2022. január 11., kedd

Jules Wake: Hóesés Notting Hillben {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Jules Wake igazi karácsonyi romantikus történetét, a Hóesés Notting Hillben-t a Libri Kiadó jelentette meg az ünnepekre. S bár már elmúlt a Karácsony, de ha még szeretnél egy kicsit ebben a kellemes hangulatban időzni, akkor ajánljuk neked ezt a kedves történetet. Tarts bloggerekkel és ha megfejted feladványokat, megnyerheted a Kiadó által felajánlott könyvet is.
Adatok:
Kiadó: Libri
ISBN: 9789634337799
Oldalszám: 428
Fordító: Bosnyák Gabriella
Eredeti cím: Notting Hill in the Snow
Megjelenési dátum: 2021. 11. 19.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Szórakoztató ​és szívmelengető karácsonyi románc.
Tökéletes olvasmány mindazoknak, akik szeretik a Hugh Grant-féle romantikus vígjátékokat.
A kedves és bohókás Viola Smith a Londoni Metropolitan Operatársulat zenekarában brácsázik, és a főnöke kérésére kénytelen segíteni az egyik Notting Hill-i iskolában a karácsonyi műsor összeállításában.
Nate Williams igazi Grincs: nem mondhatni, hogy fellelkesítené a közeledő karácsony gondolata. Ám mivel a kislánya, Grace a főszereplő az ünnepi műsorban, beadja a derekát, és segít Violának a szervezésben.
Viola és Nate között úgy szikrázik a levegő, mint a parázs a Portobello Road-i piacon a sült gesztenye alatt. És amikor Londonban havazni kezd, Viola és Nate azon kapják magukat, hogy csapdába estek. Ráadásul nem is egybe…
Húszévnyi PR-karrier után Jules Wake szakmát váltott, hogy több ideje és energiája legyen az írásra. Napközben egy általános iskolában dolgozik, éjjelente pedig romantikus történeteket ír – olyanokat, amilyeneket maga is mindig szívesen olvasott.

Véleményem a borítóról:
Igazán aranyos és letisztult ez a borító, tökéletesen megidézi azt a téli hangulatot, amit egy ehhez hasonló könyvtől vár az ember. Az eredeti borítónál is jobb lett a véleményem szerint, úgyhogy ez piros pont nálam.

A történetről és a szereplőkről:
Ha egy igazi "no brain" olvasmányra vágysz, akkor jó helyen jársz, mert ez bizony pontosan olyan volt számomra. Romantika, karácsony, család és egy kis dráma - ezekkel tudnám leírni a Hóesés Notting Hillbent. A probléma csak az, hogy én kicsivel többet vártam ennél.

Bevallom, bűnös vagyok, mert tudtam jól, hogy ezt még karácsony előtt el kellene olvasnom ahhoz, hogy kiemelkedő élményt nyújtson. Ez nem jött össze, a vizsgák közbeszóltak, én pedig el is feledkeztem róla januárig, így egy kicsit alapból hátránnyal indultam. Nem szeretek nem az időszakhoz passzoló könyveket olvasni, ezért tisztában vagyok azzal, hogy én is tehetek arról, hogy nem tetszett annyira a kötet, mint vártam. Ezt persze ne értsétek úgy, hogy nem éri meg elolvasni! Minden bejegyzésem a saját egyéni preferenciámat és véleményemet tartalmazza, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nektek nem fog tetszeni a könyv. :)


Viola a LMO brácsása, ami miatt az életvitele nem kiegyensúlyozott, össze-vissza dolgozik, a napjai hektikusak, mégis azt érezteti vele a környezete, hogy nem csinál semmi hasznosat. Éppen egy szörnyű reggelt próbál túlélni, mikor belebotlik Nate-be, aki azonnal felvillanyozza a lány napját. Habár hamar szem elől tévesztik egymást, Viola nem tud nem gondolni a titokzatos, jóképű pasasra, aki már pár szép szóval rabul ejtette a szívét.

A sors (és az írónő) fintora, hogy Violának egy előadást kell összeállítania abban az iskolában, amelybe Nate kislánya, a nyolcéves, tündéri Grace is jár. A munkálatok megkezdésével együtt jár az is, hogy egyre több időt tölt Nate-tel és Grace-szel egyaránt, megismeri a múltjukat és belevonódik a jelenükbe. Mindez lassan történik, habár a két főszereplő között tapintható a kémia. Természetesen így minden túl idilli és egyszerű lenne, ezért egy kis drámázás is belekerült a történetbe, csak, hogy ne unatkozzon (végre) az olvasó.

Bevallom, engem untatott, egyedül a vége mentett meg attól, hogy teljes mértékben lemondjak a kötetről. Nem jött át Jules Wake stílusa, nem mellesleg a fordító vagy korrektor indokolatlanul sokszor használt egyes írásjeleket, ami kicsapta nálam a biztosítékot magyar szakos létemre. Tudom, másoknak ez lehet, hogy fel sem tűnik, de mikor szinte mondatonként látok egy pontosvesszőt, akkor a hajam égnek áll. Ezen kívül természetesen voltak még dolgok, amik nem tetszettek - az erőltetett humor, a "fontos dolgokat tudjuk le egy mondatban"-típusú megoldások és még sok más -, de lehet, hogy csak nekem voltak túl nagy elvárásaim. Nem hiszem, hogy újraolvasom, pláne év közben, ettől függetlenül nem tudom azt mondani, hogy soha ne vegyétek a kezetekbe. Családregényként elég jól megállja a szerepét, romantikusként is elmegy, de nagy eszméket ne várjatok tőle.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Különleges vagy, és különleges ez az egész."
  2. "A mosoly csodákat művel. Nem kerül semmibe, és máris derűsebben látja az ember az előtte álló napot."
  3. "Tökéletes tortát meg tökéletes mézeskalács házat bárki tud készíteni, de azok elég unalmasak; honnan fogja így felismerni bárki is, hogy azt a házat te építetted, ha nincs rajta a kézjegyed?"
Összességében:
Aranyos kis tömegromantikus ez, ami egyáltalán nem terheli le az olvasó agyát. Sajnálom, hogy nem karácsonykor olvastam, akkor valószínűleg jobban átjárt volna a hangulata, mint vizsgaidőszak közepén, de így is kellemes kikapcsolódást nyújtott. Nem mondom, hogy maradandó élmény lett és újra fogom olvasni, már csak azért sem, mert nem igazán jött át az írónő stílusa, de biztos vagyok benne, hogy sok embernek tetszeni fog, csak meg kell találnia a célközönségét, amibe jelen esetben én nem tartozom bele, hiába szeretem a romantikus köteteket.


Nyereményjáték:

Mivel Karácsony környékén fontos szerepet kap az angoloknál így a könyv szereplői között is az étel, hagyományos angol ételeket keresünk. Az állomásokon található képek alapján írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy milyen angol kaját ábrázolnak.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
01.09. - Olvasónapló
01.11. - Fanni’s Library
01.13. - Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése