2020. október 17., szombat

Jaymin Eve & Leia Stone: Ash - Parázs {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A napokban folytatódik a Zafír Pöttyös Kaptár trilógia, már a második részt élvezhetjük a történetből, amiben Charlie egyre jobban fel akar lázadni a vámpírok ellen...

Az extra állomással tarkított blogturnén ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a regény egy példányát a kiadó felajánlásából.

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789634571469
Oldalszám: 280
Fordító: Sziklai István
Eredeti cím: Ash
Megjelenési dátum: 2017.10.13.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Parázs ​vagy?
* Fokozott állóképesség
* Étvágytalanság
* Dühkitörések
* Csillapíthatatlan szomjúság
* Szépség és erő
* Férfi
Hívja a forróvonalat, ha ezek a tünetek váratlanul jelentkeznek!
Charlie Bennetről kiderül, hogy a fentiek mindegyike illik rá, kivéve az utolsót. Mert megtévesztő neve ellenére Charlie minden ízében nő, és egyáltalán nem akarta, hogy bármi köze legyen a parazsakhoz… egészen addig a napig, míg fel nem fedezte, hogy bizony ő is az.
Minden akkor kezdődött, amikor fertőzött denevérek megharaptak egy csapat embert, és létrejöttek a ma vámpíroknak hívott lények. Ezután a férfi vámpírok embernőket ejtettek teherbe, és ennek eredményeként kialakult a csupa férfiból álló szépséges faj, a parázs. A pusztítóan jóképű, emberfeletti torzszülöttek.
Charlie az első női parázs, vagy más néven a Kaptár egyszarvúja – a Kaptár nem más, mint egy lezárt terület Portlandben, amit az emberek jelöltek ki a vámpíroknak és a parazsaknak, hogy elszigeteljék őket a társadalom többi részétől.
Hogy mi a gond? A Kaptár tele van, és csak néhány kiválasztott kap rá engedélyt, hogy ott éljen. Hogy egyáltalán éljen. Ha Charlie ki akarja vívni magának a jogot arra, hogy a Kaptár lakója lehessen, túl kell élnie a selejtezést – egy sor halálig tartó küzdelmet. És hogy mi benne a legszebb? Hogy csak azért, mert lány, nem részesül különleges bánásmódban.
Viszont jó, hogy ott van Ryder, a parazsak titokzatos főrendőre, aki mintha mindig ott állna mögötte. De amikor a titkok kezdenek a felszínre bugyogni, egy srác nem lesz elég, hogy megmentse.

Véleményem a borítóról:
Őszintén megmondom, nekem egyáltalán nem tetszik ez a borító, főleg úgy, hogy a második rész itthon már a másik fajta borítóval jelent meg. Nem mondom, hogy az fényévekkel jobban tetszik, de egy fokkal mindenképp jobb.
A történetről és a szereplőkről:
Elöljáróban, zárójeles megjegyzésként annyit szeretnék mondani, hogy habár a második részt lehet megnyerni ebben a turnéban, én most az első rész értékelésével jelentkezem, hiszen eddig még ezt sem olvastam, de végre volt okom rávenni magam. :)

A Parázs évekkel ezelőtt jelent meg, mikor én még nem voltam olyan mániákus könyvmoly, mint ma. Nem tudtam, hogy elkezdjem-e, mert habár vonzott a történet, se híre, se hamva nem volt a sorozat második részének. Három évnek kellett eltelnie az első rész megjelenése óta ahhoz, hogy a sorozat folytatódjon, ami rengeteg idő ilyen rövid kötetek esetén, de ezt egy égi jelnek vettem, és tudtam, hogy nem halogathatom tovább az írópáros könyvének elolvasását. Halloween közeledtével amúgy is szomjazom a jó fantasy könyvekre, tehát nem volt nehéz kitalálnom, hogy mivel üssem el az időmet reggelente a buszon.

A világon mindenfelé - akárcsak Portlandben, ahol a történet is játszódik - úgynevezett Kaptárak jöttek létre, ahol vámpírok és parazsak (vámpír férfiak és ember nők leszármazottai) élnek együtt. Ezekre a kevert fajú lényekre külön szabályok vonatkoznak a vámpírokéhoz hasonló vérszomjuk miatt, és az emberek igyekeznek messzire elkerülni őket, de ezt elég nehéz kivitelezni. A főhősnőnek, Charlie-nak van már egy rossz tapasztalata velük, ezért ódzkodik tőlük, még úgy is, hogy lélegzetelállító külsővel vannak megáldva a parázs férfiak. Azonban mikor rájön, hogy valamilyen csoda folytán ő is egy közülük, eluralkodik rajta a pánik és a félelem, és ezzel nincs egyedül - azzal viszont igen, hogy ő az egyetlen női parázs, amire még sosem volt példa.

A Kaptár egy összetett rendszer, csak egy kemény szelektálás után élhetnek itt az újdonsült parazsak. A selejtezés szinte már hajaz az Éhezők viadalára, ugyanis másokat kiiktatva lehet bebiztosított helyet szerezni az épületben. Charlie-t ez érthető módon halálra rémíti, mert valljuk be, nőként vajmi kevés esélye van a rengeteg izomkolosszus elleni párbajban, de segítségére van a kiképzője, Ryder. Viszont ahogy véget ér a selejtezés, a történet nem áll meg; mindenki tudja, hogy Charlie különleges, csak a miértjét fedi homály. Egyre többen néznek rá kétkedve, és még többen akarják megkaparintani maguknak a Kaptár "egyszarvúját", így hát hamar kiderül, hogy a lány számára nem csak a bejutás, de az életben maradás is kemény meló ebben a vámpírok által irányított, hierarchikus világban.

Sok szereplővel ismerkedhetünk meg a könyv során, és ők többnyire végig jelen vannak Charlie életében. A történet kezdetekor a lány még nem parázs, így érthető módon vannak ember hozzátartozói, többek között az édesanyja és a legjobb barátnője, Tessa, aki nekem nem volt túl szimpatikus a túlbuzgó személyiségével. A Kaptárban élők közül Jayden kerül legközelebb Charlie-hoz, viszont én valamiért őt sem tudtam teljesen megkedvelni, talán azért, mert nagyjából olyannak éreztem, mint Tessát, csak férfi testben. Természetesen a szívem csücskét, Rydert utoljára hagytam, aki már az első pillanatban felperzselte Charlie-t a tekintetével. Ez ne tévesszen meg senkit, a szerelmi szál elég lassan bontakozik ki a két szereplő között, hiszen itt a lényeg sokkal inkább az akción és a cselekményen van, semmint a l'amour-on.

Gyorsan olvasható kis könyv, a világ kialakítása egyedi, a történet gördülékeny és nem vontatott. Nem mondom, volt egy-két momentum és szófordulat, ami engem kifejezetten zavart, gondolok itt a meleg szobatársra, aki érdekes módon kapásból Charlie legeslegjobb kaptárbeli "barija" lett - a bari szót a könyvből idéztem, úgyhogy van baj -, és talán a lezárás is túl hirtelen lett, de mindent latba véve egy korrekt, szórakoztató fantasy-t alkotott meg a két írónő.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Az ember ténylegesen semmit sem vehet kézpénznek az életben, mert bármi eltűnhet még az előtt, hogy sanszod lett volna akár csak ráébredni is, hogy az a valami a birtokodban volt."
  2. "– Nem vagyok egy feladó típus. Megszoktam, hogy az élettől citromot kapok, de ez nem gond, míg van tequila is."
  3. "Csak azt reméltem, hogy amikor az egésznek vége, és túlélem, valami marad még odabent a régi Charlie-ból."
Összességében:
Már régen olvastam utoljára vámpíros könyvet, de Halloween közeledtével egészen megjött hozzájuk a kedvem. A történet alapötlete nagyon izgalmas, és az írópáros kihozta a legtöbbet ebből a közel 300 oldalból, bár szerintem még egy kicsit elnyújthatták volna a cselekményt, amit olykor-olykor túl gyors lefolyásúnak éreztem. Mindenesetre végig fenntartotta az érdeklődésemet, tekintve, hogy egy akciódús és lendületes könyvről van szó, ráadásul ki ne kedvelne meg egy Charlie-hoz hasonló badass, humoros főhősnőt?

Nyereményjáték:
Manapság már ritkán jelennek meg olyan regények, amikben vámpírok vannak, de nem volt ez mindig így. :) A mostani játékunk során egy-egy imádott vámpíros történetből találsz idézetet, a feladatod, hogy beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mely könyvből idéztünk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: "– Cicuska, döntened kell. Vagy itt maradunk és viselkedem, vagy elmegyünk, és akkor biztos… – A hangja elmélyült, és szavai a számba vesztek. – …akkor biztos, hogy nem fogok viselkedni."
a Rafflecopter giveaway

Állomások:

10.15. - Sorok között

10.17. - Fanni's Library

10.19. - Spirit Bliss extra állomás

10.21. - Spirit Bliss értékelés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése