2020. augusztus 19., szerda

Beth O'Leary: Otthoncsere {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Beth O’Leary neve ismerősen csenghet, hiszen neki köszönhetjük a híres Az ágybérlő című kötetet. A General Press kiadó jóvoltából idén újabb könyv jelent meg az írónőtől, mely nem más, mint az Otthoncsere. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen egy nyereménypéldány csak rátok vár ebből az érzelmes, humoros történetből!
Adatok:
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634524199
Oldalszám: 412
Fordító: Fügedi Tímea
Eredeti cím: The Switch
Megjelenési dátum: 2020. 07. 01.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Leena ​túl fiatal ahhoz, hogy egy helyben toporogjon.
Eileen túl idős ahhoz, hogy mindent újrakezdjen.
Talán itt az ideje, hogy helyet cseréljenek…
Amikor a maximalista Leena Cottont két hónap kényszerszabadságra küldik, miután tönkretesz egy fontos prezentációt a munkahelyén, a lány a nagyanyjához menekül. Eileen nem olyan rég újra egyedülálló lett, ráadásul hamarosan betölti a nyolcvanat. Szeretne egy második esélyt kapni az élettől, hogy megtalálja a szerelmet, ám az aprócska yorkshire-i faluban nem sok szóba jöhető agglegény akad. Amikor Leena értesül a nagymamája helyzetéről, felajánlja neki, hogy költözzön Londonba, a lakásába. Amíg Eileen a szerelmet keresi a nagyvárosban, addig a lány vigyáz a vidéki házára. Gyorsan kiderül azonban, hogy a másik cipőjébe lépni sokkal nehezebb, mint amire számítottak. Leena hamar rájön, hogy távkapcsolatban élni nem is annyira romantikus, mint remélte, ráadásul ott van még az a bosszantóan tökéletes – és zavarba ejtően jóképű – tanár is, aki mindenben igyekszik lepipálni őt. Eközben Londonban Eileen beleveti magát az online párkeresés bugyraiba, pedig a tökéletes társ talán közelebb van hozzá, mint gondolná.
Véleményem a borítóról:
Habár a történet nem nyűgözött le, a borító annál inkább. Tökéletesen szemlélteti a két "világ" (vidék kontra város) közti különbséget, valahogy mégis bájos az összkép. A két főszereplőre jellemző motívumok is fellelhetőek, ami csak még sajátosabbá teszi a képet.

A történetről és a szereplőkről:
Mostanában egyre nagyobb chick lit rajongó vagyok, így kapva kaptam az alkalmon, mikor megtudtam, hogy új regény érkezik Beth O'Leary-től. Anikóval már hónapok óta vártuk, hogy megjelenjen az Otthoncsere, hiszen ő imádta Az ágybérlőt is, én meg csak szimplán kíváncsi voltam, hogy mit tud ez az írónő, akinek a debütáló regényét ennyien szeretik. Összességében nem vagyok maradéktalanul elégedett, de később biztosan tenni fogok egy próbát Beth többi művével is.

Egy szerettünk elvesztése egyértelműen hatalmas fájdalmat tud okozni, és nem mindenki képes rövid időn belül talpra állni. A gyász folyamata mindenkinél más és más, nincs rá egy előre meghatározott orvosság, ami azonnal átsegít minket a legnehezebb időszakokon. Azonban nem élhetünk örökre a múltban és fájdalomban, szép lassan el kell engednünk a szenvedést, hogy valami új és jobb vehesse kezdetét. A fiatal Leena számára megállt az élet a húga halálakor, és azóta képtelen rendet tartani a fejében. Az egész napos munka eltereli a figyelmét, de a folytonos depresszió szép lassan maga alá gyűri, és az dekoncentráltsága miatt kényszerszabadságra küldi a főnöke. Leenának ez egyszerre átok és áldás, hiszen tennivalók nélkül elveszetté válik, viszont végre jut egy kis ideje arra, hogy meglátogassa a vidéken élő nagymamáját, Eileent.

Eileennek, a hetvenes éveiben járó kotnyeles hölgynek nincsenek nagy vágyai, neki már az is elég lenne, ha Leena feldolgozná a húga halálát, és rendezné a kapcsolatát az anyjával. Viszont mások boldogságán kívül a saját sorsával is foglalkozni szeretne, nem mellesleg halála előtt számos dolgot meg akar tapasztalni, amire egészen eddig nem volt lehetősége. Innen jött az ötlet, hogy cseréljenek "életet" Leenával, ugyanis mindkettejükre ráfér a környezetváltoztatás. Ez a húzás váratlan és izgalmas élményeket hoz magával, amelyekre egyikőjük sem volt felkészülve. Felváltva kísérhetjük figyelemmel a két nő útkeresését, ami sokszor humoros és szívet melengető, ám néha mégis fájdalmas.



A két szál közül nálam Eileené volt a tuti befutó. A nagyszájú öreglány igazi kerítőnő, akinek a szíve aranyból van, és nem fél kiállni a véleménye mellett. Ezzel szemben Leena vonala túl lehangoló és lassúfolyású volt, több izgalmat és cselekményt vártam tőle, amit nem kaptam meg. Igaz, nála a hangsúly a gyászból való gyógyuláson volt - ez egyébként szépen ki is bontakozott -, nekem ennek ellenére hiányérzetem volt. Sokszor úgy viselkedett, mint egy vak, dacos tinédzser, és ez egyáltalán nem tette szimpatikusabbá a szememben.

Eileen hatalmas változtatásokat vitt végbe Leena lakhelyén, amik összekovácsolták a mellékszereplőket, így ők is több szerephez jutottak. Az Otthoncserében szinte minden létező embertípus megtalálható, legyen szó magukba fordult nénikről, az anyaság nehézségeivel küzdő egyedülálló nőkről, hűtlen férfiakról, vagy internetes csalókról. Különleges volt látni, hogy ennyi karakter belefér ebbe a kötetbe, és igazi színfoltokként tarkították mindkét nő életét. Egy kis betekintést nyerhettünk az online társkeresés világába is, ami felhívja az olvasók figyelmét arra, hogy mindig nyitott szemmel kell járni ilyen közegben, és nem szabad elsőre minden kedves szónak bedőlni.

Őszintén, nehezen tudom megítélni ezt a könyvet. Ahány dolog tetszett benne, ugyanannyi mozzanaton forgattam a szemem. Kétes érzéseim vannak a történetet illetően, mert Eileen végtelenül szimpatikus volt, de Leenához sokszor semmi kedvem sem volt, nehezen haladtam a részeivel, nem fogott meg a jelleme. Remélhetőleg a következő O'Leary kötet jobban fog tetszeni, természetesen nem hagyok fel a próbálkozással.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– Megérdemled, hogy olyan párod legyen, aki mellett nem kevésbé vagy önmagad, hanem jobban."
  2. "– Nagymama! – kiált ki Leena az ajtó mögül. – Nagymama, mit csinálsz?
    – Beleavatkozom mások dolgába! – felelem vidáman. – Ez az új hobbim!"
  3. "Olyasvalakire vágyom, aki megérti a számomra fontos dolgokat, és akiknek az életében ugyanúgy voltak sötét időszakok, mint az enyémben."
Összességében:
Már jó ideje kíváncsi vagyok az írónő munkásságára, ezért Az ágybérlő sikerét látva egyből lecsaptam az Otthoncserére. Tudtam, hogy nehéz kérdések is elő fognak kerülni a történet során, ez pedig csak vonzóbbá tette számomra a kötetet. Azonban a kezdeti lelkesedésem hamar csalódottságba csapott át. A két történetszál közül csak egyet szerettem meg, míg a másikkal alig tudtam haladni, és habár tényleg megjelenik a gyász a történet során, nekem úgy tűnt, mintha az írónő csak felszínesen kapargatná ezt az igenis fontos témát. Mindenesetre még biztos próbálkozni fogok Beth O'Leary többi kötetével is, annak ellenére, hogy nálam ez a könyv nem talált be.

Nyereményjáték:

Mostani játékunkban összeszedtünk pár információt az írónővel kapcsolatban. Minden bloggerünknél találhattok egy-egy állítást, nektek pedig nincs más dolgotok, mint eldönteni, hogy az adott állítás igaz, vagy hamis. A válaszotokat ne felejtsétek el beírni a Rafflecopter megfelelő sorába!(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Állítás: 2016-ban jelölték őt a Goodreads Choice Awards - Legjobb romantikus regény kategóriában.

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
08. 07. - Olvasónapló
08. 10. - Csak olvass!
08. 19. - Fanni’s Library
08. 22. - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése