2020. október 8., csütörtök

Erin Morgenstern: Csillagtalan tenger {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Erin Morgenstern az Éjszakai cirkusz után egy újabb felejthetetlen regénnyel tér vissza! A Csillagtalan Tengerben világok és idősíkok fonódnak össze, és a pókháló finomságú cselekményfonalat követve mi is részeseivé válhatunk a rejtélyes történetnek. Tartsatok bloggereinkkel, és játszatok velünk, hogy megnyerhessétek a kiadó által felajánlott példányt!
Adatok:
Kiadó: Agave Könyvek
ISBN: 9789634197423
Oldalszám: 544
Fordító: Bosnyák Edit
Eredeti cím: The Starless Sea
Megjelenési dátum: 2020
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
A ​rajongók millióit világszerte meghódító Éjszakai cirkusz szerzője egy titkos föld alatti világban játszódó, kortalan szerelmi történettel tér vissza, melynek a szereplői kalózok, festők, szeretők és hazugok, valamint egy gyönyörű, csillagtalan tenger.

Zachary Ezra Rawlins egy nap rejtélyes könyvet talál az egyetemi könyvtárban. A szerelmes rabokról, kulcsgyűjtőkről és névtelen őrzőkről szóló történetek olvasása során ugyanis felfedez valami furcsát: a lapok egyszer csak a saját gyermekkorát kezdik el leírni hihetetlen pontossággal. Miközben értetlenül áll a megmagyarázhatatlan jelenség előtt, és kétségbeesetten igyekszik rájönni, hogyan örökítették meg az élete történetét, Zachary rábukkan néhány nyomra – egy méhre, egy kulcsra és egy kardra –, amelyek elvezetik egy titkos New York-i klub álarcosbáljába. Nem sokkal később pedig egy régi könyvtárban találja magát, amely mélyen a föld alatt rejtőzik, és igazi csodákat rejt.

Ezen a helyen elveszett városok vannak, és szeretők lakják, akik az idő határait átlépve az ajtórések alatt csúsztatják be egymásnak a leveleiket, miközben a halottak elfeledett történeteket suttognak. Zachary megismeri az őrzőket, akik nagy áldozatot hoztak azért, hogy megvédjék ezt a világot, akik feláldozták a szemük világát és a nyelvüket, hogy megóvják az archívumot. És találkozik azokkal is, akik el akarják pusztítani. Összefog Mirabellel, a hely elszánt, rózsaszín hajú védelmezőjével, és Doriannel, a jóképű, mezítlábas férfival, majd bejárja a kanyargós alagutakat, a félhomályos lépcsőket, a zsúfolt báltermeket és a varázslatos világ édes ízű tengerpartjait, közben pedig ráébred, hogy mit is kell tennie. Nemcsak abban a rejtélyes könyvben, hanem a saját életében is.

Erin Morgenstern új regénye arannyal átszőtt fantázia, ami végig azt a kérdést feszegeti, hogy mit jelent valójában a történetek ereje. A Csillagtalan Tenger egy könyvrajongókhoz írt szerelmes levél. Álomszerű és nyugtalanító, tele érzelmekkel, rejtéllyel és szenvedéllyel.

Véleményem a borítóról:
Meg kell hagyni, lenyűgöző külcsínnel rendelkezik ez a féltégla. A védőborítót levéve egy letisztult, fekete borítóval találjuk szembe magunkat, ami szerintem egészen elegáns. Amilyen szép kívül, olyan igényes belül is a kötet, ugyanis az első oldal tele van mindenféle kulcsokkal, amiknek természetesen a történetben is nagy szerepe lesz.

A történetről és a szereplőkről:
Erin Morgenstern neve ismerős lehet azok számára, akik már a 2010-es évek elején is bőszen bújták a könyveket; 2012-ben jelent meg itthon az írónő Éjszakai cirkusz című romantikus fantasy kötete, ami hatalmas sikert aratott világszerte, és Magyarországon is. Noha én még nem olvastam az előbb említett könyvet - erősen hiánycikk volt egészen mostanáig, ugyanis végre új kiadás érkezik belőle -, mégis csupa jót hallottam róla, ezért egyértelműen kíváncsi voltam, hogy mit is tud ez a sokak által piedesztálra emelt írónő.

Borzasztóan nehéz spoiler nélkül beszélni erről a könyvről. Sosem olvastam még ehhez hasonló történetet, már ha ez egy történetnek vehető. Tudniillik, a fő cselekményszál mellett számos különböző esemény fonódik össze, aminek következtében elsőre kicsit kaotikusnak tűnhet a könyv. Még májusban olvastuk közösen Niitaabell-lel (az értékelését ITT olvashatjátok) Zachary történetét - mondjuk őszintén, ő legalább egy héttel előbb befejezte, mint én -, és mivel alig tudtam felfogni, hogy mennyi minden történik egy-egy részben, mindig az ő segítségét kértem abban, hogy valamennyire világosítson már fel. Nem mondom, hogy gyaloggalopp volt számomra ennyi információt feldolgozni, de úgy tűnik, még nem vagyok veszett fejsze nyele. :)


Zachary az egyetemista srácok átlagos életét éli; órákra jár, elmerül a videojátékok és a könyvek világában (habár az utóbbit tekintve már nem is olyan átlagos), mindeközben néha kimozdul a barátaival is. A történet akkor veszi igazán kezdetét, mikor a fiú egy olyan könyvet talál a könyvtárban, aminek nincs szerzője, és a könyvtár nyilvántartásában sem található meg. Ez már magában számos kérdést vet fel, de az aztán még érdekesebbé teszi a helyzetet, hogy az Édes bánatok egyik fejezetében Zachary gyerekkori emléke található, amit soha nem mesélt el senkinek. Ebből adódóan jogosan merül fel a fiúban a kérdés, hogy vajon a könyvben szereplő többi történet is igaz-e. Tekintve, hogy Zachary Ezra Rawlins elég érdeklődő típus - nem mellesleg egy jósnő fia -, nem riad meg a természetfelettitől, hanem fejest ugorva az ismeretlenbe elmegy egy bálba, ahol egy titokzatos idegen egy egészen érdekes történetet suttog el neki, és megismerkedik egy rózsaszín hajú lánnyal, Mirabellel is.

A Csillagtalan Tenger a kulcsok, ajtók és különböző történetek kaotikus útvesztője. Ha egyszer belép valaki ebbe a bonyolult, összetett univerzumba, akkor a látogató nagyon nehezen tud csak kijutni belőle. Zachary-t azonban mindennél jobban vonzza a hely, és választ akar kapni a benne felmerült, bonyolult kérdésekre. Ebben szerencsére segítségére van Dorian, akinek nem csak a rejtélyek megoldásában van nagy szerepe, de a főszereplőnk szívében is helyet kap.

A cselekmény végtelenül aprólékos, és tulajdonképpen ez a mű legnagyobb erénye. Ha nem figyelünk kellőképpen, könnyen elveszthetjük a fonalat, ami annak köszönhető, hogy iszonyatosan összetett a történet már csak abban a tekintetben is, hogy ez egy tökéletes példa a "könyv a könyvben" esetre. Annak ellenére, hogy a sztori egésze milyen részletes, én kicsit elhamarkodottnak érzem a befejezést. Több megválaszolatlan kérdésem is maradt, és ezért nem tudtam elégedetten becsukni a könyvet.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Olvasásból akar egyetemi diplomát szerezni. Nem akar dolgozatokat leadni, nem akar vizsgázni, csak olvasni."
  2. "Rengeteg mindenből áll egy ember. Rengeteg apró történetből, amelyeket ritkán nyílik alkalmunk elolvasni."
  3. "Ne vesztegesd az idődet azokra, akik nem hisznek neked, amikor feltárod előttük az érzéseidet!"
Összességében:
Emlékszem, az érettségi időszakom után olvastam a Csillagtalan tengert egyfajta levezetés gyanánt. Bevallom, elég nehezen haladtam vele, hiszen iszonyatosan összetett könyv, amelyben a fő szálon kívül számos másik történet bújik meg. Ez egy egyedülálló, rejtélyes és figyelemfelkeltő kötet, amiből az olvasó csak többet és többet akar.


Nyereményjáték:

A Csillagtalan Tenger történéseit egy olyan titokzatos könyv indítja el, amelyre főhősünk véletlenül akad rá a könyvtárban. A könyvmolyok fellegvára előtt tisztelegve most olyan idézeteket hoztunk nektek, amelyekben szintén a könyvtárakról esik szó. A feladatotok annyi lenne, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok annak a szerzőnek a nevét és könyvnek a címét, ahonnan az idézet származik.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: "Ha az ember úgy érzi, a saját élete foglya, akkor elmehet a könyvtárba, ahol a könyvek lapjain más emberek gondolatait, érzéseit és cselekedeteit ismerheti meg mint lehetőségeket, a sajátjával párhuzamos világokat."

a Rafflecopter giveaway
Állomások:

10.03. - Flora the Sweaterist

10.04. - Readinspo

10.06. - Booktastic Boglinc

10.08. - Fanni’s Library

10.10. - Utószó

10.12. - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése