2024. július 3., szerda

Elise Kova: Air Awakens - Ébredő szél {Értékelés}

Sziasztok!

Újabb Elise Kova-könyv értékeléssel nyitom meg a júliust; ebből a bejegyzésből megtudhatjátok, hogy az Alku a tündekirállyal után mit gondolok az Ébredő szélről. Hálásan köszönöm a recenziós példányt a Kossuth Kiadónak!

Adatok:
Kiadó: Kossuth Kiadó
ISBN: 9789636362928
Oldalszám: 384
Fordító: Nimila Zsolt
Eredeti cím: Air Awakens
Megjelenési dátum: 2024. 06. 03.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
A ​lassan kibontakozó románc és az elemi mágia rajongóinak íródott Ébredő szél egy olyan világban játszódik, ahol a hatalom legkisebb ígérete is intrikák és vágyak kereszttüzébe kerül.
Vhalla Yarl könyvári tanoncból válik nagy hatalmú varázslónővé, és egy olyan románcba keveredik, amelynek hevessége csak az újonnan felfedezett erejéhez mérhető.
A Solaris Birodalomnak már csak egyetlen királyságot kell meghódítania a kontinens feletti teljes uralomért, de a visszahúzódó Vhalla Yarlban szunnyadó, nemzedékek óta nem látott elemi mágia megfordíthatja a háború menetét.
Vhallát kis kora óta arra tanították, hogy tartsa távol magát a Varázslók Tornyától, a titokzatos mágikus testvériségtől, így könyvekkel körülvéve, békében élte hétköznapjait. De amikor tudtán kívül megmenti az egyik legnagyobb hatalmú varázsló, Aldrik koronaherceg életét, önkéntelenül is részesévé válik ennek a világnak. Súlyos döntés előtt áll: elfogadja varázstudását és a vele járó felelősséget, vagy kiirtja magából a mágiát, és visszatér a korábbi életéhez.
Veszedelmes erők feszülnek egymásnak az árnyak között – vajon Vhallának milyen árat kell fizetnie a habozásáért?

Véleményem a borítóról:
Érdekes stílusban készült ez a borító, de tetszik, hogy rajzolt karakter látható rajta, a színvilágot pedig egyenesen imádom.

A történetről és a szereplőkről:
Igyekeztem úgy belekezdeni ebbe a könyvbe, hogy lehetőleg minél kevesebbet tudjak róla, éppen ezért a fülszövegen kívül semmi mást nem olvastam el, ami hozzá kapcsolódik, a közösségi média felületein pedig ellapoztam a róla szóló posztokat. Ez egy jó döntésnek bizonyult, hiszen így aztán tényleg sikerült meglepnie Vhalla történetének. Nagyon köszönöm a recenziós példányt a kiadónak!

Elég sok mindent ígért ez a könyv: könyvtári tanoncokat, elemi mágiát, romantikát és előkelő karaktereket is. Eleinte nem tudtam elképzelni, hogy ez a sok különböző, már önmagukban érdekesnek hangzó dolog mégis hogy fog tudni találkozni. Na, ettől nem kell tartani, ugyanis Elise Kova kiválóan összefűzte ezeket a kis, különálló szálakat, ezzel pedig megalkotta az Ébredő szél egyedi világát.


Főszereplőnk Vhalla, akit egy hétköznapi és már-már unalmas könyvtári tanoncként ismerünk meg a regény kezdetekor. A könyvek jelentik számára a mentsvárat, és persze a pár barátja, akik vele együtt a könyvtárban dolgoznak. Egészen addig ő is átlagos lánynak ítélte magát, amíg meg nem mentette a birodalom hercegét a haláltól - mégpedig mágiával. Igen, ez már egy jól ismert húzás a fantasy íróktól, hiszen elég elcsépelt, hogy a szürke kisegér lányról hirtelen kiderül, hogy sokkal érdekesebb, mint azt első pillantásra gondolnánk. Mégis, engem nem igazán nyert meg magának eleinte a lány, amit a számomra érthetetlen döntései okoztak. Éppen ezért kiváltképp örültem, hogy a kötet végére egy igazán erős és mentálisan sokkal fejlettebb főhősnő lett belőle, ez a karakterfejlődés pedig nagyot dobott a könyv egészén is.

Az Ébredő szél egy lassan kibontakozó románcot is ígér az olvasóinak, amit bizony meg is kapunk. Vhalla ellenpólusa a nyers, szarkasztikus de végtelenül nagytudású Aldrik herceg, aki személyesen vezeti be főhősünket a varázslók világába. Borzasztóan idegesített eleinte, és imádkoztam, hogy ne ő legyen Vhalla szíve választottja, de a történet előrehaladtával megbékéltem vele, sőt, kifejezetten szellemessé és sármossá vált, így nem volt ellenemre a karakterek közötti kapcsolat. Sokkal inkább azt nehezményeztem, hogy nem kaptam még jóval többet a párosunkból. Nagyon jó a dinamika és a kémia közöttük, igaz, ezután a befejezés után már fogalmam sincs, mi vár rájuk.

Ha van befejezés, amit tiltani kéne, akkor ez bizony az. Egészen a könyv utolsó harmadáig alig történt úgy igazán valami - ezért nem tudtam 5 csillagra értékelni -, aztán BUMM, olyan csavar és végkimenetel jött, hogy nem győztem kapkodni a fejem. Kellett ez az áttörés, de cserébe most a körmömet fogom rágni, amíg nem jelenik meg magyarul a Fire Falling.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "A csend nem volt kellemetlen vagy nyomasztó: többet üzentek vele egymásnak, mint amit szavakkal ki tudtak volna mondani."
  2. "Ha valakit felnyársal egy kard, a kardot hibáztatod, vagy a lovagot, aki forgatja?"
  3. "Túl sok mindent kellett kimondania. Imádkozott, hogy legyen rá ideje."
Összességében: 4
Egészen elképesztő, hogy az Ébredő szél volt a szerző első megjelent regénye. Ugyan szerintem érezhető, hogy nem a legkidolgozottabb sorozatkezdő kötet a világon, mégis sokat tud nyújtani az olvasóinak. Elise Kova egy egészen egyedülálló közegbe invitál minket ezen kötetében, és úgy érzem, még a tapasztaltabb fantasy-olvasók számára is tud meglepetést okozni - nekem legalábbis sikerült. Kíváncsian várom, hogy mi fog történni a sorozat második részében, és vajon mivel fog legközelebb sokkolni az írónő, mert bizony az Ébredő szélben még erre is volt példa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése