2023. július 26., szerda

Ali Hazelwood: Utálom, hogy szeretlek {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Ali Hazelwood ezúttal három történettel kedveskedik magyar olvasóinak!

A nemrég megjelent, Utálom, hogy szeretlek című kötetben három zseniális mérnöknőről olvashatunk, akik igyekeznek helytállni a munkájukban, és legnagyobb meglepetésükre váratlanul rájuk talál a szerelem is. 

Tartsatok bloggereinkkel, és ismerkedjetek meg Marával, Sadievel és Hannahval, de ne felejtsetek el játszani se, hiszen a Maxim kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk a turné végén megnyeri a könyvet!


Adatok:
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
ISBN: 9789634996439
Oldalszám: 386
Fordító: Stier Ágnes
Eredeti cím: Loathe to Love You

Megjelenési dátum: 2023. 06. 08.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Mara, ​Sadie és Hannah elsősorban barátnők és főleg kutatók. Bár tudományterületük a világ más-más szegletébe szólítja őket, mindhárman egyetértenek az egyetemes igazsággal: az ellentétek vonzzák, a riválisok pedig tűzbe hozzák egymást…
Egy FEDÉL ALATT
Környezetmérnökként Mara mindent tud az ökoszisztémák érzékeny egyensúlyáról: egyensúlyra van hozzájuk szükség. És hogy senki ne nyúljon a termosztáthoz. És senki ne lopja el a másik kajáját. Valamint más szabályokra is, amikről Liamnek, a lakótársának és egyben alávaló, nagy olajcégnél dolgozó jogásznak fogalma sincs.
Két EMELET KÖZÖTT
Mérnökként logikusan gondolkodva Sadie tudja, hogy elvileg hidakat kellene építenie. Viszont a STEM tudományos világában dolgozó nőként azt is tudja, hogy a körülmények változhatnak, és amikor az ember órákra bent ragad egy parányi New York-i liftben azzal a férfival, aki összetörte a szívét, joga van porig égetni azt az izmos, szőke hidat.
FagyPONT ALATT
Ian sok minden Hannah számára: gonosztevő, aki megpróbálta megvétózni az expedícióját, és tönkretenni a karrierjét; istenien szörnyű álmainak főszereplője… de hős sosem volt. Fagyos szíve azonban felolvad, amikor sebesülten és elhagyatottan fekszik az Északi-sark egyik távoli kutatóállomásán, és csak régi riválisa hajlandó elindulni a veszélyes mentőakcióra.

Véleményem a borítóról:
Ötletes, aranyos és találó ez a borító. Örülök, hogy bizonyos szinten hozza a korábban megjelent kötetek stílusát, és itt is megjelennek az egyes párok, akikről szólnak a novellák.

A történetről és a szereplőkről:
Ali Hazelwood nem tud olyan történetet felmutatni, amit én nem szeretnék minél hamarabb elolvasni. Korábban A szerelem képlete és az Eszméletlen szerelem teljesen beszippantott, ezért alig vártam, hogy elkezdhessem az Utálom, hogy szeretlek című novelláskötetét. Ahogy az írónő eddig megjelent könyveit, úgy ezt is párhuzamosan olvastam magyarul és angolul, és azt kell mondanom, még mindig jó Stier Ágnes fordítása! Nem tagadom, angolul nekem kicsit jobb élmény olvasni, de ez egyéni preferencia, engem izgat az idegen nyelven való olvasás kihívása is.

Ebben a kötetben három különböző romantikus novellát találnak az olvasók. A három novella női főszereplői egy baráti társaságba tartoznak, mióta az eszüket tudják, együtt küzdenek meg mindennel, és még ha messze is vannak egymástól, akkor is ápolják a kapcsolatukat. Szerintem példaértékű egy ilyen erős kapocsnak a felmutatása, pláne, hogy külön-külön is elég dolog van Mara, Sadie és Hannah életében.


Hazelwood művekről beszélünk, így nem árulok zsákbamacskát: mindhárom nőre rátalál a szerelem a saját novellája során. Az írónő egészen változatos környezetet és élethelyzetet eszelt ki a csajoknak, így azt is gondolhatnánk, hogy három nagyon egyedi történetet kapunk - és ez bizonyos szintig igaz is, elvégre senki sem tud olyan STEM-sztorikat alkotni, mint Ali -, én mégis nagyon repetitívnek éreztem őket, és az utolsó novellára már eluntam magam. Tulajdonképpen az Egy fedél alatt tetszett a legjobban, és reménykedtem abban, hogy a másik két lány is hasonló minőségű történetet kap, de hiába vártam, ez nem következett be.

Tagadhatatlan, hogy Ali tud írni; ezt már több ízben is megmutatta. Viszont úgy, hogy már ennyi művét olvastam, engem frusztrál, hogy nem lép ki a megszokott közegéből, értsd: minden főhősnőjét és férfi karakterét ugyanaz jellemzi, éppen csak a hajuk színe más; a legtöbb művében a kommunikáció hiánya okozza az alapproblémát és még sorolhatnám. Öt különböző történet esetében ez már elég szembetűnő és zavaró, sőt, egyenesen unalmas.

Természetesen nem csak negatív érzéseket váltottak ki belőlem a novellák, de úgy érzem, most inkább ezek törtek felszínre. Ettől függetlenül tehetségesnek tartom az írónőt, példaértékű, hogy ennyi energiát fektet a munkájába és ilyen alaposan utánajár a STEM-ben dolgozó nők sorsának, de már várom, hogy másfajta műveket is olvassak tőle. Értékelném, ha lenne egy kis változatosság a karakterei között, és nem ragadna le a "szürke kisegér nő vs. adonisz"-kombónál.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– De ha nem adsz neki legalább egy esélyt, hogy téged válasszon, biztosan elveszíted."
  2. "Szeretlek! – gondolom. És gyanítom, hogy te is szeretsz. És alig várom, hogy bevalljuk egymásnak. Alig várom, hogy kiderüljön, mi jön ezután."
  3. "– Csak huszonnégy órája ismertelek, de még életemben nem hiányzott ennyire senki."
Összességében:
Tetszett, tetszett, de nem igazán nyűgözött le ez a novelláskötet. Úgy érzem, hogy mindhárom történetet olvastam már Ali tollából, csak más körítéssel, ezért kicsit csalódással töltött el a gyűjtemény. Arra tökéletes, hogy megismerkedjen az ember az írónő stílusával, de különben nem sok élményt ad. Ettől függetlenül jó írónak gondolom Hazelwoodot, csak kicsit unom már, hogy minden STEM-története ugyanarról szól.


Nyereményjáték:

Ali Hazelwood három okos, tanult nő lelkének rejtelmeibe vezeti az olvasót, akik igyekeznek helyt állni a főleg férfiak által uralt tudományos szakmában. Emiatt játékunk se lehet mással kapcsolatos, mint hozzájuk hasonló, korszakalkotó nőkkel. A rövid leírások alapján találjátok ki, hogy kiről van szó, és a nevét írjátok be a rafflecopter dobozba!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A leírás: Az első afroamerikai nő, aki mérnökként dolgozhatott az űrhivatalnál, a NASA-nál.

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
07/26 - Fanni's Library 
07/29 - Csak olvass!
08/01 - Deszy könyvajánlója 
08/04 - Hagyjatok! Olvasok! - borítómustra
08/07 - Hagyjatok! Olvasok! 
08/10  - Sorok között
08/13 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése