2022. december 7., szerda

Holly Jackson: Jó kislányok, rossz viszonyok {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Megjelent a nagysikerű Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című könyv folytatása a Kolibri Kiadónál, ami a Jó kislányok, rossz viszonyok címet kapta. Ha érdekel benneteket, hogy mi a bloggereink véleménye a kötetről, akkor tartsatok velünk! Nem mellesleg most tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány a kötetből.

Adatok:
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634379928
Oldalszám: 432
Fordító: Horváth M. Zsanett
Eredeti cím: Good Girl, Bad Blood
Megjelenési dátum: 2022. 08. 31.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz szerzőjének legújabb sikerkönyve
Valaki eltűnt.Senki sem beszél.
De MINDENKI figyel…
Pip Fitz-Amobi felhagyott a nyomozással. A tavaly megoldott gyilkossági ügyet feldolgozó bűnügyi podcast óriási népszerűségre tett szert. Pip mégis váltig állítja, hogy nyomozó napjainak vége.
Amikor azonban eltűnik egy közeli barátja, a rendőrség a kisujját se mozdítja, így kénytelen újra akcióba lendülni. Ha a zsaruk nem nyomoznak, megteszi Pip; ám a kisváros minden sötét titka újabb kérdéseket vet fel. Vajon Pip megtalálja a válaszokat, mielőtt kifut az időből?

Véleményem a borítóról:
Az első részhez hasonlóan ez a borító is megnyert magának, együtt pedig még jobban mutat a két könyv. Kicsit baljóslatú, ráadásul a piros szín miatt tolakodó is, de szerintem illik a történethez, ezért cseppet sem bánom.

A történetről és a szereplőkről:
Habár a sorozat első kötetéről nem írtam a blogon, de a tavalyi évem egyik legmeghatározóbb olvasmánya volt a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című regény. Nagyon vártam, hogy magyarul is megjelenjen a folytatás és nem gondoltam volna, hogy idén folytatódik a nagysikerű sorozat. Amint időm engedte, bele is vetettem magam Pip következő nyomozásába, és ha lehetséges, akkor ez a rész még durvábbra sikerült, mint az első.

Ebben a kötetben az első rész végéhez képest később csatlakozunk bele Pip mindennapjaiba, amelyek már korántsem olyanok, mint voltak. Az egykor jó tanuló, szorgalmas lány már kevésbé tanulás-orientált, a legnagyobb figyelmet a podcastjének és volt nyomozótársának, Ravinak szenteli. Habár tisztán látható, hogy mindketten szeretik a másikat, mégis tétovák és alig-alig közelednek egymáshoz. A történet nem a szerelmi szálra épít, de itt-ott azért vannak aranyos, csipkelődős jelenetek, amelyek egy igazi cuki, első tini románcot idéznek, még ha a körülmények nem is átlagosak.

Ahhoz képest, hogy Pip lakóhelye, Little Kilton egy teljesen egyszerű kis angliai városként lett ábrázolva, bőven vannak aggodalomra okot adó ügyek az Andie Bell-gyilkosságon kívül is. Pip egyik barátjának a testvére egyik napról a másikra eltűnik, azonban a rendőrség úgy gondolja, hogy ennek semmi jelentősége, elvégre egy felnőttről van szó, aki korábban is csinált már ilyet. Tekintve, hogy Pipnek már van nyomozói múltja, az eltűnt fiú családja őt kéri meg arra, hogy akadjon a nyomára. Szerintem az előzmények alapján kijelenthetjük, hogy ismerjük Pippát, nem tud nemet mondani akkor, ha valaki - ráadásul egy általa is jól ismert személy - bajban van, ezért újra nyomozásba kezd.


A nyomozás a főhősnőnkhöz méltóan igen széleskörű és alapos, több formában is megismerkedünk a történtekkel. Kamerafelvételeken, szemtanúkon, hozzátartozókon keresztül kapunk teljes képet arról a bizonyos estéről, de az előző kötethez hasonlóan itt sem egyértelmű és könnyen megoldható a probléma. Mindez szép lassan érezhetően és láthatóan kikezdi Pippa idegeit, és számomra az egész könyv során ez volt a legkiemelkedőbb pont.

Holly Jackson egy olyan karaktert teremtett Pippa személyében, aki esendő, aki hibázik, aki megkérdőjelez mindenkit (saját magát is beleértve), és aki nem akar többnek látszani, mint ami. Nem egy olyan főhősnő, aki mindent is kibír és elbír lelkileg, hanem egy olyan fiatal lány, aki rámutat arra, hogy nem szégyen néha fáradtnak és gyengének is lenni. Viszont az még fontosabb, hogy Pippa erőt adhat az olvasónak - nekem legalábbis segítségemre volt egy nagyon nehéz időszakomban -, és megmutatja, hogy igenis addig kell küzdenünk, amíg el nem érjük a céljainkat és be nem bizonyítjuk az igazunkat még akkor is, ha az ég világon senki sem hisz bennünk. Én minden percben hittem Pippában, és nagy megnyugvással töltött el a tudat, hogy biztosan nem én vagyok az egyedüli a világon, aki hasonló problémákkal küzd nap mint nap.

A történet maga sokkal sötétebbre és mélyebbre sikerült szerintem, mint az előző, pedig az sem volt piskóta. Nagyon sokrétű a könyv, ráadásul megterhelő titkok látnak napvilágot. Bűnügyi témákat tekintve az írónő mindenből kicsípett egy kicsit (erőszak, zaklatás, catfishing stb.), ami nem feltétlenül gond, elvégre sajnos ezekkel minden nap találkozhatunk, így óvatosságra is int a regény. Mindenesetre azoknak, akik még nálam is gyengébb lelkületűek, semmiképp sem ajánlom ezt a könyvet, mert tényleg sokkol, és nem minden könyvnek lehet boldog befejezése.

Őszintén nem tudom, hogy fogom megvárni a folytatást, mert ez az "azonnal kell"-kategóriába sorolható. El sem tudom képzelni, hogy mi következhet ezután, de az biztos, hogy Holly Jackson magasra tette a lécet ezzel a résszel. Csak ajánlani tudom, ha bírod a kicsit megterhelőbb és feszültséggel teli regényeket.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Talán mégsem kell jónak lennem, vagy olyannak, amit mások jónak tartanak. És talán szimpatikusnak sem kell lennem."
  2. "Mit tehet az ember, ha a rendszer, aminek meg kéne védenie az egyént, ilyen csúnyán cserben hagyja?"
  3. "– Szerintem mi döntjük el, hogy mit jelent számunkra a jó és a rossz, a helyes és a helytelen, nem csupán elfogadjuk, amit mások mondanak."
Összességében:
Ez a rész talán még ütősebbre sikerült, mint az első, pedig azt is nagyon élveztem. Úgy gondolom, hogy itt már nagyobb teret kaptak a lelki folyamatok is, ezért lett számomra szimpatikusabb Pip karaktere. Sajnos vagy sem, teljesen magamat láttam benne. Ő is egy olyan fiatal lány, akiben nem hittek még akkor sem, mikor a nagyobb jó érdekében cselekedett, nem mellesleg mindenki más igényét saját maga elé helyezte. Holly Jackson rávilágított arra, hogy nem én vagyok az egyedüli, aki a lebecsültség problémájával küzd, és ebben a különösen nehéz időszakomban nagyon jólesett ezt tudatosítani magamban. Pip egy olyan karakter, aki képes erőt adni a hozzá hasonló olvasóknak, és nincs is jobb egy olyan főszereplőnél, aki képes hatást gyakorolni az emberekre.


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire emlékeztek az első rész szereplőire. Minden állomáson találtok egy-egy kérdést a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz c. könyv kapcsán, a ti feladatotok pedig beírni a helyes választ a Rafflecopter megfelelő dobozába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kérdés: Hogy hívták Pip kutyáját?

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
12. 07. – Fanni’s Library
12. 10. – Csak olvass!
12. 13. – Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése