2020. június 28., vasárnap

Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Az Éhezők Viadalának előzményregényének főszereplője a 18 éves Coriolanus Snow, akit már mindannyian jól ismerünk az alaptrilógiából, ahol igyekszik eltenni Katnisst láb alól. Ám ebben a történetben a fiatal Snow feladata ezúttal az, hogy segítse túlélni a 10. Éhezők Viadalát a mentoráltjának, aki egy 12. körzetből származó lány. Tartsatok bloggereinkkel az Énekesmadarak ​és kígyók balladájának blogturnéján, hogy megtudjátok, ők mit szólnak Coriolanus Snow mesterkedéseihez, és ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a regényt az Agave Könyvek kiadó jóvoltából!

Adatok:
Kiadó: Agave Könyvek
ISBN: 9789634198154 
Oldalszám: 448
Fordító: Farkas Veronika
Eredeti cím: The Ballad of Songbirds And Snakes
Megjelenési dátum: 2020. 05. 20.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
A ​becsvágy hajtja.
A küzdelem élteti.
De a hatalomnak megvan az ára.
Annak az aratásnapnak a reggelén járunk, amely a tizedik Éhezők Viadalát előzi meg. A Kapitóliumban a tizennyolc éves Coriolanus Snow élete nagy dobására készülődik, a mentori posztjára a Viadalban. Az egykor nagy hatalmú Snow-házra nehéz idők járnak: a jövőjük azon múlik, hogy Coriolanus képes lesz-e elbűvölőbbnek, ravaszabbnak és taktikusabbnak bizonyulni diáktársainál, és győztest tud-e faragni a saját kiválasztottjából.
Az esélyek azonban ellene szólnak. Azt a megalázó megbízatást kapja ugyanis, hogy a 12. körzet lány kiválasztottját mentorálja, a legaljának a legalját. Sorsuk ezzel végleg összefonódik – Coriolanus minden döntése kedvezményekhez vagy kudarchoz, csillogáshoz vagy csődhöz vezethet. Az arénán belül életre-halálra szóló harc következik, az arénán kívül pedig Coriolanus elkezd együttérezni megpecsételt sorsú kiválasztottjával… és mérlegelnie kell, hogy a szabályok követése-e a fontosabb, vagy a túlélés. Kerül, amibe kerül.
Véleményem a borítóról:
Ez a borító kitűnik a sorozat többi kötete közül, de teljesen illik magához a történethez. Mind a kígyók, mind az énekesmadarak értelmet nyernek az események során, és ezáltal a címnek is lesz értelme, habár elsőre elég kacifántosnak tartottam.

A történetről és a szereplőkről:
Nem gondoltam volna, hogy Suzanne Collins ilyen egyszerűen vissza tud rántani Az éhezők viadala világába. Tizenkét évesen láttam először a filmet - aminek lassan már 8 éve -, illetve akkor olvastam a trilógiát is. Azóta sokat változott olvasás terén az ízlésem, meg persze én is változtam, mégis úgy gondolom, hogy ez az egyik legkiemelkedőbb disztópia, amihez valaha is szerencsém volt. Igaz, az adaptációk és a könyvek közt bőven van különbség, mégis a szívembe zártam Katniss történetét minden formában. Szörnyülködve néztem azt a számtalan tőrdöfést, amit Katniss kapott Snow elnöktől, és sokat gondolkodtam azon, hogy ez mégis miért történhet meg. Habár az Énekesmadarak és kígyók balladájában nem esik szó erről, mégis megismerhetjük benne Snow motivációit, és azt, hogy hogyan lett egy éhező kisfiúból Panem legnagyobb zsarnoka.



A könyv három részre tagolódik, amiből nekem az első kettő tetszett a legjobban. Az első részben megismerkedhetünk a Snow család megmaradt tagjaival: a tizennyolc éves, ambiciózus Coriolanusszal, a tőle pár évvel idősebb unokanővérével, Tigrisszel, illetve a velük élő , rózsamániás nagymamájukkal, akit nagymadámnak szólítanak. Tigris és Coriolanus azért küzdenek, hogy át tudják vészelni a háborút követő nehéz időszakot, amely magában hordozza a nélkülözést, az éhezést, és a menekülést a megszégyenülés elől. Coriolanus minden áron egyetemre akar járni, hogy aztán kitörhessen ebből a helyzetből, és biztonságban tarthassa a családját. Ehhez pont kapóra jön a 10. Éhezők Viadala, ugyanis a kapitóliumi Akadémiára járó diákok közül 22 "szerencsést" mentornak választanak. A probléma csak az, hogy Coriolanus nem egy született nyertest kap; be kell érnie egy 12. körzeti lánnyal, Lucy Gray-jel, ami számára felér egy kudarccal. Azonban arra nem számít, hogy ez a lány mindenkit felülmúl nem csak a viadalban, de jellemében is.

A 10. Éhezők Viadala minden téren korszakalkotónak számít. Ennek köszönhetően a kapitóliumi emberek is közelebb kerülhetnek a körzetiekhez, habár a gazdagok nagy része még mindig söpredékként tekint a szegényebbekre. Rémisztő látni, hogy az emberek gondolkodásmódja mennyire eldeformálódott, hiszen mindenkit elítélnek, aki a körzetekből származott, azt pedig, aki máshogy vélekedik, árulónak titulálják és felakasztják, hiszen ez a "legegyszerűbb" út egy esetleges lázadás megelőzéséhez, habár érthető módon ez is csak a körzetiek ellenszenvét váltja ki.



Coriolanus és Lucy Gray mellett nagy szerepet kapott egy második körzetből érkezett, de már kapitóliumi lakos. Ő nem más, mint Sejanus Plintch, akinek sajátságos eszméi voltak. Számára az Éhezők Viadala felért egy kínzással, és minden módon szabotálni akarta a Viadal menetét. Coriolanus az a személy Sejanus életében, aki (igaz, leginkább a saját érdekei miatt) távol akarta tartani a Plintch fiút a bajtól, de ez nem mindig sikerült neki. Habár Sejanus édesapjának pénze csodákra képes, a fiatal fiú mégsem tudta elkerülni a büntetést a Viadal alatti viselkedése miatt, ahogy Coriolanus sem; mindketten Békeőrökké váltak a 12. Körzetben. Ez az esemény teljesen megrázta Snowt, és habár a szíve Lucy Gray felé is húzta, mégsem tudta levetkőzni a kapitóliumi neveltetését és felsőbbrendűségét.

Nagyon tetszett, hogy a szereplők mennyire ellentmondásosak. Coriolanus ízig-vérig kapitóliumi gyerek, aki megveti a lázadás minden formáját, csodák csodájára mégis beleszeret egy körzeti lányba, még akkor is, ha nem tud azonosulni vele. A leleményes Lucy Gray egy igazi színfolt a szürke hétköznapokban, aki még a legkeményebb szíveket is képes megdobogtatni, azonban neki is köszönhető, hogy felnőttként Snow olyan lett, amilyen. Sejanus az eredeti, körzeti lakhelye miatt nem tud megbarátkozni a Viadallal, és idealistaként minden alkalmat megragad, hogy ellenkezzen. Folyton egy olyan út felé sodorta magát, ami nem járható, és őszintén sajnáltam Coriolanust, amiért mindig neki kellett visszafordítani a helyes irányba. A két fiú eszméi hadban állnak egymással, és sajnos valamelyiknek meg kell szűnnie ahhoz, hogy a másik létezni tudjon.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Szerintem az emberek természetüknél fogva jók. Tudják, mikor lépik át a határt a gonoszba. Az a nagy feladat az életben, hogy a jó oldalon maradjanak."
  2. "Semmi, amit elvehetnek tőlem, nem ér annyit, hogy megtartsam."
  3. "Nyugodtan hibáztasd a körülményeket, a környezetedet, de a te döntéseidet te hoztad meg, senki más."
Összességében:
Snow karakterét mindig is érdekesnek találtam. Sosem tudtam utálni, hiába volt iszonyatosan ellenszenves. Minden cselekedetét embertelennek találtam a trilógia során, mégis ott motoszkált bennem a gondolat, hogy vajon miért vált ilyenné a Kapitólium legnagyobb zsarnoka. Szerencsére ez a kötet a legtöbb kérdésemre választ adott, és habár nem kedveltem meg az elnököt, mindenképp emberibbé vált a szememben. Ez egy tökéletes példa arra, hogy a háború nem válogat, a név pedig nem jelent semmit, mivel ő is egy volt az éhező gyerekek közül, valamint ő is átélte azt a mocskot, amit a Viadal hordoz magával. Azonban ezek az események egyaránt elősegítették, hogy ez a bizonyos gyermeki szív megkeményedjen, és minden egyes lépéssel közelebb került ahhoz, hogy Panem legkegyetlenebb elnöke legyen.

Nyereményjáték:

Mivel szeretnénk kedveskedni az írónő rajongóinak, játékunk főszereplői ezúttal Az éhezők viadala-trilógia korábbi karakterei lesznek! Minden állomáson találtok egy pár mondatos leírást valakiről, akinek ki kell találnotok a NEVÉT, és beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe. Ha mindenkit kitaláltatok, és szeretnétek még egy extra lehetőséget a nyerésre, akkor töltsétek ki a Blogturné Klub oldalán található keresztrejtvényt, és írjátok be a rafflecopter dobozba a színes mezőkből összeálló nevet! Jó játékot, és sose hagyjon el benneteket remény!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A leírás:
“Prim macskája és hűséges társa. Katniss szerint a "világ legrondább macskája."”
(függőleges 5)

Állomások:
06/16 - Utószó
06/22 - Csak olvass!
06/26 - Dreamworld
06/28 - Fanni's Library
06/30 - Könyvvilág
07/02 - Utószó (extra)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése