2023. július 14., péntek

Holly Jackson: Halott kislány a jó kislány {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A nagysikerű sorozat a végéhez ért, ezzel a kötettel pedig lezárul Pippa nehézségekkel teli nyomozása. Ha érdekel, hogy mit gondolnak bloggereink a világsikerű trilógia lezárásáról, tartsatok velünk ezen blogturnénk során is, ráadásul meg is nyerhetitek a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt is!

Adatok:
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634379942
Oldalszám: 564
Fordító: Horváth M. Zsanett
Eredeti cím: As Good As Dead
Megjelenési dátum: 2023. 05. 04.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
„Egy ​kéz tapadt szájára, belé fojtotta a sikolyt, mielőtt kiszabadulhatott volna. Egy kar fonódott a nyaka köré, a támadó könyökhajlata egyre szorosabbra zárult körülötte.
Pip ellenállt. De nem jutott levegőhöz. Megpróbálta letépni a kart a nyakáról, a kezet a szájáról, de egyre gyengült, kiürült a feje.
Az árnyékok csak mélyültek körülötte. Hiába küzdött. Lélegezz, csak lélegezz! De nem tudott.”
A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz és a Jó kislányok, rossz viszonyok című könyvek izgalmas folytatása.
SIESS! VAGY MEGHALSZ…
Pip Fitz-Amobit még mindig kísérti a legutóbbi nyomozása.
De hamarosan új bűnesettel kénytelen szembesülni, ami nagyon is közelről érinti, ugyanis ezúttal valaki őrá vadászik.
Valaki, aki folyton egy kérdéssel zaklatja: Téged ki fog keresni, ha eltűnsz?
Pip hamarosan kapcsolatot fedez fel a zaklatója és egy helyi sorozatgyilkos között, de a rendőrség nem hajlandó cselekedni.
A veszélyes macska-egér játék során Pipnek mihamarabb meg kell találnia a választ, mert immár az élete a tét…

Véleményem a borítóról:
A trilógia három borítója közül talán ez tetszik legjobban, hihetetlenül illik a történet atmoszférájához. Ugyanolyan nyomasztó, mint ez a kötet, jól visszaadja, hogy mit is lehet várni ettől a résztől.

A történetről és a szereplőkről:
Egy újabb szakasz zárult le, befejeztem a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz trilógiát. 2021 júliusában olvastam az első részt, azóta pedig tűkön ülve vártam minden egyes folytatást. Holly Jackson gördülékeny stílusa és csavaros történetvezetése két éve megnyert magának, azóta pedig nem eresztett, a szívem pedig darabokban - egyrészt azért, mert vége Pip kalandjainak, másrészt pedig azért, ahogy vége lett.

Jackson ebben a részben sem kíméli az olvasóit, tragédiából ide is jutott bőven. Az említett tragédiák és a számos komoly téma miatt azonban megkérdőjelezem ennek a trilógiának a helyét az ifjúsági könyvek között. Hiába tinédzser a főszereplő, olyan helyzetekbe keveredik és annyi traumatikus élményt szerez, amelyek nem feltétlenül megemészthetőek és érthetőek egy tizennégy éves gyerek számára - legalábbis Molyon ilyen idős kortól ajánlják a tagok, ami szerintem kicsit abszurd. Mindhárom könyv részletesen taglal mindenféle szörnyűséget, az írónő tabutémákat boncolgat, foglalkozik a nemi erőszakkal, a PTSD-vel és még sok más fontos és komoly témával, amivel véleményem szerint nem minden tinédzser tud mit kezdeni - és ez teljesen rendben van! Holly könyveihez valamilyen szinten fel kell nőni, éretté kell válni, ugyanis Pip története nem egyszerű.


Számomra végtelenül szívszorító volt ez a kötet több szempontból is. Korábban már írtam arról (>>itt<<), hogy Pippa karaktere nagyon szimpatikus nekem, Holly igazán jól alkotta meg őt. Ebben a részben is azt tudom mondani, hogy nem csalódtam benne, viszont az biztos, hogy az első részben megismert lányból szinte semmi sem maradt. Pip rögeszméssé vált, még egy utolsó nyomozást akar lebonyolítani, mindeközben a mentális egészsége haldoklik, a PTSD-je pedig az egekben. Elég jó húzás volt ez az írónő részéről, legalábbis a szememben nem lenne hiteles egy olyan tini karakter, akinek meg sem kottyannak a traumák és a halálesetek, viszont a szülői jelenlét és figyelem hiánya eléggé felháborított.

Visszakanyarodva a cselekményre - amiből nem tervezek sokat elárulni, nyugi -, Pip az új nyomozásához gyűjt információkat, miközben felfigyel arra, hogy egyre több és több fenyegető üzenetet kap. Egy ideig betudja a paranoiájának, hiszen a podcastje miatt amúgy is írogatnak neki az internetes trollok, nem gondol bele túl sokat, aztán már nem csak a neten érkeznek üzenetek. Egyre furcsább dolgok történnek, kezdve pár krétarajzzal a házuk előtti aszfalton, amely több kicsi embert ábrázol... és a rajzok Pip szobájához egyre közelebb bukkannak fel.

Ezzel párhuzamosan természetesen a lány is kutat, immár a saját "gyilkosát" próbálja fellelni. Igaz, a szó szoros értelmében még nem halt meg, de minden lehetőség adott ahhoz, hogy az őt fenyegető személy beváltsa az ígéretét, és valóban eltűntesse Pipet. Tekintve, hogy a rendőrség nem tesz semmit ennek elkerülése érdekében (sajnos ez túlságosan valósághű vonása a műnek), Pippának kell kicseleznie a gyilkost és megoldania azt a bűntényt, ami az életébe is kerülhet.

Az előző részekhez hasonlóan természetesen a lánynak itt is akad társasága Ravi személyében. Egy nagyon aranyos, de kellőképpen komoly románc alakult ki közöttük az eltelt idő alatt, és hiába árnyékolja megannyi szörnyűség a kapcsolatukat, ők kitartanak egymás mellett. Kicsit keveset kaptam belőlük, ami bevallom, fájt, de megértem, hogy ennek a résznek miért Pip lett az abszolút központi szereplője.

Több helyen is olvastam, hogy sokan nem elégedettek a trilógia lezárásával - ez rám nem igaz. Nagyon csavarosnak és megfontoltnak gondolom az utolsó pár fejezetet, bár tény, hogy a szívem szakadt meg miatta. Esélytelennek tartottam egy olyan befejezést, amiben mindenki boldog, ezért igyekeztem felvértezni magam erre a megrázkódtatásra. Szerencsére nem csalódtam sem ebben a részben, sem az előző kettőben, sőt, úgy érzem, hogy hiába indult magasról a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz, a Halott kislány a jó kislány még magasabban ért véget. Nagyon megszerettem Pipet, Ravit, a baráti körüket, Pip családját és kollektíven az egész történetet. Biztos, hogy újra fogom olvasni a trilógiát, és csak remélni tudom, hogy nem ez volt az utolsó olvasmányom magyarul az írónőtől.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Nem vitatkozunk. Csak feltételek, vili? Azt akarom, hogy biztonságban légy. Szeretlek, mindig is szeretni foglak. Nem számít, hányszor kapok kis híján szívrohamot vagy idegösszeomlást miattad. Ez csak… – Hirtelen elhallgatott. – Félelmetes, hogy bántani vagy ijesztgetni akar valaki. Az enyém vagy. Te vagy a szerelmem. Az én őrmesterem. Nekem kéne megvédenem téged."
  2. "Elkerülhetetlen. Bezárult a kör. A vég volt a kezdet, és a kezdet volt a vég. Vissza kell térnie a legelejére, az eredethez, hogy mindent helyrehozzon."
  3. "Egyik láb a másik elé, ha kellett, erővel vonszolta magát tovább, még akkor is, amikor az a lyuk a szívében túl nagynak tűnt ahhoz, hogy talpon maradjon."
Összességében:
Ha egy trilógiát kellene mondanom, ami "kinőtte magát", akkor biztosan ezt választanám. Holly Jackson a három rész alatt egyszer sem engedett unatkozni, egyre durvább és veszélyesebb helyzeteket teremtett, ezáltal a sorozat is fokozatosan komolyabbá vált. Habár ifjúságinak indult a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz, a befejező kötetet semmiképp sem mondanám már annak; annyira nyomasztó és annyira borzongató lett a Halott kislány a jó kislány, hogy még most is lerágtam a tíz körmömet miatta, nem tudom, mi lett volna velem, ha tiniként olvasom.
Holly Jackson sorozata minden kegyetlenségével a szívembe férkőzött, és úgy érzem, nehéz lesz überelni ezt az élményt. Bízom benne, hogy a jövőben olvashatok még az írónőtől magyarul, és már alig várom, hogy láthassam a BBC Three által készített adaptációt.


Nyereményjáték:

Mostani játékunk az írónőre és a könyveire fókuszál, arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek őket. Minden állomáson találtok egy rá irányuló kérdést, és nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő dobozába beírni a helyes választ!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kérdés: Hány éves volt Holly Jackson, mikor megjelent a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz?

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
07. 14. - Fanni’s Library
07. 16. - Csak olvass!
07. 18. - Hagyjatok! Olvasok!
07. 20. - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése