2023. május 4., csütörtök

Amy Harmon: A királyné és a gyógyír {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Amy Harmon A madár és a kard krónikái sorozatának második részét  A királyné és a gyógyír címmel. Ebben a részben Kjell sorsát követhetjük, aki üldözőbe veszi csapatával a volgárokat, útja során megmenti Sashát, egy különös múltú Látó lányt. Nagyon mások ők ketten, innentől azonban mégsem tudnak elválni egymástól. Ha olvasnád ezt a remek történetet, játssz velünk és akár meg is nyerheted a regényt a kiadó felajánlásában.

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 97896337357630
Oldalszám: 392
Fordító: Benedek Dorottya
Eredeti cím: The Queen and the Cure
Megjelenési dátum: 2023. 05. 02.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
„De ​csata közeleg. És óvnod kell a szívedet.”
Kjell korábban sosem kételkedett a hovatartozásában. Sosem irigyelte a bátyját, és nem akart király lenni. A néhai Zoltev király és egy szolgálólány fattyaként jött a világra, de születésének szégyenteljes volta sosem zavarta.
Azonban egy embert nem csak a származása határoz meg. Nem csak a pengéje, a termete és a képességei. Minden, amiben Kjell korábban biztos volt, most felborul és megváltozik. Már nem pusztán jerui Kjell, a koronát védő harcos. Hanem Gyógyító, egy az Igézők közül, aki nehezen boldogul az erejével.
Amikor meg kell szabadítania a királyságot a volgárok csapatainak maradékától, a sors egy olyan nőt sodor az útjába, aki aggasztó képeket lát a jövőről, de a múltra nem emlékszik. A nem kívánt adományával felvértezett, bűntudattól szenvedő Kjell kelletlen megváltóvá válik, miközben régi ellenségekkel és új elvárásokkal kell megküzdenie.
Sashával együtt olyan utazásra indul, ahol nagy próbatétel várja. Vajon megtalálható benne az a férfi, akinek a nő hiszi?
Hagyd, hogy elbűvöljön!

Véleményem a borítóról:
Varázslatosra sikerült ez a borító, akárcsak az első részé. Ha ránézek, egy mágiával és szépséggel teli világ jut eszembe, ezért véleményem szerint teljesen illeszkedik a sorozathoz és a fantasy zsánerhez.

A történetről és a szereplőkről:
Két éve (te jó ég, hova szalad az idő?!) teljesen beleszerettem A madár és a kard könyvbe (értékelés >>itt<<), éppen ezért nagy elvárásokkal vágtam bele A királyné és a gyógyírbe, és bevallom, talán túl sok reményt fűztem ehhez a történethez. Vigyázat, a bejegyzésem SPOILERT is tartalmaz!

Amy Harmon stílusa lehengerlő. Szépségesen ír, olyan képeket alkot, amelyek megelevenednek az olvasók szemei előtt, ezáltal könnyen el tudjuk képzelni a környezetet, a szereplőket és a cselekményt is. Tényleg esztétikai szépséggel tölt el a szövege - még fordítás után is! -, még akkor is, ha olykor túlságosan is részletezi a dolgokat.

Habár A madár és a kard krónikái egy duológia, nem szorosan függnek össze a kötetek. Az első részben Lark és Tiras voltak a főszereplők, az ő kapcsolatukat követhettük nyomon, a másodikban pedig Tiras féltestvére, Kjell talál rá a szerelemre Sasha személyében. Az első rész cselekménye tulajdonképpen lezárult, A királyné és a gyógyír pedig más vonalon folytatódik, így nyugodtan olvashatjátok A madár és a kardot önálló kötetként is, ha úgy tartja kedvetek.

Egészen a könyv végéig - sőt, a bejegyzés megírásáig - hatalmas dilemmában voltam az értékelést illetően. Lark és Tiras kapcsolata nekem sokkal jobban tetszett, valahogy a kémiát is jobbnak éreztem közöttük, és valamiért a kialakult kötelékük is erősebbnek tűnt. Ennek az egyik oka talán az is, hogy Lark sokkal határozottabb és erősebb személyiség, mint Sasha. A két női karakter ég és föld; míg Lark hajlandó volt beleállni a dolgokba, Sasha szinte csak követte Kjellt és idegesítő módon ragaszkodott hozzá. Egyrészt meg tudom érteni a viselkedését, ugyanakkor frusztráló volt, hogy minden lehetséges módon, már az első perctől fogva ki akarta szolgálni a férfit. Kellemetlen volt ezt olvasni, és úgy éreztem, hogy bármelyik férfival ugyanez lett volna a helyzet, ha Kjell helyett más mentette volna meg őt a történet elején.


Az egyik legnagyobb problémám talán az volt, hogy nem tudtam közel kerülni sem Sashához, sem Kjellhez. Az előző könyvben szereplő párost meg tudtam érteni, úgy éreztem, hogy meg is ismertem őket, de ebben a kötetben ez az érzés elmaradt, és két, tőlem távol álló idegenként tekintettem a főszereplőkre.

A "mi nem tetszett" listát folytatva SPOILERESEN: kevésnek éreztem a gonosz erők/személyek jelenlétét. Nem mellesleg Sasha emlékeinek visszatérte - és a férje felbukkanása - után minden olyan gyors volt. Hiteltelen volt számomra, hogy Kjell és Sasha összekovácsolódása után kiderült egy olyan hiba a gépezetben, hogy Sashának tulajdonképpen van egy férje, és emiatt a főszereplőink nyilván nem lehetnek együtt... aztán persze mégis, mert a férj a könyv végén meghal, ezzel boldog befejezést biztosítva a gerlepárnak. Felesleges csavarnak éreztem ezt, és emiatt még tovább süllyedt a szememben a könyv.

Szóval, nem tudom. Volt, ami tetszett a könyvben és volt, ami nem. Visszagondolva nem túl pozitív élményként maradt meg bennem ez a történet, és nem hiszem, hogy ez egy újraolvasás után változna. Sajnálom, hogy nem egy olyan erőteljes szerelmi történetet kaptam ebben a részben, mint az előzőben. Mindenesetre ezzel nem fejezem be az ismerkedést Amy Harmon írónővel, csak kell egy kis szünet - újabb két év(?) -, hogy újra rávegyem magam valamelyik könyvére.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Gyógyító vagy, nem hóhér. – Mindkettő vagyok! – harsogta Kjell. A lány majdnem annyira bosszantotta, mint az, amit vele tettek. – Nem lehetsz mindkettő egyszerre – dorgálta meg a lány szelíden."
  2. "– A nyilvánvaló legtöbbször elvakít, nem látjuk tőle a rejtettet."
  3. "– Gyűlöltek már korábban is. De azt nem tudom, szeretett-e valaki. Talán… egyszer…. bizonyára szeretett valaki, mert tudom, hogyan kell szeretni. – Azt is tudod, hogyan kell gyűlölni? – kérdezte Kjell éllel, hangja visszapattant a szoba falairól. – Ha nem tudod, hogyan kell gyűlölni, honnan tudhatnád, hogyan kell szeretni? – Nem kell tudnom, hogyan kell meghalni ahhoz, hogy tudjam, hogyan kell élni – felelte a lány magától értetődően, és erre Kjell már nem tudott mit mondani."
Összességében:
Jaj, de nehéz helyzet ez.
A madár és a kard teljesen levett a lábamról két éve, ezért azt hittem, ezzel a könyvvel is így leszek... sajnos ez most nem jött össze.
Amy Harmon csodálatosan ír, a történet is elment egynek, de számomra hiányzott az a plusz, az a szikra, ami az első részben megvolt.


Nyereményjáték:

A madár és a kard krónikái sorozat szörnyei a félelmetes volgárok, mostani játékunkban minden állomáson hasonló szörnyeket idézünk meg. A feladat keresni egy-egy olyan könyvet, amiben jellemzően szörnyetegként szerepelnek a megadott fantasy lények.  A választott könyvcímet írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A keresendő lény: boszorkány

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
04.28 - Kelly&Lupi olvas
04.30 - Sorok között borítós extra
05.02 - Utószó
05.04 - Fanni’s Library
05.06 - Csak olvass! A madár és a kard
05.08 - Csak olvass! A királyné és a gyógyír
05.10 - Veronika’s Reader Feeder

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése