2021. március 15., hétfő

Amy Harmon: A madár és a kard {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Amy Harmon legújabb fantasy regénye egy varázslatos világba kalauzol el minket, ahol a szavaknak ereje van, és ahol egy fiatal királynak és beszélni nem tudó, de annál makacsabb választottjának számos veszéllyel kell szembenéznie. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!
Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789634578123
Oldalszám: 368
Fordító: Benedek Dorottya
Eredeti cím: The Bird and the Sword
Megjelenési dátum: 2021. 03. 16.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:

A szerelem valóban nem ismer határokat?


Csitt, leányom, tartsd magadban! Minden szót, mi elhagyná ajkad!

Legyen az erőd benned rejlő, ne szólj, ne mondj, míg az idő eljő!

Tanulj, fejlődj, de ne beszélj, hallgass, lányom, hogy tovább élj!


Aznap, amikor anyámat megölték, megmondta apámnak, hogy többé nem fogok beszélni, és hogy ha meghalok, ő is velem hal. Azt is megjósolta, hogy a király eladja a lelkét, a fiát pedig elnyeli az ég.


Apám igényt tart a trónra, és most a háttérben várakozik, várja, hogy anyám szavai valóra váljanak. Apám kétségbeesetten vágyik a koronára. Én csak szabad akarok lenni.


Hogy szabad legyek, el kéne szöknöm, de anyám átka és apám kapzsisága fogva tart. Nem tudok beszélni vagy bármilyen hangot hallatni, képtelen vagyok karddal bánni, vagy elcsábítani a királyt. Egy olyan földön, ahonnan minden mágiát kiirtottak, talán a szeretet az egyetlen varázserő. De ki lenne képes szeretni… egy madarat?


Véleményem a borítóról:
Nehezemre esik elfogadni a borítót, már csak azért is, mert úgy érzem, hogy az eredeti sokkal jobban illene a történethez. Ehhez képest az angol kiadás borítója sokkal misztikusabb és egy egészen eltérő hangulata van, ráadásul ezen egy túlságosan fiatal lány látható egy papírkoronában. Indokolatlan és nem a könyvhöz illő, egy másik kötethez jobban el tudnám képzelni.

A történetről és a szereplőkről:
Hallottam már hideget és meleget is Amy Harmonról, ahogy A madár és a kardról is, de a pozitív vélemények voltak többségben, ezért tudtam, hogy muszáj elolvasnom ezt a könyvet. Nehezen tudok nemet mondani egy romantikus fantasyra, és milyen jól tettem, hogy ezt sem hagytam ki!

Egy olyan világban, amelyben a mágia mindennemű használata tiltva van, a legapróbb dolog is gyanús lehet. Már kapásból a kötet első fejezetében megtudhatjuk az okát annak, hogy Lark miért vált némává, valamint a király azt is demonstrálja, hogy mi jár azoknak, akik nem hajlandóak felhagyni a mágia használatával. Mikor az ötéves, Ékesszóló Lark az édesanyjával játszik, a király váratlanul betoppan a birtokukra, és szemtanúja lesz a kislány képességének. Lark anyja magára vállalja a felelősséget, és a büntetése az azonnali halál, viszont ahogyan a lánya, úgy ő is Ékesszóló, ezért utolsó erejével egyfajta átkot szórt a király fiára, Tirasra.

Hosszú évekkel később a 20 éves Lark búsan tengeti mindennapjait. Egyetlen barátja Boojohni, a kis troll, aki igyekszik egy kis boldogságot csempészni a lány mindennapjaiba, de tudja, ez édes kevés neki. Anyja halála után nem tanulhatott meg írni vagy olvasni, mivel apja félte az erejét, és nem akart lehetőséget adni a lányának arra, hogy erősebb legyen nála. Mintha csak a történelem megismételné önmagát, Tiras - immár királyként - betoppan Larkék birtokára. Az oka az, hogy emberekre van szüksége a volgárokkal (szárnyas emberek) szembeni harcban, viszont végül Lark is vele tart a királyi udvarba.


Tirasnak hamar feltűnik, hogy Lark sokkal értékesebb és érdekesebb, mint gondolta volna, ezért igyekszik annyi időt tölteni a lánnyal, amennyit csak tud. Apránként bontakozik ki a közöttük lévő kapcsolat, de annyira tiszta és szép a szerelmük, hogy imádtam. Tiras megadja Larknak azt, amire mindig is vágyott: szavakat, valamint mindent elsöprő szerelmet. Az eddig háttérbe szorult lány valósággal kivirul attól, hogy valaki végre figyel rá, és a megsebzett lelke végre ráléphet a gyógyulás útjára.

A történet egyáltalán nem zökkenőmentes. Amellett, hogy javarészt Tiras és Lark szerelme van főszerepben, természetesen számos megpróbáltatás és különböző problémák bontakoznak ki a cselekmény előrehaladtával. Viszont a könyv nagy erénye, hogy ezek a negatívumok is erősítik a két főszereplő közötti köteléket, nem pedig lerombolják azt.

Az írónő szívmelengető és gyönyörű írásstílusa teljesen magával ragadott. Nagyon örülök, hogy ilyen tehetséges fordítót választottak ki ehhez a könyvhöz, mert sokat hozzátett az olvasásélményemhez az, hogy választékosan volt megfogalmazva még a legapróbb részlet is. Biztosan fogok még Amy Harmontól olvasni, és bízom benne, hogy hamarosan a sorozat következő kötetét is a kezükben tarthatják a magyar olvasók. (A félreértések elkerülése miatt kihangsúlyozom, hogy A madár és a kard egy cselekményileg teljesen lezárt kötet, nincs függővége, és a további részek egy-egy mellékszereplőről szólnak.)

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "– A szív akkor sem gyógyulhat be, ha gyűlölet van benne."
  2. "A szavak rettenetesek lehetnek, amikor az igazságot nem hallják szívesen."
  3. "A némaság közeli rokona a láthatatlanságnak."
Összességében:
Néha nehezen kezdek bele egy-egy könyvbe, mert elég nagy elvárásaim vannak, és félek, hogy nem azt kapom majd, amire vágytam. Jelen esetben is az történt, hogy feszengve kezdtem bele a történetbe, főleg, hogy ez az első olvasmányom Amy Harmon írónőtől. Azonban ahogy sodródtam az árral, lehetőségem adódott megismerni Larkot és Tirast, akik között egy csodálatos kapcsolat alakul ki. Ami már a kezdetektől feltűnt az az, hogy az írónő hihetetlenül szépen és választékosan ír - hálás köszönet a profi fordításért, ritka kincs az ilyen -, ezáltal szívesebben merültem el az általa megalkotott világban. Csak egy problémám van: olyan szívesen olvastam volna még tovább!

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az egyes állomásokon olyan könyvekből találhattok idézeteket, amelyeknek címében szerepel egy-egy madárfaj. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet:
“(…) vannak a kötelességnél fontosabb dolgok. A tisztelet és a becsület.”

a Rafflecopter giveaway
Állomások:

03/03 - Könyvvilág

03/05 - Veronika’s Reader Feeder

03/07 - Sorok között

03/09 - Kelly és Lupi olvas

03/11 - Readinspo

03/13 - Utószó

03/15 - Fanni's Library

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése