2024. február 16., péntek

Tóth Emese (szerk.): Távol-keleti mesék {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Minden nemzetiség meséin keresztül igyekszik átadni értékeit gyermekeinek. Nem meglepő hát, hogy a legtöbb népmese igazságosságról, leleményességről, vágyak beteljesüléséről szól, ám mégis mások, eltérnek egymástól. Tóth Emese szerkesztésének köszönhetően ezúttal a távol-keleti országok népmese világát ismerhetjük meg egy csodálatos, Láng Anna által illusztrált kötetben.
Tarts velünk, s ha szerencsés vagy, nyerhetsz is egy példányt a könyvből.

Adatok:
Kiadó: Naphegy
ISBN: 9789634760498
Oldalszám: 128
Megjelenési dátum: 2020. 10. 05.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Igazságosan ítélő mandarin, selyemtolvaj, várban lakó démonsereg és kapzsi császár kel életre a kínai, tibeti, mongol, ujgur, koreai, japán és vietnámi népi fantázia szülte elbeszélésekben. A kelet- és belső-ázsiai történetek furfang, lelemény, szorgalom és igazságosság uralta világot tárnak elénk. Egészen úgy, mint a magyar népmesék, mint általában a népmesék… És mégis máshogyan.
A Távol-Keleten tudják, hogy a mesék szellemei nem zárhatók be, nem titkolhatók el, és a történeteket újra meg újra, új és új hallgatóknak tovább kell mesélni: a bambuszrejtekhelyről, a narancsfáit kitartóan locsoló sárkányról, az őszibarackban talált fiúról vagy a tigrissé vált mandarinról.

Véleményem a borítóról:
Hihetetlenül szép és kreatív külsőt kapott a mesegyűjtemény, Láng Anna csodás munkát végzett a borítón (és persze az illusztrációkon is).

A gyűjteményről:
Viszonylag ritkán olvasok gyerekkönyveket, de ez nem jelenti azt, hogy nem élvezem őket. Amint felvetődött a turné ötlete a Távol-keleti mesékkel, nagy izgalom lett úrrá rajtam, hiszen valljuk be, már ránézésre sem egy átlagos mesekönyvvel állunk szemben.


A terjedelmét tekintve nem egy hosszú kötetről van szó, ugyanakkor a tartalomjegyzéket megnézve láthatjuk, hogy ez a 128 oldal 25 mesét foglal magába. A terjedelmük elég változatos - mint ahogy a mesék jellege és mondanivalója is -, vannak mindössze kétoldalas, rövid történetek, de akadnak valamennyivel hosszabbak is.

A mesék témáját változatosnak mondanám. Ember- és állatmesék egyaránt megtalálhatóak a kötetben, és köztudott, hogy ezek a mesetípusok már önmagukban is eltérnek; más-más elemekkel és mondanivalóval dolgoznak, különböző sztereotípiákra építenek, ez pedig megmutatkozik a gyűjteményben is.


Mind tudjuk, hogy (jobb esetben) a mesék már önmagukban is tanító jellegűek, azonban egy eltérő kultúra meséiből még több új információt és érdekességet szűrhetnek le akár a gyerekek, akár a felnőtt olvasók. A gyermekeknek szóló művekben is fellelhetőek az adott nemzetre, népre jellemző sajátosságok, amelyek által akár mi, felnőttek is fejlődhetünk. A Távol-keleti mesékben bőven akad olyan gondolat, amin még én is elmerengtem, így biztos vagyok abban, hogy a kisebbek számára is tartogat újdonságot a kötet, ráadásul ennek köszönhetően akár nyitottabbá és elfogadóbbá is válhatnak másokkal szemben.

A gyűjteményben fellelhető történetek egy része hasonlít az általunk ismert népmesékre, ettől függetlenül nem mondanám repetitívnek a könyvet. Érdekes volt látni, hogy más kultúrák hogyan közelítenek meg egy adott témát, és hogyan próbálják meg átadni azt a mondandót, amit én korábbról, a saját meséinkből már ismerek.

Érezhető, hogy nem egy fordító dolgozott a meséken, hanem több szakember végezte el a munkát. Úgy vélem, ez is színesíti a kötetet, ráadásul egy szavam sem lehet minőség terén. Véleményem szerint szép és érthető szövegeket kapunk, ami kicsiknek szóló művek esetén extrán fontos. Ugyan voltak olyan részek, amiket nem teljesen tudtam hova tenni magamban, de ez inkább a tartalomnak köszönhető, semmint a nyelvezetnek.


A mesékben megjelennek klasszikus elemek (például gazdagság/szegénység, jó/gonosz), de találkozhatunk egészen új mondanivalókkal is (gondoskodás a szülőkről, buddhizmus - mindez persze mértékkel), amelyek a magyar népmesékre nem túl jellemzőek. Akárhogy is, legyen szó klasszikus vagy újfajta elemekről, azt egyöntetűen kimondhatom, hogy ez a gyűjtemény bizony szuper olvasmánynak bizonyul, és remélem, hogy még többen olvasni fogják, hiszen méltatlanul alulreprezentált.

Összességében: 5
Nem értem, hogy kaphat ilyen kevés figyelmet ez a lenyűgöző gyűjtemény. Már önmagukban a mesék is izgalmasak és tanulságosak, de Láng Anna illusztrációi még varázslatosabbá teszik a kötetet. Ugyan ritkán olvasok gyermekkönyveket, az biztos, hogy a Távol-keleti meséket előszeretettel fogom ajánlani mindenkinek. Nemcsak gyerekeknek lehetnek hasznosak a gyűjteményben található kis történetek, még felnőttként is találkozhatunk számtalan értékes gondolattal, nem mellesleg betekintést nyerhetünk a keleti kultúrákba is, és új perspektívát kaphatunk egy-egy témát illetően.


Nyereményjáték:

Ebben a játékban a távol-kelet országaival ismerkedünk! Minden állomáson találsz egy képet, a feladatod pedig annyi, hogy megírod a Rafflecopter megfelelő sorába, az adott látványosság melyik országban található. (Elég az ország!)
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
02. 16. - Fanni’s Library
02. 18. - Csak olvass!
02. 20. - This is my (book) universe
02. 22. - Booktastic Boglinc
02. 24. - Dreamworld
02. 26. - Könyv és más
02. 28. - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése