2023. április 28., péntek

Sarah Adams: Ha Rómában jársz {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Tavaly nagy sikert aratott a magyar olvasók körében Sarah Adams Csalóka szerelem című kötete. A jó hír, hogy idén sem maradunk az írónő művei nélkül, hiszen a Next21 Kiadó gondozásában megjelent a Ha Rómában jársz, ami egy híres énekesnő és egy kisvárosi pitebolt-tulajdonos románcát meséli el. Ha érdekel, hogy mit gondolnak erről a szuper romantikus komédiáról a bloggereink, illetve játszanátok a kiadó által felajánlott nyereménypéldányért, tartsatok velünk!

Adatok:
Kiadó: Next21
ISBN: 9786156414526
Oldalszám: 352
Fordító: Nagy Marietta
Eredeti cím: When in Rome
Megjelenési dátum: 2023. 03. 13.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
„Audrey ​Hepburn klasszikus filmjének, a Római vakációnak felújítása – mókás, szellemes: igazi lassan kiforró romkom.” – Abby Jimenez, a Barátnak tartalak című bestseller szerzője

NPR – Az év egyik legjobb könyve

Amelia Rose-t Rae Rose művésznéven ismerik rajongói. Kiégett, már évek óta fenn kell tartania a „pophercegnő” imázst. Ihletet merít kedvenc Audrey Hepburn filmjéből, a Római vakációból, és az éjszaka közepén autóba ül, hogy Rómába hajtson. Na jó, a Kentucky állambeli Rome-ba.

Amikor Noah Walker rátalál Ameliára a háza előtt, lerobbant autóval, rögtön közli, se ideje, se türelme problémás celebekre, így is elfoglalt. Jobb belátása ellenére megengedi a lánynak, hogy ott maradjon nála a vendégszobában – de csak ameddig megjavítják az autót, utána mehet Amelia, amerre lát.

Noah-nak lassan feltűnik, hogy a sztárallűröket félretéve milyen kedves és mókás ez a lány, aki a rivaldafényben töltött évek alatt egészen magányos lett. A fiú akarata ellenére közel kerül hozzá, és Amelia sem marad közömbös a bájos kisváros és a morcos idegenvezető iránt. De mint tudjuk, végül Audrey Hepburnnek is haza kellett utaznia Rómából.

Véleményem a borítóról:
Na, ez az a "megláttam és beleszerettem"-kategória. Komolyan, el sem olvastam a fülszövegét, már jelentkeztem is a blogturnéra. A karakterek lehetnének itt-ott kidolgozottabbak, de szerintem sokkal esztétikusabbak az ilyesfajta borítók, mint az ízléstelen félmeztelen pasisok.

A történetről és a szereplőkről:
Abszolút nem tudtam, mit várjak ettől a kötettől. Úgy jelentkeztem a turnéra, hogy el sem olvastam a fülszöveget, annyira meggyőzött a borító hangulata, pedig én nem szoktam ennyire meggondolatlan lenni. Pláne úgy, hogy az írónő előző művével kicsit visszás volt a viszonyom, tetszett is meg nem is.

Az előbb említett okokból kifolyólag egyszerre tartottam a könyvtől, de vártam is a magam módján. Korábban megígértem magamnak, hogy teszek még egy próbát Sarah Adams-szel, ezért nem akartam tovább halogatni az újraismerkedést, így amint kézhez kaptam a könyvet, már el is kezdtem olvasni. Azt hiszem, jól döntöttem, hogy vakon ugrottam bele Amelia és Noah történetébe, mivel így még jópofábbnak és kellemesebbnek találtam.

Először is, ami nagyon tetszett: ez egy kőkemény kisvárosi romantikus. Ha emlékeztek még az Amin sosem leszünk túl könyvről írt értékelésemre (>>itt<< elolvashatjátok), akkor említettem, hogy eddig nem volt szerencsém ilyesfajta könyvekhez. Úgy tűnik, most szabályosan vonzom őket, de cseppet sem bánom. Ez a környezet sokkal barátságosabb, mint a nagyvárosi közeg, nem mellesleg számos humoros jelenetnek ad tökéletes alapot. Az már csak hab a tortán, hogy Rome kisvárosában szinte csak jószándékú (bár néha kotnyeles) emberek élnek, akik tényleg a legjobbat akarják egymásnak. Bár a szereteten és az összetartáson más is élteti őket: a pletyka.

Na és ha már pletyka, mi is lehetne jobb téma annál, hogy egy híres énekesnő, Rae Rose éppen a város pitebolt-tulajdonosának a háza előtt robbant le? Egyértelműen erre mindenkinek a szeme felcsillant, és senki figyelmét sem kerülte el, hogy Noah menedéket nyújtott a kiemelkedően csinos és kedves popsztárnak.


Amelia egy, a húszaséveiben járó énekesnő, akit kivétel nélkül mindenki ismer. A történet előrehaladtával megismerkedünk a lány múltjával, többek között azzal, hogy hogyan vált híressé, milyen áldozatokat kellett hoznia, hogyan romlott meg a viszonya az anyukájával és hogyan vált teljes mértékben magányossá egy olyan életben, ahol minden körülötte forog - vagy mégsem?

A váltott szemszögnek köszönhetően Noah életébe is belelátunk, aki egy mogorva, mégis segítőkész és védelmező pasas. A pitebolton kívül a lánytestvérei jelentik számára a mindent, mióta visszatért a nagyvárosból, ezért mondanom sem kell, Amelia teljesen a feje tetejére állította az addig nyugalmas életét. Ahogy Amelia, úgy Noah is cipeli a saját terheit, de az ő sérülései csak később látnak napvilágot.

Habár rövid időt ölel fel a cselekmény, igencsak mozgalmas a történet. Amelia és Noah egy percet sem unatkoznak egymás társaságában, ehhez képest azonban lassan alakul ki közöttük a bizalom és a kötelék, habár a vonzalom már az első pillanattól érezhető közöttük. Úgy vélem, ez teljesen realisztikus és érthető volt, elvégre egy világ választja el a két karaktert egymástól, és egyikük sem akart sérülni tudván, hogy Ameliának egyszer ott kell hagynia Rome kisvárosát.

Elmondhatatlanul tetszett ez a könyv, pedig komolyan nem gondoltam volna, hogy ilyen pozitív csalódást fog okozni az írónő. Nem mondom, kicsit kiszámítható volt a történet, de őszintén nem tud érdekelni. Nagyon jól szórakoztam olvasás közben, és bízom benne, hogy hamarosan új Sarah Adams regényt olvashatunk magyarul, ami hasonlóan színvonalas lesz.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– […] Mióta olyan nagy bűn időnként önzőnek lenni?"
  2. "– A jövő tele van ismeretlennel. Nem találgathatjuk egész este, hogy mi lesz. Csak élvezzük a jelen pillanatot, amit együtt töltünk."
  3. "– Én látlak téged."
Összességében:
Tavaly ismerkedtem meg Sarah Adams írónővel a Csalóka szerelem című kötete által, amit nagyon vártam, mégsem bizonyult számomra kiemelkedőnek. Mindenesetre már akkor eldöntöttem, hogy teszek a munkásságával még egy próbát, és ezt az ígéretemet be is tartottam a Ha Rómában jársz kapcsán.
Nem értem.
Nem értem, hogy ennek a könyvnek hogy lehet egy és ugyanaz a szerzője. Annyival kiforrottabb, annyival humorosabb és édesebb volt ez a könyv, mint az elődje, hogy teljesen ráfüggtem. Bájos, aranyos és mégis elgondolkodtató volt a cselekmény egésze, nem tudtam vele betelni, és legszívesebben már most újraolvasnám.


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az írónő megismerésére koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy Sarah Adams-hez kapcsolódó kérdést, a ti dolgotok pedig beírni a helyes választ a Rafflecopter megfelelő dobozába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kérdés: Hol született az írónő?

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
04. 28. - Fanni’s Library
04. 30. - Kelly és Lupi olvas
05. 04. - Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése