2021. január 26., kedd

Juno Dawson: Kifutó modell {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A LOL-könyvek sorozat legújabb kötetében a modellek életébe kaphatunk betekintést, ami korántsem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Tartsatok velünk, hiszen tiétek lehet négy, a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egyike!

Adatok:
Kiadó: Móra Kiadó
ISBN: 9789634867203
Oldalszám: 432
Fordító: Nagy Boldizsár
Eredeti cím: Meat Market
Megjelenési dátum: 2021. 02. 03.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Jana egy átlagos lány a dél-londoni lakótelepről, aki néhány hónap alatt elképesztő magasra jut. De minél magasabbra kerül az ember, annál rémisztőbb a zuhanás lehetősége…
Jana Novak története úgy kezdődik, mint egy közhelyes modellmese: a magas, vékony lány nincs kibékülve a fiús vonásaival, egészen addig, míg váratlanul fel nem fedezi egy ügynökség munkatársa, és sztárt nem csinálnak belőle…
A divat világa azonban legalább olyan sötét, mint amilyen ragyogó. És minden sarok mögött ragadozók leselkednek.
Juno Dawson őszinte és nyers regénye a divatipar árnyoldalát mutatja be, és a #TimesUp meg a MeToo korszakában időszerűbb, mint valaha. A brit szerző eddigi legfontosabb könyve, melyből hamarosan filmet forgatnak.

Véleményem a borítóról:
Mivel az őszinteségre esküszöm, így nem fogok kertelni: nagyon nem szeretem ezt a borítót. Az eredeti sem a legjobb, és ez is elég furán, aránytalanul néz ki, jobb lett volna egy kifejezőbb dizájnnal megjelentetni a könyvet.

A történetről és a szereplőkről:
Az utóbbi időszakban vizsgák után egész este Topmodell leszek!-et néztem (kivéve, mikor épp a Bridgerton-t toltam le egyben, de az egy másik bejegyzés témája lesz). Kikapcsolt, jólesett lazítani közben, és drukkolni egy-egy szimpatikus modellnek. Tudom, hogy nem lennék képes arra, amit a modellek csinálnak nap mint nap, ezért végtelenül becsülöm a munkájukat. Egyik nap valami isteni sugallat miatt ránéztem a Móra Kiadó oldalára, és szembejött velem ez a könyv. Mondanom sem kell, egyből tudtam, hogy nekem ezt el kell olvasnom.

Őszintén bevallom, pár fokkal lazább és boldogabb hangulatú műre számítottam, ezért meglepődtem, mikor azt tapasztaltam, hogy ez nagyon nincs így. Ez viszont csak fokozta az érdeklődésemet, és kifejezetten boldoggá tett, hogy a kiadó egy ilyen nehéz témájú könyvet ad ki. Számos olyan téma merül fel benne, amiről igenis beszélni kell, és a fiatalabb generációknak is tudnia kell ezekről az árnyoldalakról. Ennél fogva viszont lehet, hogy azok nem fogják élvezni, akik egy könnyed, romantikus olvasmányra vágynak, de a kellően érett tiniknek biztosan elnyeri majd a tetszését.

A történet igazából két szálon fut: az egyik szál Jana visszaemlékezéseit tartalmazza, a másik szál pedig a részek elején/végén található rövid kis párbeszédekből áll össze. Ezekből a párbeszédekből ki lehet következtetni, hogy Jana tulajdonképpen valakinek mesél, és a tényleges cselekmény előmenetelét szolgálják ezek a részek. A végén fény derül arra, hogy miért alakult ez így, de annyit elmondhatok, hogy ötletes és jó ez a megoldás, mert sokszor nagyobb időintervallumok is kimaradnak mesélés közben.

Az események egész hamar beindulnak, mivel Janát már a kötet elején felfedezik. A magas, vékony, androgün beütésű lány számára hihetetlennek hangzik, hogy modell legyen belőle, de szép lassan megbarátkozik a gondolattal, és pikk-pakk hírességgé válik. Azonban nehéz egyensúlyozni a magánélet és a folytonos utazást kívánó munka között, ezért a 16 éves lány ott hagyja a főiskolát (UK-ben a gimi rövidebb ideig tart, és egyetem előtt főiskolára járnak a tinik), és teljes állásban a modell életet választja.

A lejtmenet már abban a pillanatban elkezdődött, ahogy Jana felült a modellek hullámvasútjára. Az idő előrehaladtával a fiatal lány álomszerű magasságokig emelkedik, cserébe egy nyugodt perce sincs. A családja, a barátai és a szerelme is elérhetetlen távolságba kerülnek tőle fizikailag és érzelmileg is. Senki sincs, aki megértené őt, habár mindenki mellette áll és támogatja, de ez olykor nem elég ahhoz, hogy az ember a víz felett tudja tartani a fejét huzamosabb ideig.

A divathetek, a fotózások és a random kifutó modellkedések sokaságában Jana kezdi elveszíteni a fonalat. Noha szert tesz új barátokra, azok nincsenek mindig vele, hiszen a világ legkülönbözőbb pontjaira küldik őket az ügynökség által, így mondhatni a tinilány még tömegben is egyedül van. Nem lát más kiutat a folytonos stresszből és szorongásból, mint azt, hogy elkezdjen nagyon erős nyugtatót szedni, amire természetesen rászokik, és onnantól nincs megállás a függőségek terén.

Ahogy haladunk előre az időben, érezhető, hogy Jana egyre mélyebbre ássa magát, és nem foglalkozik azokkal az intő jelekkel, amiket a teste vagy a környezete küld neki. A karriere szárnyal, de a magánéletében hibát hibára halmoz, és egy érdektelen, üres fejű libává válik egészen addig, amíg egy sorsfordító esemény alapjaiban megrengeti a világnézetét.

Tudom, most úgy tűnhet, hogy csak negatív eseményeket olvashatunk végig a könyv során, de annyit elárulok, hogy a végére minden a helyére kerül. Ez a sok negativitás eleinte kicsit zavart, mert alapvetően egy pozitívabb hangulatú könyvet vártam, ahogy már említettem is, de amikor becsuktam az ebookom, rájöttem, hogy ennek így kellett lennie, mert pontosan ezek a rossz tapasztalatok és pillanatok teszik annyira valóságossá a történetet.

Úgy éreztem, hogy a szereplők közül nem volt igazán időm senkit sem megkedvelni Janán kívül, hiszen mindig távol volt mindenkitől. A főszereplőt nem sikerült igazán a szívembe zárnom, mert sokszor meg tudtam volna rázni, hogy térjen már észhez, de az biztos, hogy kemény és szívós karakter. Viszont a kötet nyelvezete sokszor zavart, kezdve azzal, hogy Jana ocsmányabbul beszél, mint egy kocsis, márpedig nem ezzel kellene "fiúsabbá" tenni egy karaktert, arról már nem is beszélve, hogy sokszor egy fejezet leforgása alatt nagyjából nyolcszor jött velem szembe a "csajszi" és a "ribi" szó. A magyar szakos énem nem bírja ezeket a szófordulatokat, ezért nem tudtam megállni, hogy ezt ne említsem meg.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Valami, aminek a szépségről kellene szólnia, hogy lehet ennyire ocsmány?"
  2. "– Mert a varázslat mindig csak éjfélig tart."
  3. "– Mind azt mondjuk, hogy eszünk. Mindannyian. Mutass nekem egy modellt, aki őszintén elárulja, mennyit eszik egy nap. Ha bevallanánk, hogy light kólán meg cigin élünk, az ügynökeink azonnal kirúgnának bennünket, amiért rossz fényt vetünk rájuk, miközben ők jönnek azzal folyamatosan, hogy fogyjunk még többet."
Összességében
Jana története nem egyedülálló. A fiatal tinédzser szemein keresztül betekintést kaphatunk a divatvilág undorító kulisszái mögé, ahol a modelleket minden létező módon sanyargatják, míg szép lassan testileg és lelkileg is belefáradnak a borzalmakba. Imádom, hogy egy ilyen komoly hangvételű könyvvel rukkolt elő a kiadó! Szerintem számos lány ábrándozik arról, hogy milyen jó lehet modellnek lenni, hiszen a pénztől a hírnévig mindene megvan az embernek. A szomorú valóság viszont közel sem ez, amit megfelelően ábrázol a könyv is. Nagyon érdekes és egy kicsit lehangoló is volt ez a könyv. Érdekes, mert sejtettem, hogy mi folyik ebben az iparágban, mégis újat mutatott, és lehangoló, mert a valóság még ezerszer rosszabb is lehet, mint az itt leírtak. Szerencsére a főszereplő egy karakán, kemény csaj, aki a történet végére igazán megtalálja a hangját, és kiáll azokért, akik nem mertek felszólalni az igazságtalanság ellen. Őszintén, kivétel nélkül minden tinédzserrel (legfőképpen lányokkal) elolvastatnám.


Nyereményjáték:

Ezen turnénk során betekinthettek a modellek életébe, ami sokszor nem csak csupa móka és kacagás. Minden bloggerünknél találhattok egy híres modellt, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy ki látható a képen.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
A modell:

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
01. 26. – Fanni’s Library
01. 29. – Sorok Között Könyves Blog
02. 01. – Csak olvass!
02. 04. – Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése