2021. augusztus 9., hétfő

Serena Valentino: Herceg vagy Szörnyeteg? {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Disney - Villains sorozat második része, a Herceg vagy Szörnyeteg?. Ebben a kötetben nyomon követhetjük miként változik bestiává a Szépség és Szörnyeteg jóképű hercege, s miként ismeri fel és találja meg az igaz szerelmet, miközben meghökkentő fordulatok helyezik egészen új megvilágításba a már jól ismert klasszikus eseményeit. 

Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és vigyétek haz a kiadó által felajánlott regény egy példányát.


Adatok:
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635840496
Oldalszám: 208
Eredeti cím: The Beast Within
Megjelenési dátum: 2021. 06. 28.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Mindenki ismeri az ősi történetet, amelyben a kegyetlen Herceg Szörnyeteggé változik. Aztán megjelenik egy gyönyörű lány, együttérzésével megváltoztatja a rémséget, aki végül bele is szeret, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.
Ám a történeteket, legyenek bár olyan jól ismertek, mint a Szépség és a Szörnyeteg, sokféle módon mesélik. De bármelyik változatot is hallja az ember, egy kérdés mindig megválaszolatlan marad: mitől változott a büszke Herceg a világtól elvonult, morózus Szörnyeteggé?
Íme, egy lehetséges válasz a sok közül, melyeket világszerte mesélnek. Történetünk hiúságról, gőgről, gyűlöletről és kegyetlenségről szól… na és persze: az igaz szerelemről.
Ez a Szépség szerelmének a könyve.

Véleményem a borítóról:
Újabb könyv tartotta meg a szuper eredeti borítóját, amit egyáltalán nem bánok, mert nagyon ötletes és illik is a sorozat többi részéhez. Az élfestés csak hab a tortán, imádom a fekete lapéleket.

A történetről és a szereplőkről:
Úgy szoktam várni a Manó Könyvek Disney könyveinek megjelenéseit, mint a Messiást. Egyszerűen imádok elmerülni a klasszikus mesékben, amelyeket az írók egy új köntösben tálalnak, más vonalakat emelnek ki és különböző nézőpontokból mutatják be az adott művet. A Herceg vagy Szörnyeteg? az egyik kedvenc mesém, A szépség és a szörnyeteg mondhatni előzménykötete, amely Szörnyeteg romlott múltját mutatja be.

A Herceg mindig is egy pökhendi alak volt, akit a rangjával megszerzett tisztelet éltetett. A nép szerette, a nők sóvárogtak utána, nem mellesleg Gaston barátjával kivételes sikereket értek el vadászatban, ami még inkább imponált a nőknek. Nagyon jó partinak számított az ifjú már csak a kinézete miatt is, amire kifejezetten hiú volt; tudta, hogy jól néz ki, és mellé nem egy szürke kisegér vagy putris szolgálóleány való.

Az első menyasszonya, Kirké egy csodaszép lány volt, de csak egészen addig látta őt annak a Herceg, amíg meg nem tudta, hogy egy disznópásztor lánya. A fiú vérig sértette és megvetette Kirkét, amivel kivívta a lány haragját. Mint az korán kiderül, Kirké egy nagyerejű boszorkány, aki bosszúból elátkozza a Herceget, de az iránta érzett szeretet miatt nem megölni akarja őt, csupán rávilágítani arra, hogy minden cselekedetnek következménye van, és minden ember egyenrangú.

A Herceget - mily meglepő - csupán csak egy szerelmes csók mentheti meg, de sokáig nem hisz ebben a hantabantában. Sokszor felfedezni véli magán az átok nyomát, aztán úgy tesz, mintha semmi baj nem lenne, de hamar a megszállottjává válik a témának, olyannyira, hogy a második jegyesét, Hajnalcsillag Tulipántot is teljes mértékben elüldözi a gonosz megjegyzéseivel és a kiállhatatlan hangulatingadozásaival.


A Tulipánt-vonal után kapunk egy nyúlfarknyi betekintést abba az időszakba is, mikor Belle a kastélyban van, de ez hihetetlenül gyorsan le lett zavarva, mintha az írónőnek már nem lett volna kedve kibontani az akkori történéseket. Én ezt egy kicsit nehezményeztem, mert összecsapott érzést hagyott maga után az utolsó pár fejezet; csak néhány motívum maradt meg, közöttük pedig nagy az időbeli ugrás, arról nem is beszélve, hogy nem bontakozik ki a Szörnyeteg szeretete a "furcsa lány" iránt.

Szóval mondhatni a könyv három nő körül forog, és mindegyiknek nagy szerepe van a Herceg/Szörnyeteg sorsának alakulásában. Mondanom sem kell, egyik vonal sem tudott kellőképpen kibontakozni ebben a 190 oldalban (a fennmaradó oldalak már egy másik könyv beleolvasóját tartalmazzák). Kirké és Belle jeleneteit gyorsan lezavarta az írónő, Tulipántra viszont valamennyivel több figyelmet fordított, bár még ez is édeskevés volt belőle.

Ami viszont különösen tetszett, az az, hogy a Serena Valentino több ízben is beemelte az előző kötetben szereplő karaktereket a Herceg vagy Szörnyeteg?-be. Több utalást is tett számos ikonikus Disney-szereplőre, akikről könyveket is írt, így remélhetőleg a Villains sorozat további részei is meg fognak jelenni a közeljövőben magyarul.

Na, hát nem volt rossz ez a könyv, de utólag visszatekintve valahogy nem érzem kerek egésznek. Sok helyen elnagyolt és felszínes volt, nem a megfelelő szálak bontakoztak ki és nem kaptam kifejezetten mély betekintést a főszereplő gondolataiba. Néhány helyen csapongott a narrátor, volt, hogy nem tudtam, hogy éppen kiről is van szó. Valamennyire érdekes és tanulságos volt, arra tökéletesen megfelelt, hogy ledaráljam egy kocsiút alatt dugó közben, de egyébként feledhető a történet.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "A Szörnyeteg magára maradt. Tudta, hogy mindezt csak önmagának köszönheti.
    Csupán egy dolog vigasztalta: végre megtudta, milyen érzés szeretni. Sokkal mélyebb és tartalmasabb, mint bármi, amit azelőtt átélt.
    "
  2. "De ahhoz, hogy valaki meghalhasson, előbb élnie kellett. A szörnyeteg végre elmondhatta, hogy élt – hiszen szeretett."
  3. "Feltűnően gyönyörű volt – valósággal sugárzott. Csak úgy szikrázott rajta minden, egy kivétellel, ami a személyisége volt."
Összességében:
Ha olvasás után egyből megírtam volna az értékelést a könyvről, akkor tutira azt mondtam volna, hogy szuper élmény volt, és teljesen beszippantott. Napokkal később, kicsit átgondolva azonban már feltűnnek a hibái, amelyek elsőre nem szúrtak szemet, és habár tényleg hamar kivégeztem, nem adott olyan katartikus élményt, mint amilyet vártam A szépség és a szörnyeteg rajongóként.


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során ki másé is lehetne a főszerep, mint magáé a Szörnyetegé? Minden állomáson láthattok egy képet, amin a Szörnyeteg valamelyik megtestesülése látható, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megírni, hogyan nevezik a szörnyet az adott műben (a karakter nevére vagyunk kíváncsiak). Annyit segítünk, hogy könyvek, filmek és sorozatok között is érdemes böngésznetek.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:
Alkotó: Dominique Wesson

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése