal, aztán legyőzze őket.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "A legszebb virág az, amelyik a nyomorban bimbódzik."
  2. "Az élet alvajárás, a halál hazatérés."
  3. "– Van egy szólás, miszerint ide csak az léphet be, aki bátor, de csak aki értékes, az juthat ki innen."

Összességében:
Imádom a retellingeket, így nem meglepő, hogy minél hamarabb el akartam olvasni Mulan történetét - pláne, hogy ő az egyik kedvenc Disney-hősnőm. A könyvben felmerülő csatajelenetek és pszichológiai kérdések miatt nem tudnám azt mondani, hogy ez kisgyermekek kezébe való, de azt állítom, hogy az ifjúsági regények tengerében ez egy valóságos gyöngyszem. A könyv fontos témái közé tartozik a barátság, a szerelem, és az önmegvalósítás. Mulan egy belevaló női példakép, aki bármit kész megtenni a céljai elérésének érdekében, és nem utolsó sorban képes szembenézni a saját démonaival is. Ezek alapján úgy vélem, hogy ettől jobb példa nem is kell a mai ifjúság számára - bár még felnőttként is lenne mit tanulnunk tőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése