2022. június 3., péntek

Tabitha Suzuma: Az őrület hangjai {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Tabitha Suzuma: A Note of Madness - Az őrület hangjai című regényét, mely a nagy sikert arató Forbidden után a szerző második magyarul megjelent kötete. Újabb tabunak számító témát hoz testközelbe a szerző a 19 éves Flynn Laukonen történetével, aki zongoraművésznek tanul a londoni konzervatóriumban, miközben bipoláris depresszióval kell megküzdenie, ami meglehetősen kiszámíthatatlanná teszi a jövőjét. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635970261
Oldalszám: 288
Fordító: Füleki Anna Lili
Eredeti cím: A Note of Madness
Megjelenési dátum: 2022. 05. 31.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Miért ​történik ez velem? – kérdezte magától kétségbeesetten. Mi baj van velem?

Flynn-nek jól mennek a dolgai egyetemistaként. A Királyi Konzervatórium egyik legjobb zongoristájaként életre szóló lehetőséget kap, amikor felkérik egy fontos koncerten való szereplésre. A felszín alatt azonban minden kezd megváltozni. A jó napokon Flynn tele van élettel és energiával, de a rossz napokon megváltásnak tűnik a halál. Néha egész éjszaka komponálni és gyakorolni akar, máskor viszont az ágyból se tud kikelni. A lakótársa, Harry igyekszik megérteni, de egyre jobban összezavarják Flynn kiszámíthatatlan hangulatingadozásai. Egy barátja, Jennah is próbál segíteni, de Flynn-nek nehezére esik normálisan viselkedni a lány közelében, mivel nem tudja kordában tartani az érzelmeit. A közelgő koncert nyomása és a családja, valamint barátai növekvő aggodalma hatására vulkánszerűen törnek felszínre az érzések.

Néha minden rosszabb lesz, mielőtt javulásnak indulhatnak a dolgok.
Egy őszinte vallomás a bipoláris zavarról.
Meríts belőle!

Véleményem a borítóról:
A borító hűen tükrözi a történet baljós hangulatát, ráadásul a zene, mint motívum is megjelenik rajta az összegyűrt kotta képében. Az írónő másik könyve, a Kimondhatatlan borítója is hasonló, így elég jól fognak passzolni egymáshoz a polcomon.

A történetről és a szereplőkről:
Tabitha Suzuma neve sajnos nem túl ismert itthon, pedig az egyszer biztos, hogy maradandót alkot. Tavaly olvastam a Kimondhatatlan című könyvét, ami ehhez hasonlóan tabutémát feszeget, csak éppen nem mentális betegségről, hanem testvérkapcsolatról van benne szó. Nem, nem mondom azt, hogy az írónő könyveit mindenkinek olvasnia kellene, mert ez nincs így. Csak és kizárólag azoknak ajánlom a könyveit, akik megfelelő érzelmi intelligenciával rendelkeznek ilyen és ehhez hasonló témák feldolgozásához, ellenkező esetben sérülhet is az olvasó!

Halvány lila gőzöm sincs, hogy miért lett Vörös pöttyös a könyv - talán azért, hogy szélesebb körben rátaláljanak, esetleg azért, mert még bőven tinédzser a főszereplő? Tényleg nem tudom. Az egyszer biztos, hogy ezt egy 14 éves gyerek kezébe én nem adnám, mert nagyon könnyen ki tudja billenteni az embert a lelki egyensúlyából még felnőttként is.

A főszereplőnk egy Flynn nevű tizenéves fiú, aki kiemelkedő tehetség. Bámulatosan zongorázik, ezért lehetősége adatott az ország legnevesebb konzervatóriumában tanulni és fejlődni, ráadásul nincs egyedül. Gyerekkori barátai, Harry és Jennah is osztoznak a zene szeretetén, ezért hármasban telnek a mindennapjaik - már amikor Flynn nem zárkózik be teljesen.


Erős nyitással kezdődik a cselekmény, nem mondhatjuk azt, hogy az írónő kerülgeti a forró kását, és ez az egész történetre jellemző. Rettentően feszült és már-már ijesztő a könyv hangvétele, tisztán érezhető, hogy csupa rossz dolog vár Flynnre és az olvasóra egyaránt. Számomra tapintható volt a feszültség és legszívesebben megráztam volna a fiatal fiú környezetében élőket, hogy "hahó, figyeljetek már az intő jelekre, basszus!". Én sem vagyok pszichológus, de ha azt látnám, hogy valaki az egyik pillanatban nem győzi hangsúlyozni az élet szépségét, aztán pedig legszívesebben leugrana egy épület tetejétől, akkor feltűnne, hogy valami nagyon nem oké, ehhez nem kell agysebésznek lenni.

Szemfelnyitós, hidegrázós egy könyv ez, ami bemutatja egy bipoláris zavarral küzdő fiatal életét. Sajnálatos, hogy nem az eredeti megjelenés (2011) környékén jelent meg itthon is, mert biztos vagyok benne, hogy akkoriban még nagyobb segítség lett volna a tinédzserek számára. A mai napig számos tévhit kering erről a betegségről, sokak szerint ezek a tünetek az őrület jelei, de ez nem igaz! Sajnos a betegek számára tényleg ilyen érzés lehet eleinte - ezt Flynn karakterén keresztül meg is tapasztalhatjuk -, de mindenre van megoldás, ha nem tabuként kezeljük.

Nagyon szemléletesre sikerült a hullámvasút, amelyet Flynn átélt. Nem mondom, hogy tetszett, mert elmondhatatlanul fájdalmas volt erről olvasni, de ez is azt mutatja, hogy Suzuma ért ahhoz, amit csinál. Nem tartott sokáig elolvasnom, de megviselt és leépített lelkileg. Nem egy egyszerű könyv ez, a legtöbbször olyan érzésem volt, mintha egy lidérces álmom lenne, amiből ki akarom menekíteni Flynnt, de ehelyett csak a sodródásra és a beletörődésre volt lehetőségem.

Fogalmam sem volt, hogy milyen befejezésre számíthatok, elvégre egyszer már "megjártam" Suzuma Kimondhatatlanjával, ami behúzott a csőbe és sírva hagyott magamra. Tartottam tőle, hogy most is ez a sors vár rám, főleg, hogy a betegségen kívül más problémákkal is küzdött a főszereplő, többek között az alkoholizmussal, a depresszióval, a szorongással és másabb, tinédzseresebb jellegű bajai is voltak, mint például az, hogy egyszerűen nem tudta magát elengedni annak a lánynak a társaságában, aki már évek óta tetszett neki. Nem volt olyan pillanat az utolsó hatvan oldal során, amikor nem tartottam egy újabb szívfájdalomtól, de úgy tűnik, Suzuma kegyes akart lenni hozzám és nem vitte túlzásba a kínzásomat. Egészen felemelőre sikeredett a befejezés, de mire eljutottam odáig, eléggé meggyötört lett a lelkem.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Nem úgy fogod megtalálni a boldogságot, hogy bujkálsz az élet elől, Flynn."
  2. "Azt akarta, hogy minden múljon el. Azt akarta, hogy minden álljon meg. Amíg csak él, nem menekülhet saját maga elől."
  3. "Egyébként meg, mit jelent pontosan az, hogy őrült? Nem vagyunk mindannyian egy kicsit őrültek? Nem kell valamelyest őrültnek lennünk ahhoz, hogy kitartsunk az élet mellett, hogy ne adjuk fel a reményt?"
Összességében:
Úgy tűnik, mostanában tényleg sikerül kifognom az összes létező lelkileg megterhelő könyvet. Nem mintha bánnám, de ahogy az előző olvasmányaim, úgy ez is eléggé lehozott az életről.
Nagyon nehéz és összetett témát boncolgat újfent az írónő, ezért sem értem a kiadói ajánlást. 14 éves korban ezeket a dolgokat még nem látja át egy tinédzser, szerintem sokkal érettebb fej kell ahhoz, hogy egyáltalán megbirkózzon valaki ezzel a könyvvel. Nem tagadom, számomra nehezen olvasható volt, hiába fejeztem be viszonylag hamar. Annyi lejtő és tetőpont van ebben a könyvben... Pont olyan kiszolgáltatottnak éreztem magam olvasás közben, mint amilyen kiszolgáltatott volt Flynn az állapota miatt.
Egészen az utolsó fejezetekig nem tudtam, hogy milyen lezárást várjak, de ennyire pozitív végkimenetelre nem számítottam. Jólesett a lelkemnek a befejezés, mert legalább ez is azt mutatja, hogy minden nehézség után jön valami szuper dolog, és nem szabad feladnunk vagy hozzászoknunk az életünkben szereplő rossz dolgokhoz, hiszen a változás a kezünkben van, minden csak elhatározás kérdése.


Nyereményjáték:

A játékunkban minden állomáson híres zongoraművészeket kell felismernetek a megadott képek alapján, írjátok be a nevüket a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A zongoraművész:

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
05.31. - Kelly és Lupi olvas
06.03. - Fanni’s Library 
06.06. - Hagyjatok! Olvasok! extra
06.09. - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése