2022. május 30., hétfő

Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Menő Könyveknek köszönhetően Magyarországon is megjelent Adam Silvera sikerkönyve, ami a TikTokon is óriási sikert aratott. A történet során a két főhősünk, Mateo és Rufus életének az utolsó napjába nyerhetünk betekintést, miközben a két fiú lassan egymásba szeret.

Tarts velünk a blogturnén, ismerd meg a regényt, és ha szerencséd van, a kiadó jóvoltából egy példányt meg is nyerhetsz!


Adatok:
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789635841523
Oldalszám: 432
Fordító: Morcsányi Júlia
Eredeti cím: They Both Die at the End
Megjelenési dátum: 2022. 05. 25.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
ADAM ​SILVERA gyönyörűen szívszaggató regénye fiatalok százezreit érintette meg. A TikTokon több mint 74 millió bejegyzés szól erről a könyvről, valamint a The New York Times sikerlistáján is bérelt helye van.
„Mi, a Végső Barát Zrt. csapata, borzasztóan sajnáljuk, hogy elveszítünk. Őszinte részvétünk mindazoknak, akik szerettek, és azoknak, akik már sosem ismerhetnek meg téged. Reméljük, ma értékes, új barátra lelsz, és vele töltöd végső óráidat.”
Szeptember 5-én, kicsivel éjfél után a Halál-Hírek felhívja Mateo Torrezt és Rufus Emeteriót. Rossz hírei vannak számukra: még aznap meghalnak. Mateo és Rufus nem ismerik egymást, és más-más okokból ugyan, de mindketten szeretnének egy új barátot találni a Végnapjukon. A jó hír: erre is létezik egy alkalmazás, a neve: Végső Barát. Rufus és Mateo ennek segítségével akarnak találkozni, hogy együtt még egy utolsó, nagyszerű kalandban legyen részük – egyetlen nap alatt akarnak leélni egy egész életet.
Adam Silvera bemutatkozó regényét a New York Times komoly, érzékeny műként jellemezte, most pedig itt az elismert író újabb virtuóz alkotása, a felemelő és megsemmisítő, elbűvölő és megragadó Mindketten meghalnak a végén. Ez a történet emlékeztet rá, hogy halál nélkül nincs élet, veszteség nélkül nincs szeretet – és egyetlen nap alatt is megváltoztathatjuk az egész világunkat.
"Üdvözlöm!
A Halál-Hírektől telefonálok.
Sajnálattal jelzem, hogy az elkövetkező huszonnégy óra során az Ön élete korai véget ér. A Halál-Hírek teljes csapata nevében, kérem, fogadja mély együttérzésünket. Ez az utolsó napja, használja ki minden percét, rendben?"Vélemények:
„Merész, nagyszerű, fájdalmasan szép történet veszteségről, reményről, és a barátság megváltó erejéről.” – Lauren Oliver, a Before I Fall New York Times-sikerlistás szerzője
„Magával ragad, elgondolkodtat, és éppolyan szívszorító, ahogy a címből sejtheti az ember.” – Kirkus Reviews
„Rendkívüli és felejthetetlen.” – Booklist
„Egy könyv barátságról, szerelemről, és a sorsról – nem árt, ha kéznél van egy csomag zsebkendő olvasás közben.” – Brightly

Véleményem a borítóról:
Örülök, hogy a kiadó ezt a borítót választotta, mert személy szerint nekem ez tetszett a legjobban. A színek, az árnyékok, minden olyan baljóslatú, mint amilyen a könyv is.

A történetről és a szereplőkről:
Jó ideje foglalkoztatott már ez a kötet, egy ideig meg is akartam szerezni angolul, de aztán megláttam, hogy magyarul is érkezik, így inkább maradtam ennél a verziónál, elvégre jobban élvezem az anyanyelvemen való olvasást, hiába akar megtörni az egyetem. Állítom, hogy ez volt a legjobb májusi olvasmányom, és biztos vagyok benne, hogy helyet kap a legjobb 2022-es olvasmányaim között is.

Két teljesen különböző fiatalt ismerünk meg a mű során, de egy közös bennük: mindketten meg fognak halni 24 órán belül. A történetünk egy olyan világban játszódik, amelyben már a 2010-es évek során létrejött egy hálózat, amely megjósolja az emberek halálának a napját. Mikor kiderül, hogy valaki aznap meg fog halni, a Halál-Hírek egyik munkatársa felhívja a delikvenst és közli, hogy bocsi, de ma az életed véget ér. Elég szerencsétlen egy helyzet ez, már csak azért is, mert a halál módját nem tudják megmondani, ezért az emberek egész nap parázhatnak és reménykedhetnek is. Egyébként a történet egyetlen negatívuma nekem pont a Halál-Hírek kidolgozottsága volt, mert nem kapunk magyarázatot a működésére, a hogyanokra és a miértekre, pedig tulajdonképpen erre épül az egész világ. Ettől a kicsinyke negatívumtól eltekintve az egész történet úgy szuper, ahogy van.

Az idővonal szinte nyúlfarknyi ahhoz képest, hogy egy 430 oldalas kötetről van szó. Kevesebb, mint 24 óra leforgása alatt történik minden, elvégre ennyi ideje maradt hátra a fiúknak. Kezdetben Mateo nézőpontja érvényesül, ő kapta meg elsőként a hívást, és csak utána kapcsolódik be Rufus. A két srácnál különbözőbb személyiséget ritkán talál az ember. Mateo egy nyámnyila, félős, magának való fiú, aki nem mer nyitni az új dolgok felé. Rufus ezzel szemben igazi rosszfiú, aki nem fél bemocskolni a kezét még akkor sem, ha tudja, hogy bajba kerülhet. Ettől jobban nem is különbözhetne az életszemléletük, mégis egymásra találnak a Végső Barát nevű oldalon, amelynek a célja az, amit a neve is takar: egy utolsó, végső társat keresni életed legutolsó napjára. Morbid, de szép gesztus, már ha nem botlik az ember még ott is trollokba.


Hogy tudja feldolgozni egy tizenéves fiatal, hogy "elveszik" tőle az életét? A válasz az, hogy sehogy. Mindkét fiú mérges, bánatos és van, mikor pánikolnak, de egy idő után belátják, hogy a legjobb, amit tehetnek az az, ha elfogadják a szomorú sorsukat és megpróbálják a legtöbbet kihozni életük utolsó lehetőségéből. Ennek apropóján számos kalandba keverednek, buliznak, rengeteget beszélgetnek és a legmeghatóbb, hogy elbúcsúznak a szeretteiktől.

A különbségeik ellenére tökéletes az összhang közöttük. Nem tudnám megmondani, hogy melyik fiú a szimpatikusabb vagy melyikkel éreztem jobban együtt, mert mindketten nagyon a szívemhez nőttek. Utáltam, hogy az lett a sorsuk, ami, mert legszívesebben még tovább olvastam volna róluk. A karakterfejlődés páratlanul jól sikeredett, Silvera csodát művelt leginkább Mateo alakjával, aki előbújt a csigaházából és Rufus hatására ironikus módon pont az utolsó napján kezdett el élni. Bárcsak több időt kaphattak volna együtt...

Ha egy megható és gondolatébresztő olvasmányra vágysz, ne is keress tovább, csapj le a könyvre! Hiába ifjúsági besorolást kapott a könyv, sokkal magasztosabb és komolyabb témák kerülnek benne elő, mint egy átlagos Young Adult könyvben. Pörgős, a fejezetek rövidek, nagyon gyorsan lehet vele haladni, pedig minden vágyam az volt, hogy ne jussak el a végéig és az elkerülhetetlen befejezésig. Tényleg csak ajánlani tudom, teljes mértékben megértem, hogy miért vált TikTok szenzációvá.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Mindig is féltem a haláltól. Nem tudom, miért hittem, hogy ez majd megóv attól, hogy tényleg megtörténjen."
  2. "Minden újabb perc, amit élve töltünk, csoda."
  3. "Tizenkét órája felhívtak, hogy ma meghalok, és több bennem az élet, mint akkor volt."
Összességében:
Mázli, hogy előrelátó voltam és inkább itthon fejeztem be a könyvet, nem pedig az egyetemen, mert úgy zokogtam, mint szerintem még könyvön sosem. Nem mondhatom, hogy váratlan volt a befejezés, hiszen elég ránézni a címre ahhoz, hogy megtudjuk, mi lesz a fiatalok sorsa, de titkon mégis reménykedtem, hogy a fiúk valamilyen módon túljárnak a Halál-Hírek eszén és életben maradnak... hát nem. Velük együtt eltűnt egy darab belőlem is, és nemcsak azért, mert hihetetlenül a szívemhez nőtt két fiktív karakter - nem, annál sokkal többről volt szó ebben a kötetben. Adam Silvera egy fájdalmas, de csodálatos módon mutatta be az elmúlást és azt, hogy hogyan kellene élnünk a mindennapjainkat: mintha minden nap az utolsó lenne.
Nagyon nagy löketet adott számomra ez a könyv és egy kicsit fel is rázott a kábultságból. Legszívesebben újra elkezdeném olvasni, de félek, a kis lelkem ennyi ingert nem bírna el újra. Hihetetlen módon fájt a szereplők halála, főleg, hogy egy kicsit magamat is láttam bennük.
Ez a könyv mutatja be a legjobban azt, hogy az élet baromira igazságtalan, mégis minden rosszban van valami jó, amiért megéri kitartani.


Nyereményjáték:

A Mindketten meghalnak a végén a Menő Könyvek gondozásában jelent meg. A mostani játékunk során a kiadó által kiadott könyvekből találsz idézetet, a feladatod pedig, hogy kitaláld mely könyvből idéztünk, és beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: "– Fantasztikusan nézel ki, Gia. Mint mindig.
– Köszi. Te is.
– Szerinted fantasztikusan nézek ki?
– Kiszemeltelek egy parkolóban, hogy játszd el a lovagomat. Szerinted bárkivel megelégedtem volna?
– Hát ez igencsak kétértelmű, mert a „kiszemelés” azt sugallja, hogy bő volt a választék. Pedig csak én voltam ott. Úgyhogy igen, szerintem bárkivel megelégedtél volna.
– Akkor még szerencse, hogy fantasztikusan nézel ki.
– Igen, az."

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
05.27. - Sorok Között
05.30. - Fanni's Library
06.02. - Hagyjatok! Olvasok! Blog
06.03. - Csak olvass
06.05. - Utószó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése