2021. augusztus 30., hétfő

Seth J. Gillihan: Kognitív ​viselkedésterápia egyszerűen {Értékelés}

Sziasztok!

Nem sűrűn olvasok pszichológiai könyveket, mert még nem igazán tapasztaltam ki, hogy melyek tetszenek közülük leginkább, de Seth J. Gillihan könyvével már a magyar megjelenés előtt is szemeztem. Köszönöm a GABO kiadónak a recenziós példányt!

Adatok:
Kiadó: GABO
ISBN: 9789635660339
Oldalszám: 264
Fordító: Kránicz Dorottya
Eredeti cím: Cognitive ​Behavioral Therapy Made Simple
Megjelenési dátum: 2021.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
A rendkívül hatékony pszichoterápiás módszernek bizonyult kognitív viselkedésterápia alkalmazásával hosszú távon is megszabadulhatunk a szorongástól, dühtől és más tényezőktől, amelyek meghatározzák hétköznapi életünket.

Ez a közérthető könyv céljaink írásos rögzítésétől kezdve a negatív gondolkodási mintáink felismeréséig számos olyan eszközt ad a kezünkbe, amelyek segítségével fejleszthetjük a személyiségünket, megoldhatjuk egyes problémáinkat, és általában véve tehetünk egészségünkért és jóllétünkért.

Seth J. Gillihan, PhD, a University of Pennsylvania pszichiátria tanszékének klinikai pszichológia szakos adjunktusa. Több mint negyven szakcikket és könyvfejezetet publikált arról, mennyire hatékony és hogyan működik a kognitív viselkedésterápia szorongás és depresszió esetén, valamint arról, hogy az agyi képalkotó eljárások miként hasznosíthatóak pszichés zavarok tanulmányozása során.

Véleményem a borítóról:
Egy elég egyszerű, de az eredetinél sokkal barátságosabb borítót kapott a magyar kiadás, ami nem kifejezetten kirívó a könyvespolcon.

A történetről és a szereplőkről:
2021-ben célomnak tűztem ki, hogy helyre rakom magam testileg, csak azzal nem számoltam, hogy ez kevés lesz ahhoz, hogy elégedett legyek magammal. Hamarosan rá kellett döbbennem, hogy a külső nem minden, és hiába fogyok, nem fogom magam szebbnek látni, ha tulajdonképpen felemészt a frusztráció, a sok negatív érzés, a szorongás és a pánik. Tekintve, hogy ezekre mind megoldást kínált Seth J. Gillihan könyve, így kíváncsian vetettem bele magam a Kognitív viselkedésterápia egyszerűen című művébe, ami valóban hasznosnak bizonyult.

A kötet több fejezetre van tagolva. Alapvetően magyarázatot ad a kognitív viselkedésterápia kifejezésre, kifejti, hogy ez mit is jelent, majd a többi fejezetben egy-egy konkrét témára kitérve nyújt megoldást az olvasónak. Legyen szó dühről, pánikrohamról, halogatásról, negatív gondolkodásról vagy bármi másról, ami az ember lelkét nyomja, Gillihan mindenre - vagy legalábbis sok mindenre - megoldást kínál.

Több hét kellett ahhoz, hogy a könyv végére érjek, és őszintén szólva ezt cseppet sem bánom. Olvastam mellette mást is, mert ez nem egy regény, nem az a lényege, hogy minél előbb a végére érjen az olvasó. Úgy gondolom, hogy ömlesztve, egyben ledarálva nem is lenne élvezhető, hiszen sok-sok feladat van benne, és még több dolog, amire oda kell figyelni ahhoz, hogy változzon az olvasó viselkedése és lelkivilága.


A laikusok számára is könnyen érthető a nyelvezete, ha esetleg ismeretlen szakkifejezés jön szembe az olvasóval, azt az író meg is magyarázza és ki is fejti. Olyan érzés volt számomra olvasni ezt a könyvet, mintha egy régi baráttal beszélgetnék, ami nem volt mindig kellemes - hiszen rávilágított arra, hogy mennyi dolgot látok rosszul -, de abszolút segített helyre rakni a bennem tomboló érthetetlen érzelmeket. Abszolút nem kioktató hangnemű a könyv, nagyon közvetlenre sikeredett a szöveg és a fordítás is, így nem éreztem magam tök hülyének, amiért ilyesfajta segítségre van szükségem. Szerintem ez sokat segített abban, hogy könnyebben befogadjam az új gondolatokat, és nem csak teherként tekintettem a kötetben lévő feladatokra.

A feladatok mellett Gillihan a páciensei élményeit is elmesélte az egyes részekben, hogy az olvasó könnyebben átláthassa a probléma forrását, valamint a megoldását. Úgy gondolom, hogy példákon keresztül sokkal könnyebben tanul az ember - bár az is lehet, hogy ez csak nekem segített sokat -, de tényleg befogadhatóbbá tette a lényeget.

Mindenképp meg szeretném említeni, hogy teljesen rendben van, ha valakit egy (vagy több) rész nem kifejezetten érdekel a könyvből, hiszen mindenki másmilyen gondokkal küzd, nem muszáj olyan információkat magunkba traktálnunk, amire nincs kifejezetten szükségünk. Azoknak, akik megoldást keresnek a borítón is feltüntetett problémáikra, biztosan hasznos lesz a kötet és Gillihan módszere, csupán nyitottan kell hozzáállni a témához. Természetesen van olyan eset, amikor egy könyv már nem nyújt elég segítséget a problémáink leküzdéséhez, ebben az esetben kérek mindenkit, hogy forduljon szakemberhez, vagy hívja a lelkisegélyt, melynek a száma 116-123!

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Mindegy, milyen kicsi a lépés, a lényeg, hogy előrébb jussunk."
  2. "Épp ezért a céljaink meghatározása közben mindig tartsuk észben, hogy az élet maraton, nem pedig sprint."
  3. "Nyugodtan hallgass a szívedre."
Összességében:
Ha olyan önsegítő könyvet keresel, amit meg is értesz, és ami nincs tele a laikusok számára érthetetlen és felesleges maszlaggal, akkor a Kognitív viselkedésterápia egyszerűen pont neked való. Kell egy bizonyos hangulat és felkészültség ahhoz, hogy befogadd Gillihan módszerét, de abszolút megéri. Nem kell, és szerintem nem is ajánlott egyhuzamban elolvasni az egész könyvet, mert úgy nagyon sok és zavaros lehet, de kisebb adagokban tökéletesen segít a fejlődésben. Biztos vagyok abban, hogy többször is le fogom emelni a polcról ezt a kötetet egy-egy nehezebb időszakomban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése