2022. augusztus 31., szerda

Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája 1. {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Menő Könyvek jóvoltából ismét elmerülhetünk Soman Chainani méltán híressé vált regénysorozatának első kötetében, a Hercegnő és Boszorkányban. Gyertek és járjátok be velünk a Jók és a Rosszak Iskoláját, a tornyokat és a furcsa szobákat, barangoljatok velünk a kék minden árnyalatában játszó fák között a Végtelen-erdőben és fedezzétek fel velünk a mesék világát egy kissé más értelmezésben. Ismerkedjetek meg Agathával, aki biztos volt benne, hogy a Rosszak közé kerül, illetve Sophie-val, aki eredendően Jónak tartja magát. Agatha mégis Végestelen lesz, Sophie pedig Végességes. Vajon hiba történt vagy a két lány nem is az, akinek feltételezi magát?

Adatok:
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789635841622 
Oldalszám: 592
Fordító: Bozai Ágota
Eredeti cím: The School for Good and Evil
Megjelenési dátum: 2022. 07. 29.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Sophie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.

Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… túlélik.

Véleményem a borítóról:
Tetszik ez a feljavított változata a borítónak, sokkal sötétebb hangulatú, mint az előző. Az egyetlen, de nagy problémám vele az a teljesen felesleges Netflix matrica, amit természetesen nem lehet lekaparni.

A történetről és a szereplőkről:
A Jók és Rosszak Iskolája eredeti nyelven először 2013-ban jelent meg, és azóta nagy sikernek örvend. Még a Netflix is felfigyelt rá, idén érkezik a színvonalasnak tűnő film belőle. A film látványvilága felkeltette a figyelmemet, ugyanakkor rájöttem, hogy előtte mindenképp el szeretném olvasni a könyvet is. Hogy megérte-e? Ötletem sincs.

Adott két, borzasztóan különböző lány, Agatha és Sophie. Sophie a kis hercegnő, az örökké csinos, bájos és kedves lány. Agatha ennek az ellentéte; magának való, csak feketében jár, titokzatos és a gavaldoni temetőben él. Na és ki lakik a temetőben, ha nem egy boszorkány? A különbségeik ellenére mégis egymásra talált a két lány, amivel mindenkit megleptek.

Sophie legnagyobb álma az volt, hogy bejusson a Jók és Rosszak Iskolájába, pedig Gavaldon minden lakója óvta a gyerekeket. A cserfes lány persze elérte a célját, csakhogy Agathát is magával rángatta, ráadásul a legkevésbé úgy alakultak az események, ahogy azt eltervezték: Agatha, a boszorkánynak titulált különc került be a Jók iskolájába a hercegnők és királyfik közé, Sophie pedig a Rosszak között kapott helyett, ahol bibircsókos boszorkányok, vérfarkasok és ijesztő teremtmények tartják fent a rendet a folyosókon. Ez megviselte a két lány viszonyát, és itt kezdődött el igazán a cselekmény.


Hihetetlenül ötletes és egyedi volt a történet. Az író fantáziája páratlan, teljesen váratlan fordulatokkal tarkította a cselekményt. Különleges lényeket, eseményeket és egy bámulatos iskolarendszert alakított ki. A szereplői változatosak, különböző hangnemet ütnek meg és van történetük. Több morális kérdést vet fel a mű, ami nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek számára is elgondolkodtatóak lehetnek. Viszont akármilyen mesés jellegű a regény, én nem feltétlenül adnám 12 évesek kezébe, ahogy azt többen is ajánlják. Nagyon komoly témák és tragédiák is felmerülnek a mű során, nem mellesleg sok olyan jelenet van, ami még engem is sokkolt egy ilyen jellegű könyvben.

Sajnos az említett pozitívumok és egyediség mellett több negatívumot is észleltem. Egyedül Agatha karaktere volt életképes, mindenki más hihetetlenül felszínes volt, és úgy gondolom, hogy ez nem feltétlenül jó példa a fiatalabbak számára. Miért csak az lehet Jó, aki szép? Miért csak az lehet Rossz, aki csúnya? És miért van az, hogy alig tanítanak valami logikusat és hasznosat is ezekben az iskolákban a felszínes butaságokon kívül? Nem mellesleg mindenki annyira megjelenés-orientált volt, hogy az valami borzalmas, pedig a jó tulajdonságok sokszor láthatatlanok.

A történetvezetés nagyon furcsa volt - bár lehet, hogy ez a kiadásnak is köszönhető. A fordításon szerintem lett volna még mit csiszolni, sokszor találkoztam magyartalan mondatokkal, ráadásul a tördelés és a szótagolás sem sikerült túl jól, amit kicsit bosszantónak tartottam. A formai dolgokat leszámítva azt hiszem, túl zsúfolt a regény, rengeteg minden történik a közel 600 oldal alatt, amit nehéz fejben tartani - főleg, hogy a karakterek oldalanként változtatják az álláspontjukat. Senkit sem tudtam megkedvelni Agathán kívül, úgy éreztem, egyedül neki van józan esze, mégis ő volt az, akit mindig elnyomtak. Mindenesetre a befejezés szuper és tanulságos lett, de az addig elvezető út igencsak rögös volt nemcsak a két lánynak, de nekem, olvasónak is. Ebből adódóan nem tudom, hogy megérte-e elolvasnom, és egyelőre abban sem vagyok biztos, hogy folytatni fogom a sorozatot.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– De ha téged szerethetnélek, akkor szeretnélek."
  2. "Mi az, ami egy rossznak nincs meg, de egy jó nem tudna nélküle élni?"
  3. "A fájdalom megerősít."
Összességében:
Éles a határ a Jó és a Rossz között? Lehet valaki egyszerre mindkettő? Győzedelmeskedhet mindig a Jó, vagy olykor a Rossz is elnyeri méltó jutalmát?
Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a tanulságos mesében, ami igaz, hű a zsáneréhez az újításai ellenére is, mégsem adnám 12 évesek kezébe. Elég összetett és bonyolult a cselekmény, mindig történik valami az iskolában, közben pedig újabb és újabb morális kérdések vetődnek fel, amelyek mindenképp tanító jellegűek lehetnek a fiatalabb könyvmolyok számára.


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során a Jók és Rosszak nemezisei kerülnek fókuszba. Minden állomáson láthattok egy fotót, melyen vagy egy jó vagy antihős fog szerepelni, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a rafflecopter dobozba az adott karakter nemezisének a nevét. Pl.: ha Pongó és Perdita képét látjátok, akkor Szörnyella nevét kell elküldenetek.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
08/30 Dreamworld
08/31 Fanni’s Library
09/01 Spirit Bliss Sárga könyves út
09/02 Csak olvass!
09/03 Utószó
09/04 Könyv és más
09/05 Kelly & Lupi olvas
09/06 Sorok Között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése