2020. november 29., vasárnap

Leigh Bardugo: Wonder Woman - A háborúhozó {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Könyvmolyképző kiadó idén egy új sorozattal örvendeztetett meg bennünket, melyben neves szerzők a DC univerzum legnépszerűbb szuperhőseinek történetét gondolják újra. Nem sokkal a Sarah J. Maas-féle Macskanő-verzió megjelenése után most Wonder Woman karaktere kap egészen új megvilágítást, melyet Leigh Bardugo fantasztikus képzelőerejének köszönhetünk. Tartsatok velünk a turnén, és játsszatok a nyeremény könyvpéldányért!
Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789634578130
Oldalszám: 480
Fordító: Fazekas Sándor
Eredeti cím: Wonder Woman: Warbringer
Megjelenési dátum: 2020. 11. 20.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:

„Harcos ​nővértársam, pajzsod és kardod vagyok.

Amíg én élek, az ellenségeid számára nincs menedék.

Számíthatsz rám az utolsó leheletemig, a te ügyed az enyém is.”

– AZ AMAZONOK ESKÜJE –

Diana, az amazonhercegnő leghőbb vágya, hogy kivívja legendás hírű nővérei elismerését. Amikor azonban dicsőséget szerezhetne magának, nem él a lehetőséggel, hanem a száműzetést kockáztatva megszegi az amazonok törvényét, és megmenti egy halandó életét. Ám ezzel az egész világot végveszélybe sodorja.


Alia Keralis csak egy rövid időre akar elmenekülni folyton atyáskodó bátyja elől a tengerre. Nem sejti, hogy az életére törnek. Ellenségei úgy vélik, már a puszta létezése kirobbanthat egy világháborút. Amikor Alia hajóján bomba robban, egy rendkívüli erejű, rejtélyes lány menti ki őt a vízből. Hamarosan szörnyű igazsággal kell szembenézniük: Alia Háborúhozó, a hírhedt trójai Helené leszármazottja, akinek az a sorsa, hogy elhozza a világra a Vérontás és Szenvedés korát.


A két lány egy seregnyi ellenséggel találja magát szemben, akiknek eltökélt szándéka elpusztítani a Háborúhozót. És csak együtt van esélyük megmenteni a világaikat.


Véleményem a borítóról:
A DC Icons sorozat összes borítója mesés, de talán ez a legnagyobb kedvencem közülük. Átadja a könyv igazi hangulatát, és teljesen illik Diana leírásához.

A történetről és a szereplőkről:
Nem vagyok nagy DC-rajongó, de a Wonder Woman filmet még én is láttam és végig izgultam, no meg a DC Icons sorozat első részét, a Macskanőt is olvastam, ezért gondoltam, teszek egy próbát a Wonder Womannel is. Ennek a története már közelebb állt hozzám, mint a Macskanőé, hiszen abból még a filmet sem láttam talán, habár ez nem releváns, hiszen a könyveknek köze sincs a filmekhez, vagy az eredeti sztorihoz, szóval bátran belevághattok az olvasásba ezektől függetlenül is.

Diana Temyscira szigetének hercegnője. Ebből kifolyólag már magában is érdekes jelenség lenne, de még inkább kirívóvá teszi az, hogy a Föld Leánya is ő. Az édesanyja, Hippolyta az amazonok királynője, és annak érdekében, hogy utódja lehessen, az istenekhez fohászkodva tulajdonképpen megalkotta Dianát, amire eddig nem volt példa az amazonok történetében. Egy nő akkor válik amazonná, ha halálakor egy istenséghez fohászkodik, és ezáltal bebocsátást nyer a szigetre. Dianánál ez teljesen máshogy történt, ezért jó páran neheztelnek rá, gúnyolják és kevésre tartják.

A lányban tombol a bizonyításvágy; meg akarja mutatni a sziget összes lakójának, hogy ő is egyenrangú társuk, sőt, talán még ki is emelkedik közülük. Épp egy verseny közepén jár, mikor egy süllyedő hajóra és egy fulladozó lányra lesz figyelmes a távolban. Habár a sziget törvényei tiltják, hogy az amazonok beleavatkozzanak a halandók életébe, Dianát mégis vonzza a veszélybe került lány, és titokban a segítségére siet. Arra viszont nem számít, hogy a megmentett lány a Háborúhozó, aki pusztulást és káoszt hozhat a világra, éppen ezért az amazon hercegnő elhatározza, hogy közösen elmennek az emberek világába, és megtörik ezt a szörnyű átkot, ami Themyscira szigetére is hatással van.


A két lány közös harca során több mellékszereplő is csatlakozik hozzájuk, többek között Nim, azaz Alia legjobb barátnője, Jason, aki Alia testvére, és Theo, aki közel áll a Keralis családhoz minden téren. Együttes erővel megpróbálják megmenteni Alia életét, noha Nim és Theo nincsenek teljesen tisztában a dolgokkal, csak azt tudják, hogy menekülniük kell. Jason természetesen tudott Alia rejtett képességeiről, ezért is egyezett bele a "megmentésébe", habár elég ellenségesen és ferde szemmel néz Dianára. A csipetcsapat rengeteg veszélyt és kalandot él át a hosszú út során, és az csak fokozza az izgalmakat, hogy csak az utolsó pillanatban derül ki, hogy sikeres volt-e a küldetésük, vagy sem.

A Wonder Woman egy akciódús, lendületes kötet. Néhol kicsit túlírtnak éreztem, de ettől függetlenül élveztem. Magával sodort Diana és Alia szövetsége, és a mellékszereplők miatt egy oldal sem volt unalmas. Hiányoltam egy kis romantikát, de a könyv felénél rájöttem, hogy ez nem az a történet, amitől ilyesmit várhatnék, hiszen a fő hangsúly a barátságon van.

Külön kiemelném, hogy a mellékszereplők is kifejezetten tetszettek. Mindegyiknek megvolt a maga karaktere: Nim a nagyszájú, különc csaj, aki bármit megtenne Aliáért; Jason az idegesítő, de a maga módján mégis (már amennyire) szerető bátty; illetve Theo, a geek, aki nyámnyila létére nem hagyja cserben a kis szedett-vedett csapatot. Azonban a mellékszereplők megjelenése pillanatában éreztem, hogy valaki nagyon gyanús - mondjuk az a tippem nem jött be, hogy ki -, és igazam is lett, szóval akad itt azért árulás és cselszövés is bőven.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Reméld a legjobbat, de készülj a legrosszabbra!
    – Bölcs vagy Jason – válaszolta Nim. – Nagyon bölcs. De nem tűnt fel, milyen nehéz úgy remélni a legjobbat, hogy közben a legrosszabbra készülsz?"
  2. "Nem tehetünk róla, hogy hová és kinek születünk, abba azonban igenis van beleszólásunk, hogy milyen életet választunk magunknak."
  3. "Jobb azzal az érzéssel belevágni valamibe, hogy bizonyítanunk kell, mintha az elvárások nyomasztó terhének kellene megfelelnünk."
Összességében:
Előre leszögezem, hogy még mindig nem vagyok nagy DC-fan, de ennek a sorozatnak nem tudok ellenállni. Mivel a filmet imádtam, kíváncsi voltam, hogy könyvben milyen lehet az amazonok hercegnőjének története, és szerencsére nem csalódtam. Diana és Alia története az útkeresésről, a bizonyításról és a barátság fontosságáról szól. Noha több komoly témát érint a könyv, mégis megvan a maga könnyedsége és humora, ami nekem különösen tetszett.

Nyereményjáték:

A játékunk ezúttal az erős női főszereplők köré épül. A feladatotok, hogy a bejegyzésekben szereplő képek vagy idézetek alapján kitaláljátok, melyik történet hősére gondoltunk, illetve mi a neve az adott karakternek. Az idézetek esetében elegendő csak a könyv címét beírnotok a Rafflecopter dobozba.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Melyik könyvsorozat főhőséhez kapcsolódik az idézet?
"Attól a perctől fogva ... a barátjuk volt. Vannak helyzetek, amelyekben az ember akarva-akaratlan is megkedveli a másikat. Egy négyméteres hegyi trollal szembe nézni – nos, ez pontosan ilyen helyzet."

a Rafflecopter giveaway
Állomások:

11.11. Readinspo

11.13. Dreamworld extra (idézet)

11.15. Sorok között

11.17. Readinspo extra (interjúfordítás)

11.19. Olvasónapló

11.21. Deszy könyvajánlója

11.23. Csak olvass!

11.27. Kelly és Lupi olvas

11. 28. Dreamworld

11.29. Fanni’s Library

12.01. Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése