2021. augusztus 23., hétfő

Fiala Borcsa: Vele tűrök, vele szenvedek {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Fiala Borcsa 38 novellája kegyetlen őszinteséggel mutatja be a párkapcsolatok sokszínűségét. Bloggereink által ti is betekintést kaphattok a kötetbe, ráadásul most meg is nyerhetitek a kiadó által felajánlott példányt!

Adatok:
Kiadó: Jaffa Kiadó
ISBN: 9789634754657
Oldalszám: 248
Megjelenési dátum: 2021. 06. 20.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Miért pusztítjuk el azt, akit szeretünk? Hogyan válik a szülői, házastársi kapcsolat mérgezővé? Miért van a pokolhoz vezető út jószándékkal kikövezve? Miért fontos, hogy felismerjük a sorsdöntő pillanatokat, tűnjenek akármilyen jelentéktelennek az adott helyzetben? Hogyan válhat a gyönyörű királylány és a snájdig herceg idővel varangyos békává a másik szemében? És vajon segíthet-e még rajtuk a csók?

Fiala Borcsa ízig-vérig mai „egypercesei” rólunk szólnak, amint párkapcsolatok útvesztőiben bukdácsolunk, kapcsolódni igyekszünk, hogy aztán szenvedjünk a kötelék szorításától. Hősei életközepi válságokban, félrecsúszott házasságokban, friss szerelmekben és bonyolult családi viszonyokban igyekeznek jól-rosszul helytállni, elrejteni gyengeségüket, félelmeiket, olykor megalkuvásaikat. A szerző görbe tükröt tart esendő szereplői elé, de nem hiányzik belőle az empátia és a humor, írásait olvasva így sokszor egyszerre sírunk és nevetünk…

FIALA BORCSA a wmn.hu főszerkesztője, két gyerek édesanyja, író, újságíró. Kíváncsi emberként nagyon sok téma foglalkoztatja a gasztronómiától kezdve a furcsa halotti szertartásokon át a döntési fáradtságig. Írt ifjúsági regényeket és reklámfilm-forgatókönyvet is. A Vele tűrök, vele szenvedek a harmadik, felnőtteknek szóló kötete.

Véleményem a borítóról:
Ritkaságszámba megy, ha nekem tetszik egy olyan borító, amin emberalakok vannak, de jelen esetben bejön az összkép és a borító letisztultsága.

A történetről és a szereplőkről:
Kifejezetten ritkán olvasok magyar íróktól - egyébként nem véletlenül -, de Fiala Borcsa cikkei nagyon megfogtak a wmn.hu-n. Rendszeresen ránézek az új bejegyzéseire, és mindig megragad a velős mondanivalójával és az őszinteségével. Nagy öröm számomra, hogy a kiadó által elolvashattam a Vele tűrök, vele szenvedek című novelláskötetet, ahogyan az is, hogy nem kellett csalódnom a gyűjteményben.

Borcsa stílusát úgy tudnám legjobban leírni, hogy megkapó és addiktív. Ha azt hinnétek, hogy az a 38 novella sok, hát muszáj elkeserítenem titeket: legszívesebben még plusz ennyit olvastam volna. Csupán pár oldalnyi információt kapunk a kötetben szereplők életéből, mégis megelevenednek az ember szeme előtt.

Még úgy is, hogy hetekkel ezelőtt olvastam a gyűjteményt, simán fel tudom idézni kapásból a történeteket. Nehéz lenne leírni, hogy melyikben mi történik - és el is spoilerezném a novellákat, amit természetesen nem akarok -, ezért csak átfogóban nyilatkozom magáról a kötetről. A nyelvezete könnyed, ráadásul megjelennek benne a népies formák is, tekintve a szereplők sokszínűségét és változatosságát. Borcsa különböző hangot ütött meg mindegyik novellában, így szerencsére nem tudnak összefolyni a különböző történetek.

Az írónő rávilágít arra, hogy mennyire különbözünk egymástól mi, emberek. Nincs két egyforma párkapcsolat, nem reagálunk ugyanúgy egyes történésekre, amivel nincs is baj, hiszen így színes a világ. Betekintést nyerhetünk tönkrement házasságokba és igazi love storykba is, de leginkább a zátonyra futott kapcsolatok történetei dominálnak. Való igaz, ezekben több a potenciál, és igazán elgondolkodtató novellák születtek belőlük.

A legtöbb novellában előkerül a megcsalás témája, ami tudom, hogy sok olvasót érzékenyen érinthet. Személy szerint erre a témára ugrok, úgy gondolom, hogy ez a legaljasabb dolog a bántalmazáson kívül, ami egy kapcsolatban előfordulhat. Noha maga a téma nem szimpatikus, de igazán élethű helyzeteket és szituációkat vázolt az írónő, így pedig érdekes volt erről olvasni. Az elhidegülés és az abuzív viselkedésformák is teret kapnak a kötetben, szóval ha téged valamilyen módon felzaklatnak a témák, akkor nem ez lesz a te könyved. Nincs túlzás a kötetben, csak teljesen hétköznapi és hiteles esetek vannak benne, de tudom, hogy valakit ez is érzékenyen érinthet, így jobb megelőzni a bajt.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– (…) Kettő meg kettő az mindig négy! Az életnek is ilyen egyszerűnek és logikusnak kellene lennie, nem igaz?"
  2. "Szóval ma úgy voltam vele, egyszer élünk! Amúgy meg, akinek nem tetszik, az ne nézzen oda."
  3. "Bármit megtett volna, hogy elkerüljön a szülői háztól. És ha az út az unalmas, jóhiszemű férfin keresztül vezet, ám legyen. Majd csak ellesznek valahogy, míg a halál el nem választ – ahogy az eskü szövegében is ígérte. Épp csak arra nem számított, hogy ez a „valahogy” ilyen hosszú időn keresztül eltarthat. És hogy olyan kiállhatatlanul utálatos lesz minden pillanata."
Összességében:
Fiala Borcsa nevére mindig felfigyelek, mióta a wmn.hu-n olvasgatom az írásait, de eddig egyik könyvéhez sem volt szerencsém. Nagy kíváncsisággal vágtam bele ebbe a 38 különálló novellába, amelyek egy-egy szeletet mutatnak be csupa különböző ember életéből. A gyűjtemény rávilágít arra, hogy nincs két egyforma ember vagy pár, mindenki a maga módján éli a kis életét - vagy jól, vagy rosszul. Borcsa nyers őszintesége több ponton is elgondolkodtatott, a humorával mosolyra késztetett, és felnyitotta a szememet több dolgot illetően is. Kifejezetten tudom ajánlani a rövid novellák kedvelőinek, nincs hosszú és feleslegesen részletezett fejezet a kötetben, cserébe ténylegesen maradandó élményt nyújt.


Nyereményjáték:

Játékunk során egy-egy idézetet láthattok az írónő valamelyik megjelent kötetéből. A ti feladatotok az, hogy kitaláljátok, melyik könyvből idéztünk, és az adott könyv címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: „Vajon nem totálisan felesleges önfeláldozás, ha az ember monogámiára törekszik?”

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
08. 23. – Fanni’s Library
08. 26. – Ambivalentina
08. 29. – Spirit Bliss Sárga Könyves Út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése