2022. szeptember 19., hétfő

Joya Goffney: Bocs, hadd bőgjem ki magam {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

#POV könyvek címmel indult el a Kolibri kiadó új sorozata, amiben olyan Young Adult regények érkeznek magyarul, amelyeken keresztül az olvasó jobban megismerheti önmagát és a világ sokszínűségét.
Az első három kötet, a Telihold volt aznap, a K-Pop: Szigorúan bizalmas és a Bocs, hadd bőgjem ki magam már meg is jelent. A Blogturné Klub bloggerek ezekről a regényekről mesélnek most.

Adatok:
Kiadó: Kolibri
ISBN: 9789634377665
Oldalszám: 372
Fordító: Sepsi László
Eredeti cím: Excuse Me While I Ugly Cry
Megjelenési dátum: 2022. 05. 31.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Érezted már valaha úgy, hogy kicsúszik a lábad alól a talaj? Hogy egyszerűen tehetetlen vagy, és nem tudod irányítani az életed? Ha igen, nem vagy egyedül…
Quinn Jackson:
fekete
tizennyolc éves
vegetáriánus
krónikus listaíró
nehezen barátkozik
hazugságban él
megzsarolták
szembe kell néznie az igazsággal
Quinn mindenről listát vezet az életében – a napokról, amikor bőgött; a fiúkról, akiket megcsókolna, és a dolgokról, amiket sosem vallana be senkinek. Azzal, hogy kiírja magából a problémáit, nem kell megbirkóznia velük a való életben. Egészen addig, amíg valaki el nem lopja a naplóját.

Véleményem a borítóról:
Egyszerűen tökéletes! Minden részlet a helyén van, a karakterábrázolások pont olyanok, mint amilyeneknek elképzeltem a szereplőket, a színvilág is változatos és az apró motívumok is jelentőséggel bírnak a történetben.

A történetről és a szereplőkről:
A Bocs, hadd bőgjem ki magam már évekkel ezelőtt felkeltette a figyelmemet. GoodReads-en 4,1 csillagos értékeléssel rendelkezik 12.000 vélemény után, ami nálam már a kiemelkedően jó kategóriát jelenti. Sajnos eddig aligha egy tucat olyan könyvet olvastam, melynek a főszereplője egy fekete karakter. Ezen javítván vettem kézbe Joya Goffney történetét is, ami jó döntésnek bizonyult.

A cselekmény középpontjában Quinn áll, aki egy fiatal, gimnazista lány. Teljesen átlagos a szó szoros értelmében, leszámítva azt, hogy fekete. Habár a fülszövegből azt hihetnénk, hogy ennek nincs jelentősége a történet szempontjából, hamar kiderül, hogy bizony van, és ez egy folyton felmerülő, komoly probléma, amely meghatározza a lány és újdonsült barátai személyiségét.

Quinn egy igazán jómódú családból származik, de a cukormázzal bevont palota falai mögött a közös életük a legkevésbé sem édes - esetleg keserédes. A szülők egymás közötti viszonya nem mondható idillikusnak, a tinilány életéből pedig hiányzik az apakarakter. A házaspárt csak a lányuk iránt érzett kötelességtudat tartja egyben, ami - igaz, nem tapasztalat - már régen rossz jel. Szülő létükre nincsenek tisztában Quinn vágyaival, képességeivel, szociális helyzetével, csak a külsőségekre adnak, ezzel pedig elkeseredett tettekre sarkallják a lányukat, aki így még nagyobb bonyodalmat okoz a kelleténél.


Amit még érdemes tudni a főszereplőnkről: beteges listaíró, de komolyan. Mindenhez is van egy listája, amelyeket a naplójába ír. A cselekmény kezdeti bonyodalma egyébként pont ebből indul ki, ugyanis Quinn elveszíti a naplóját, vele együtt minden titkos gondolatával. Egy anonim, beazonosíthatatlan profil elkezdi kiposztolni a listákat, közben pedig zsarolással tartja a markában Quinnt. A lány csak úgy menekülhet meg a további listák posztolásától, ha elkezdi kipipálni a tennivalókat a bakancslistáján, ami nem túl egyszerű feladat. Szerencsére segítségére van Carter (akinek köszönhetően elveszítette a naplóját), Livvy és Auden, akikkel igaz, eddig nem igazán találta meg a közös hangot, a napló elvesztése által mégis közelebb kerülnek egymáshoz.

Anélkül, hogy ellőném a sztori többi részét, nem tűnik világmegváltó műnek - pedig igenis az! Biztos vagyok benne, hogy valakinek a mindent jelentheti ez a kötet. Joya Goffney testközelből mutatja meg a fekete fiatalok világát minden szépségével és kellemetlenségével, ez pedig példaértékű. Van olyan, hogy valaki csak kívül fekete, de belül fehér? Mi a társadalmi megítélése a félvéreknek? Illik-e kimondani az N-betűs szót? (Nem, nem illik!) Sok-sok társadalmi és morális kérdés vetődik fel az emberben olvasás közben, ezért gondolom azt, hogy célszerű lenne megismerkedtetni legfőképpen a fiatalabb korosztályt ezzel a művel.

A tanító célzat mellett igazán szimpatikusnak tartottam Quinn karakterfejlődését. Megküzdött a félelmeivel, legyűrte a korlátait és olyan tetteket vitt véghez, amelyekről nem is gondolta volna, hogy sikerülhetnek neki. Azt viszont megjegyezném, mint apró negatívum, hogy szerintem nagyon rövid volt a cselekmény időtartama, nem igazán tudtak leülepedni az események, ezáltal hiába lettek megalapozva és felépítve a barátságok, nekem kicsit mégis felszínesnek tűntek. Azt érzem, hogy jelen esetben nem én voltam a célkorosztály, ugyanakkor teljesen jól elvagyok az ifjúsági regényekkel, és ezt is élveztem, de hibái bizony vannak.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Olyan rossz lenne új alapot húzni? Újrafogalmaznod magad?"
  2. "Láttam, mennyire bezárva érzi magát. Sosem szeretett a négy fal között lenni. Mindig túl nagy volt bentre."
  3. "Ez a sok üresség jobban fáj, mint számítottam rá."
Összességében:
Érezhetően nem én vagyok a célkorosztály, ez mégsem gátolt abban, hogy valamennyire élvezzem a regényt - már amennyire egy ilyen komoly témát boncolgató ifjúsági kötetet élvezni lehet. Leginkább útkereső, identitásválságban lévő tiniknek ajánlanám, úgy hiszem, számukra ez megfelelő mű lehet, bár felnőttként is tanító jellegű a történet. Természetesen akadnak kisebb hibái, de a mondanivalója miatt ezektől nagyrészt eltekintek. Kellenek az ilyen változatos szereplőgárdával rendelkező YA-könyvek, még az én lelkemnek is jólesnek.


Nyereményjáték:

A Blogturné Klubnál örülünk a #POV könyveknek, már csak azért is, mert eddig is sok fiataloknak szóló könyvet olvastunk a Libri kiadócsaládnál, amiket nagyon szerettünk. A nyereményjátékunk során ezen korábbi kötetekből találtok idézeteket, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott könyv címét.
A szerencsés győztes pedig egy klassz POV könyves csomagot nyer, amiben egy menő vászontáska mellett könyveket is kapni fog.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: – Nem tudom, hogy te vagy-e az igaz szerelmem, Donatella. Csak azt tudom, hogy szeretném, ha az lennél.

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
Telihold volt aznap
09.09. - Könyv és más
09.10. - Kelly & Lupi olvas
09.11. - Könyvvilág
09.13. - Csak olvass!

K-Pop: Szigorúan bizalmas
09.15. - Kelly & Lupi olvas
09.17. - Ambivalentína

Bocs, hadd bőgjem ki magam
09.19. - Fanni's Library
09.21. - Sorok Között
09.23. - Csak olvass!
09.25. - Hagyjatok! Olvasok! blog
09.27. - Könyv és más
09.29. - Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése